Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - IG: Disponibilul de lichiditati in sectorul de constructii depaseste 14 miliarde lei
IG: Disponibilul de lichiditati in sectorul de constructii depaseste 14 miliarde lei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 07 Ian 2019 06:44
Trezoreria cumulata a tuturor companiilor active in Romania a crescut cu 65% in ultimul deceniu, de la 74 miliarde lei in 2008 la 122 miliarde lei in 2017, de unde rezulta o disponibilitate ridicata de bani pe piata din Romania, potrivit lui Iancu Guda, lector asociat la Institutul Bancar Roman si speaker in domeniul economic.
Potrivit datelor specialistului, doua treimi din numerarul companiilor active in Romania este concentrat in randul firmelor cu venituri peste un milion de euro (care reprezinta doar 6% din totalul firmelor active). Concentrarea numerarului in randul firmelor mari este datorata profitabilitatii superioare a acestora. Astfel, firmele care inregistreaza venituri peste un milion de euro au generat un profit net total in ultimul deceniu de 229 miliarde euro, in timp ce microintreprinderile (firmele cu venituri sub un milion de euro) au generat pierderi de 51 miliarde euro in acelasi interval (in conditiile in care acestea au trecut pe profit incepand doar cu anul 2015, cand impozitarea a inceput sa fie realizata in functie de cifra de afaceri inregistrata).
"Am concluzionat faptul ca polarizarea lichiditatii companiilor (concentrarea banilor la marile companii) reflecta vulnerabilitatea micilor firme. Pe cale de consecinta, microintreprinderile (94% din firmele active in Romania) vor suferi cel mai mult pe parcursul anului 2019 din perspectiva accesului la finantare, din cauza utilizarii deja la potentialul maxim al creditului furnizor, precum si a inaspririi conditiilor de finantare din cauza masurilor fiscale recente", a explicat Iancu Guda.
Specialistul a analizat in detaliu evolutia trezoreriei companiilor in functie de sectorul de activitate si regiunea de provenienta, calculand lichiditatea tututor companiilor active in Romania in ultimul deceniu, conform situatiilor financiare depuse la ANAF si publicate de Ministerul Finantelor Publice. Principalele concluzii sunt enumerate mai departe:
 
Cifrele din tabelul 1 surprind foarte clar cresterea generalizata a lichiditatilor in mediul de afaceri, indiferent de sectorul de activitate. Astfel, doar doua din cele 23 de sectoare inregistreaza o scadere absoluta a numerarului disponibil la nivel sectorial, respectiv posta si telecomunicatiile (scadere de la 1,8 miliarde lei in 2008 la 1,2 miliarde lei in 2017) si industria extractiva (scadere de la 3,2 miliarde lei in 2008 la 0,5 miliarde lei in 2017). Sectorul intermedierilor financiare inregistreaza o crestere a presiunii asupra lichiditatii, in conditiile in care avansul trezoreriei (in crestere de la doua la trei miliarde lei) este devansat de majorarea datoriilor (in crestere de la 6 la 12 miliarde lei).
Desi numerarul din mediul de afaceri aproape ca se dubleaza in ultimul deceniu, peste jumatate din lichiditatea raportata de intreg mediul de afaceri la finalul anului 2017 este concentrata in 5 sectoare - aproape 31 miliarde lei in consum (comert cu ridicata si amanuntul), constructii (14 miliarde lei), servicii prestate companiilor (13 miliarde lei), productia si furnizarea energiei electrice si termice (10 miliarde lei).
Gradul de acoperire a datoriilor prin trezoreria disponibila a crescut de la 4% (in 2008) la 9% la finalul anului 2017. Sectorul de IT sta cel mai bine din aceasta perspectiva, cu o rata de acoperire de 35%, urmat de sanatate si asistenta sociala, servicii prestate companiilor si sau persoanelor, ambele cu o rata de acoperire de 28%. Chiar daca dispun de multe lichiditati, sectorul comertului cu amanuntul si ridicata inregistreaza si un grad ridicat de indatorare pentru finantarea stocurilor si creantelor, de aceea capitalul de lucru ramane fragil.
 
 
Fenomenul analizat difera foarte mult din perspectiva distributiei sectoriale, diferentele fiind de 3-4 ori mai mari intre extreme. Astfel, cel mai bine pozitionate judete din perspectiva gradului de acoperire al datoriilor prin trezoreria disponibila sunt Harghita, Arges si Suceava, care inregistreaza un nivel aproape de 20%. La capatul celalalt, judetele care inregistreaza cea mai slaba trezorerie sunt Mehedinti, Hunedoara si Teleorman, unde gradul de acoperire a datoriilor prin numerar este doar 5%, de trei ori sub media nationala. De remarcat ca Bucuresti (53 miliarde lei) si Ilfov (7 miliarde lei) concentreaza jumatate din trezoreria disponibila la nivel national, acest lucru fiind cauzat de concentrarea numerarului la marile companii.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
EURO BUILD
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
Ubitech
AED
BogArt
MAKITA
concelex
SIGM
leviatan
strabag nivel 1
konsent
EDIT-Structural
GEWISS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
DRS
ELECTROGRUP
theda mar
SSAB
Acvatot 2019
noark
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<