Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FITCH a revizuit perspectiva de tara a Romaniei de la negativa la stabila
FITCH a revizuit perspectiva de tara a Romaniei de la negativa la stabila
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 27 Mar 2023 11:30
Agentia de rating Fitch a reconfirmat in data de 24 martie 2023 ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila. Aceasta este prima modificare in sens pozitiv a perspectivei ratingului Romaniei operata de aceasta agentie din aprilie 2020.
Decizia revizuirii perspectivei ratingului Romaniei este sustinuta, in opinia agentiei, de stabilizarea datoriei publice si implementarea unor politici menite sa asigure o consolidare fiscala graduala, precum si de stabilitatea politica din tara noastra si reducerea riscurilor privind razboiul din Ucraina si criza energetica subsecventa.
"Decizia Fitch Ratings reprezinta o dovada a recunoasterii internationale a agendei Guvernului Romaniei pentru a asigura consolidarea fiscal-bugetara si confirmarea ca masurile deja adoptate au fost cele corecte, necesare pentru tara noastra si extrem de asteptate de catre toti partenerii nostri externi. Totodata, trebuie remarcate si estimarile pozitive ale agentiei referitoare la potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen mediu”, a declarat ministrul Finantelor, dl Adrian Caciu.
In evaluarea realizata, Fitch mentioneaza atat rezilienta economica de care a dat dovada Romania in anul 2022, cat si stabilitatea politica care a facut posibila abordarea crizei generate de razboiul din Ucraina si a celei energetice.
In opinia agentiei, economia Romaniei va inregistra o crestere de 2,3% in anul 2023, respectiv de 3% in anul 2024, in conditiile in care tara noastra va beneficia de fonduri europene importante atat din Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, cat si din Mecanismul de Redresare si Rezilienta (PNRR).
Principalii factori care ar putea conduce individual sau colectiv la imbunatatirea ratingului de tara sau a perspectivei sunt stabilizarea ferma a ponderii datoriei publice in PIB pe termen mediu si reducerea deficitului fiscal, ca urmare a implementarii eficiente a strategiei fiscale a guvernului, precum si reducerea riscurilor referitoare la finantarea externa prin imbunatatirea structurala a pozitiei deficitului de cont curent ce ar duce la o scadere a indatorarii externe si/sau la imbunatatirea rezervelor externe.
 
Romania trebuie sa reduca deficitul de cont curent si deficitul comercial pentru o crestere a ratingului de tara
Romania trebuie sa reduca deficitul de cont curent si deficitul balantei comerciale pentru o crestere a ratingului de tara, a aratat, sambata, ministrul Finantelor, Adrian Caciu.
Reactia ministrului vine dupa ce agentia de rating Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei la BBB-/F3 pentru datoria pe termen lung si scurt in valuta si a revizuit perspectiva de tara de la negativa la stabila.
"Daca vrem upgrade de rating avem un lucru important de facut: reducerea deficitului de cont curent si a deficitului de balanta comerciala. Evident, cu pastrarea celorlalti piloni de care am vorbit mai sus si care valideaza o abordare responsabila. Pot sa va spun ca, daca deficitul comercial si cel de cont curent ar fi fost in scadere (si nu in crestere) astazi va anuntam o crestere a ratingului de tara! Scaderea deficitului comercial nu se face insa doar prin efort guvernamental. Este nevoie de masuri, programe si mai ales de parteneriat cu mediul economic acela care, prin investitii, sa asigure trecerea la economia de productie. Asa numitul Productivism Economic, cel care va trebui sa fie obiectivul economic de tara al Romaniei in urmatorii 4-6 ani", a scris ministrul Finantelor pe pagina sa de Facebook.
Potrivit sursei citate, decizia Fitch este cu atat mai importanta in contextul regional actual, in care presiunile recesioniste inca se manifesta, determinate de incertitudinile create de evolutia conflictului din Ucraina dar mai ales de impactul inflatiei asupra economiilor statelor din Europa, precum si de dificultatile aparute in cadrul lanturilor de aprovizionare.
Adrian Caciu considera ca stabilitatea politica este pilonul cel mai important al evaluarii care a generat imbunatatirea perspectivei de rating.
Un alt element care a contat in aceasta aceasta decizie a fost, potrivit ministrului Finantelor, stabilizarea ponderii datoriei publice in PIB. "Dupa ani in care Romania intrase intr-un real derapaj referitor la indicatorul ponderii datoriei publice si mai ales al managementului deficitar al acestuia (in mai putin de 24 de luni incepand cu noiembrie 2019 Romania a reusit contraperformanta de a creste ponderea datoriei publice in PIB cu 12 puncte procentuale), anul 2022 a repus Romania pe un trend corect, responsabil si, mai ales, predictibil", a explicat sursa citata.
La imbunatatirea perspectivei a contribuit si consolidarea fiscal-bugetara si reducerea deficitului public alaturi de abordarea unei consolidari prin ajustarea fiscala a veniturilor bugetare, a mai aratat seful de la Finante.
"Referitor la deficitul public trebuie mentionat faptul ca acesta cuprinde, in partea de cash mai ales, toate elementele de interventie de tip one-off (masurile de sprijin adresate populatiei si economiei luate pentru compensarea erodarii puterii de cumparare) astfel ca nivelul deficitului este influentat, conjunctural, de aceste masuri de sprijin. Din perspectiva evaluarilor macro dar si a corelatiilor cu alti indicatori sau influentei asupra acestora (exemplu reducerea inflatiei structurale), deficitul care conteaza este deficitul structural, iar reducerea acestuia are efectul pozitiv asupra celorlalti factori care afecteaza bunul mers al economiei", a mai precizat Adrian Caciu.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMTotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
BogArt
MAKITA
strabag nivel 1
concelex
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
noark
ness project
theda mar
VEGO
Ubitech
AED
Acvatot 2019
Arduro
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SIGM
CDS
viarom
konsent
EDIT-Structural
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<