Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FINEXPERT prezinta facilitatile fiscale valabile pentru actiunile de sponsorizare
FINEXPERT prezinta facilitatile fiscale valabile pentru actiunile de sponsorizare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 12 Dec 2019 10:24
Actiunile de sponsorizare reprezinta in continuare un subiect dezbatut aflat pe agenda autoritatilor fiscale prin prisma modificarilor legislative din ultimii ani.
In prezent, legislatia fiscala reglementeaza urmatoarele facilitati fiscale in zona actiunilor de sponsorizare atat pentru societatile platitoare de impozit pe profit cat si pentru societatile care intra sub incidenta impozitului pe veniturile microintreprinderilor. Pentru a beneficia de aceste facilitati, exista o serie de conditii care trebuie indeplinite, detaliate si exemplificate in cele ce urmeaza.
Societati platitoare de impozit pe profit
Societatile platitoare de impozit pe profit beneficiaza in continuare pentru sumele acordate cu titlu de sponsorizare pana la data de 31 Decembrie a anului in curs, conform Legii nr. 32/1994, de un credit fiscal (o diminuare a impozitului datorat) in perioada fiscala in care au fost acordate sumele, in cuantum de 0,75% din cifra de afaceri (majorat de la 0,5%) dar nu mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat. Totusi, sumele care nu se recupereaza in perioada fiscala curenta prin intermediul creditului fiscal se pot reporta pe o perioada de 7 ani consecutivi, la fiecare termen de plata a impozitului pe profit.
O atentie deosebita trebuie acordata eligibilitatii sumelor acordate cu titlu de sponsorizare pentru creditul fiscal, acest aspect fiind analizat strict prin prisma prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea. Astfel, legea sponsorizarii prevede faptul ca beneficiar al sponsorizarii poate fi:
- orice persoana juridica fara scop lucrativ, care desfasoara in Romania sau urmeaza sa desfasoare o activitate in domeniile: cultural, artistic, educativ, de invatamant, stiintific - cercetare fundamentala si aplicata, umanitar, religios, filantropic, sportiv, al protectiei drepturilor omului, medico-sanitar, de asistenta si servicii sociale, de protectia mediului, social si comunitar, de reprezentare a asociatiilor profesionale, precum si de intretinere, restaurare, conservare si punere in valoare a monumentelor istorice;
- institutii publice, emisiuni TV sau radio, carti, publicatii din domeniile mentionate mai sus;
- persoane fizice cu domiciliul in Romania ale caror activitati sunt recunoscute de o persoana juridica fara scop lucrativ sau de o institutie publica ce activeaza in domeniul in care se solicita sponsorizarea.
De asemenea, legea interzice efectuarea de reclama sau publicitate comerciala in cadrul actiunilor de sponsorizare, fiind permisa numai promovarea numelui, a marcii sau a imaginii sponsorului.
Pentru ca societatea sa beneficieze de facilitatea fiscala, beneficiarul sponsorizarii trebuie sa fie inscris la data incheierii contractului de sponsorizare in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Societati platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderii
In ceea ce priveste facilitatile fiscale la nivelul microintreprinderilor, acestea pot beneficia de un credit fiscal in cuantum de 20% din impozitul pe venit datorat pentru trimestrul in care au inregistrat cheltuielile respective. In cazul in care sumele acordate ca sponsorizare nu sunt acoperite integral prin creditul fiscal (20% din impozitul pe venit) in trimestrul in care a fost efectuata sponsorizarea, acestea se reporteaza pe o perioada de 28 de trimestre consecutive. Asadar, chiar daca sunt efectuate sponsorizari mai mari decat suma eligibila de 20% din impozitul pe venit, acestea se vor recupera in perioadele urmatoare.
Pentru diminuarea impozitului pe venit de plata in trimestrul in care a fost acordata sponsorizarea, reiteram si in acest caz cele doua conditii:
- sumele sunt eligibile daca sunt respectate prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea;
- beneficiarii sponsorizarii sunt inscrisi la data incheierii contractului de sponsorizare in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.
Depunere declaratie informativa atat de catre platitorii de impozit pe profit cat si micro
De asemenea, atat societatile platitoare de impozit pe profit cat si cele de impozit micro au obligatia depunerii Declaratiei 107. Termenul de depunere a declaratiei este 25 ianuarie 2020 pentru microintreprinderi, respectiv 25 martie 2020 pentru platitorii de impozit pe profit (cu anul fiscal anul calendaristic).
Reamintim faptul ca, pentru a beneficia de facilitatile fiscale aplicabile actiunilor de sponsorizare in trimestrul IV 2019, contribuabilii, indiferent de regimul fiscal aplicabil, pot efectua sponsorizari pana la data de 31 decembrie 2019.
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
siniat
EDIT-Structural
noark
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
theda mar
ness project
concelex
rigips
CDS
Ubitech
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander