KEYSFIN: 178 zile, perioada medie de incasare a creantelor (DSO) in constructii |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 04 Dec 2019 07:15 |
Microintreprinderile reprezinta categoria de companii care inregistreaza cele mai multe restante la plata, insumand 43% din total, in timp ce companile mari si cele mici au fiecare un procent de 20% din total, potrivit studiului anual KeysFin „Conditiile de business din Romania“.
Platile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% fata de 2009, insa au scazut cu aproape 30% fata de varful atins in 2014, ajungand la 86 miliarde de lei in 2018. 55% dintre acestea reprezinta plati restante catre furnizori.
„Relatiile de business sunt o parte vitala a bunului mers al unei afaceri, iar, din experienta noastra, antreprenorii romani apeleaza cel mai adesea la incredere sau la o verificare minima a partenerilor cu care incheie contracte. Nimic mai gresit! Iar statisticile aferente anului 2018 arata riscurile la care se expun. Solutiile de business information au fost concepute tocmai pentru a evita aceste riscuri si pentru a fi mereu informati cu privire la statusul partenerilor de afaceri. La KeysFin am dezvoltat instrumente de verificare si de atentionare, astfel incat orice companie din Romania poate monitoriza constant activitatea partenerilor de afaceri si poate lua decizii bazate pe argumente concrete, in timp real.” a completat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.
Desi economia romaneasca a avut o evolutie ascendenta in ultimii ani, peste jumatate din companiile locale inregistrand profit in 2018, respectiv 54%, o parte din problemele din mediul de business s-au acutizat, asa cum e cazul platilor restante sau a lipsei de personal.
In Romania exista aproximativ 619,2 mii de microintreprinderi nefinanciare (cifra de afaceri sub 2 milioane de euro), iar cele mai multe din acestea activeaza in domeniile comert, activitati profesionale si constructii.
Facturile se platesc in continuare greu
Perioada medie de incasare a creantelor (DSO) si Perioada medie de plata a datoriilor (DPO) s-au situat la 91, respectiv 160 zile in 2018, inregistrandu-se o scadere fata de 2009, cand erau de 97 zile, respectiv 178 zile.
In ceea ce priveste sectoarele din economie, cele mai mari termene de plata le au constructiile, pe cand cele mai mici se gasesc la comert, HORECA si sanatate. Astfel, perioadele medii de incasare, respectiv de plata, din domeniul constructiilor au fost de 178 zile (DSO) si 370 zile (DPO). In agricultura, platile se fac in medie la 268 zile, in timp ce creantele se colecteaza in aproximativ 158 zile. De cealalta parte, in comert platile se fac la 108 zile, iar creantele se colecteaza in 60 zile.
Business-urile romanesti primesc credit
Creditele acordate companiilor romanesti au crescut cu 39% fata de 2009, la 213 miliarde de lei in decembrie 2018, potrivit datelor BNR. Iar, in primele 9 luni din 2019, creditele acordate companiilor locale au crescut cu 7% fata de decembrie 2018, la peste 227 miliarde de lei in septembrie 2019.
Cel mai important avans procentual a fost inregistrat de agricultura, plus 15%, la aproape 18 miliarde de lei, in perioada ianuarie-septembrie 2019. La nivel de 2018, cele mai multe credite au fost acordate companiilor din domeniul serviciilor, cu 42% din total, acesta fiind urmat de industrie, 27% din total, si constructii, 10% din total.
In ceea ce priveste datoriile comerciale, acesteau crescut cu 41% fata de 2009, ajungand la 284,6 miliarde de lei in 2018. Datoriile comerciale au reprezentat 28,7% din totalul datoriilor inregistrate de companiile romanesti in 2018.
Criza de personal
In ultimii 10 ani, Romania a ramas fara aproximativ 300 mii angajati din mediul privat. Daca in 2009 existau 4,2 milioane de angajati, in 2018 aceasta cifra a scazut la 3,9 milioane.
„Lipsa angajatilor este o realitate de zi cu zi a mediului privat din Romania. Daca, in cazul companiilor mari si medii, aceasta lipsa nu este una cauzata de o alegere proprie, in cazul microintreprinderilor, angajatii sunt supliniti de antreprenori. Bineinteles, un regim fiscal care sa ofere unele beneficii companiilor aflate la inceput de drum in ceea ce priveste taxele aferente angajatilor, ar incuraja microintreprinderile sa investeasca si in capital uman si sa se dezvolte intr-un ritm mai alert.” a declarat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin, unul din cei mai importanti furnizori de solutii de business information din Romania.
Cei mai multi romani care lucreaza pentru companii locale sunt angajati in industria prelucratoare, insumand aproximativ 1 milion – 27,7% din total. Urmeaza comertul (cel mai mare sector economic dupa cifra de afaceri si numarul de companii) cu 822,6 mii de angajati, cu 21,1%, transportul si depozitarea cu 355 mii de angajati (9,1% din total), constructiile cu 319 mii de angajati (8,2% din total ) si serviciile administrative si suport cu 275 mii de angajati (7,1% din total). Insumat, in primele 5 sectoare dupa forta de munca au fost 2,8 milioane de angajati, care reprezinta 73,2% din totalul de angajati din mediul privat din Romania.
Studiul conditiile de business din romania, ajuns la cea de-a 5 editie
KeysFin realizeaza anual studiul “Conditiile de business din Romania“ in baza unei analize riguroase a informatiilor furnizate de institutiile publice locale, cat si interpretand alte informatii cheie precum calificativele internationale primite de tara noastra sau investitiile strategice realizate pentru anul in curs.
Mai mult, studiul de fata a devenit o resursa importanta de cifre si statistici despre economia locala pentru sute de companii prezente in Romania sau care intentioneaza sa investeasca in tara noastra, intrucat ofera o perspectiva de ansamblu, identificand principalele oportunitati, riscuri si tendinte din piata.
Un alt instrument important oferit de KeysFin companiilor din Romania este reprezentat de rapoartele de credit si monitorizare. Astfel, firmele pot afla in timp real informatii complete despre orice companie locala, pentru a inlatura riscurile comerciale, precum riscul de neincasare creante, de involventa sau de faliment.
|