Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - GUVERN: Noul Cod Fiscal va fi transmis Parlamentului
GUVERN: Noul Cod Fiscal va fi transmis Parlamentului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 25 Mar 2015 15:39
In sedinta Guvernului din data de 25 martie a.c., cu premierul in calitate de ministru interimar al Finantelor Publice, oficialii Executivului au aprobat noul Cod Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, documentele urmand a fi transmise urgent Parlamentului pentru ratificare. Astfel, la inceputul saptamanii urmatoare, Biroul Permanent al Senatului (prima camera sesizata) va introduce ambele proiecte pe ordinea de zi a plenului.
In varianta propusa si aprobata de Guvern, este prevazuta, incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei standard de TVA pentru toate bunurile si serviciile, de la 24% in prezent la 20%, iar din 2018 la 18%. De asemenea, TVA se va diminua la 9% pentru anumite produse alimentare si pentru unele servicii, cum ar fi accesul la evenimentele sportive. O modificare confirmata – ce intereseaza intregul mediu de afaceri din industria constructiilor (si nu numai) – consta in introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016. De la aceeasi data se va elimina si impozitul pe constructii speciale, reprezentand astfel o veste buna pentru detinatorii lor, reprezentati in special de persoane juridice.
In plus, noul Cod Fiscal vizeaza stabilirea unei cote de impozitare diferentiate a microintreprinderilor, in functie de numarul de salariati, de 1% pentru microintreprinderile ce au peste doi angajati (inclusiv), 3% pentru microintreprinderile care au un salariat, 3% plus 1.530 lei trimestrial pentru microintreprinderile care nu au salariati si 3% pentru microintreprinderile aflate in dizolvare urmata de lichidare, inactivitate temporara, ce nu mai desfasoara activitati etc. De asemenea, mai multe companii vor deveni microintreprinderi, deoarece se propune majorarea pragurilor pentru incadrarea in aceasta categorie la 75.000 euro (din 2017), 85.000 euro (din 2018) si 100.000 euro (din 2019).
Reducere a cotei de impozit pe profit
Proiectul Codului Fiscal, aprobat de Guvern, mai prevede, incepand cu 1 ianuarie 2019, reducerea cotei de impozit pe profit de la 16%, cat este in prezent, la 14%, diminuarea de la aceeasi data a cotei de impozit pe venit (de la 16% in prezent la 14%) si reducerea cotei de impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti la 14% tot din data de 1 ianuarie 2019. Pe langa aceste masuri, se mai au in vedere urmatoarele: eliminarea impozitului pe dividende incepand cu 1 ianuarie 2016, diminuarea nivelului accizelor la principalele produse energetice (motorina, benzina cu si fara plumb), reconfigurarea nivelurilor accizelor pentru alcool si bauturile alcoolice, eliminarea din sfera de impozitare atat a petrolului din productia interna, cat si a produselor care in prezent se regasesc la capitolul al II-lea, denumit „Alte produse accizabile” (cafea, bijuterii, confectii din blanuri, autoturisme etc.).
Insa, spre deosebire de proiectul initial, versiunea de Cod Fiscal avizata favorabil de Guvern amana cu un an scaderea cotelor de contributii sociale la angajat si angajator. Astfel, reducerea acestor cote, de la 10,5% la 7,5% in cazul angajatilor si de la 15,8% la 13,5% (pentru angajatori) nu va mai avea loc din luna ianuarie 2017, cum era prevazut in proiectul prezentat in februarie a.c., ci de la 1 ianuarie 2018. Totusi, in domeniul social, documentul ce va fi transmis Senatului Romaniei mentine celelalte prevederi - si anume: introducerea plafonului maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CASS (de la 1 ianuarie 2016), eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit (tot de la 1 ianuarie 2016), introducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri si majorarea sumei neimpozabile lunare avute in vedere la stabilirea impozitului pe venitul din pensii, incepand cu 1 ianuarie 2016.
Exista perspectiva intrarii in zona euro in anul 2019
Cu prilejul avizarii noului Cod Fiscal, premierul si ministrul interimar al Finantelor Publice, Victor Ponta, a prezentat un document care cuprinde principalele masuri propuse si impactul acestora, din perspectiva intrarii tarii noastre in zona euro in anul 2019. „Principalele decizii benefice pentru economia romaneasca – si nu numai –, pe termen scurt, mediu si lung, constau in: reducerea TVA, scaderea contributiilor sociale de stat, impozitarea stimulativa a microintreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scaderea cotei unice de impozitare, diminuarea accizelor, eliminarea taxei pe constructii speciale si crearea unui cadru optim pentru impozite si taxe locale. Ca obiective generale, se disting: imbunatatirea competitivitatii economiei romanesti, in perspectiva intrarii in zona euro in anul 2019, realizarea unui climat de afaceri favorabil extinderii investitiilor private, autohtone si straine, respectiv cresterea bunastarii cetatenilor, prin sporirea puterii de cumparare, in special pentru cei cu venituri medii sau mici”, a declarat Victor Ponta.
In opinia prim-ministrului, promulgarea noului Cod Fiscal va determina, printre altele, reducerea evaziunii fiscale si a economiei subterane, intarirea autonomiei autoritatilor locale, eliminarea discriminarilor generate de sistemul fiscal actual si indeplinirea obligatiilor de stat membru al UE, prin implementarea legislatiei europene si actualizarea acesteia. Prin promulgarea documentului, va deveni posibila si combaterea cu succes a fenomenului de evitare a platii impozitelor directe, prin neacordarea tratamentului favorabil prevazut de legislatia europeana sau de tratatele fiscale incheiate de Romania cu scopul de a evita dubla impunere. Pentru a descarca documentul prezentat in sedinta de guvern, click aici!
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesSISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
CDS
SIGM
GEWISS
DRS
quadratum
noark
concelex
strabag nivel 1
AED
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EURO BUILD
theda mar
BogArt
konsent
EDIT-Structural
MAKITA
VEGO
SSAB
Acvatot 2019
Arduro

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<