Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Moneycorp: Companiile si-au reconfigurat planurile de business, in contextul inflatiei
Moneycorp: Companiile si-au reconfigurat planurile de business, in contextul inflatiei
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 01 Apr 2022 09:52
Provocarile generate de cresterea semnificativa a preturilor, efectele razboiului din Ucraina si sanctiunile financiare impuse Federatiei Ruse au adus un nivel semnificativ de incertitudine in piata financiara, insa tendintele negative se estompeaza pe masura ce actorii din piata isi rescriu standardele de business, focusul pe eficientizarea relatiilor comerciale si a costurilor aferente aflandu-se in prim-plan, afirma Moneycorp Romania.
Inflatia semnificativa care afecteaza economia mondiala se resimte puternic si in Romania, afectand atat zona de productie cat si consumul, principalul motor al economiei.
In conditiile cresterii semnificative a preturilor, mai ales a costurilor cu energia (gaze, curent, carburanti), companiile romanesti si-au reconfigurat planurile de business, mizand pe eficientizarea costurilor si reducerea expunerilor financiare.
Razboiul din Ucraina si sanctiunile la adresa Federatiei Ruse si Belarus au venit sa creeze un nou val de provocari, mai ales pentru firmele care efectuau operatiuni de import-export in fostul spatiu sovietic.
"Incertitudinea legata de evolutia razboiului, de efectele economice ale acestui conflict de la granitele Romaniei au afectat mediul de afaceri, reducerea expunerilor comerciale si dezintermedierea aflandu-se in prim-plan. Temerile legate de efectele negative - de la perturbarea lanturilor de aprovizionare la cresterea costurilor de productie - utilitati, materii prime etc. - au genereat neincredere pe lanturile de business, cu efect direct in scaderea volumelor tranzactionate din pietele respective", a declarat Cosmin Bucur, managerul Moneycorp Romania.
Pentru a veni in sprijinul companiilor, mai ales a celor implicate in operatiuni de import-export, Moneycorp, cea mai mare institutie de plati din Europa, a dezvoltat produse specifice menite sa ajute mediul de business sa depaseasca provocarile generate de aceste crize.
 
Cursul valutar, un factor de stabilitate
Dincolo de dinamica volumelor comerciale, Romania a dovedit in toata aceasta perioada ca are toate instrumentele necesare pentru a preintampina eventualele efecte negative ale crizei.
Potrivit expertilor Moneycorp, modul pozitiv in care a fost depasit momentul de frenezie de la casele de schimb valutar a dovedit ca piata financiara este capabila sa faca fata provocarilor.
"Piata valutara romaneasca are «adancime» suficienta, iar tranzactiile se desfasoara in conformitate cu angajamentele asumate. Exista suficienta lichiditate in zona principalelor valute, euro si dolar, in asa fel incat contractele de tranzactionare sa nu fie afectate pe termen mediu si lung", afirma Claudiu Ghebaru, senior dealer MoneyCorp Romania.
Evolutia cursului leului in raport cu celelalte valute denota faptul ca Banca Nationala gestioneaza cu atentie intreaga situatie.
Potrivit Moneycorp, Banca Nationala are toate instrumentele necesare pentru a preintampina situatiile de risc, iar evolutia predictibila a monedei nationale, chiar si in conditiile provocatoare generate de pandemie si inflatie, confirma aceasta perspectiva.
"Cursul BNR se dovedeste a fi un factor de stabilitate intr-o mare de incertitudini", a mai spus acesta.
In ceea ce priveste dinamica cursului valutar, Moneycorp isi pastreaza estimarile privind posibilitatea ca euro sa treaca de nivelul de 5 lei in urmatoarele 12 luni, pe fondul provocarilor generate de inflatie.
"Inflatia reprezinta o provocare puternica pentru mediul de afaceri, iar estimarile BNR privind o inflatie de 2 cifre in aceasta primavara vin sa contureze tabloul unei situatii economice plina de provocari – cresteri de preturi, scaderi de productie, o diminuare a consumului etc., cu efecte directe in performanta economiei", considera expertii Moneycorp.
Pe zona de contracte de import-export, potrivit acestora, dinamica cursului valutar este esentiala, iar contextul international, asociat inflatiei, tensiunilor geo-politice si problemelor logistice, este cel care va da tendinta urmatoarelor luni.
Asa cum toate marile institutii financiare si asociatii profesionale din zona de business au estimat, o crestere a cursului peste 4,95 lei/euro pe termen mediu si o depasire a bornei de 5 lei/euro reprezinta o prognoza predictibila, asumata de piata.
 
Dobanzile, in prim-plan
Dincolo de evolutia cursului de schimb, dinamica dobanzilor reflecta eforturile BNR de a stavili inflatia.
Cresterea dobanzii de politica monetara, unul dintre cele mai eficiente instrumente aflate la indemana Bancii Centrale, era anticipata de Moneycorp inca de anul trecut, iar perspectivele indica un posibil nou avans, in functie de situatia economica.
"O majorare a dobanzii cheie peste nivelul de 2,5% din prezent trebuie luata in calcul, pe masura ce efectele inflatiei se resimt in economie. Va depinde insa de intensitatea fenomenului inflationist, mai ales in zona preturilor la energie, vinovate in mare parte pentru cresterea semnificativa de preturi din ultimele 6 luni. Dinamica pretului petrolului, mai ales in contextul razboiului din Ucraina si a sanctiunilor economice fara precedent la adresa Federatiei Ruse, al treilea mare jucator din piata petrolului, va influenta, de asemenea, o potentiala decizie privind cresterea dobanzilor. Pentru ca dinamica investitionala sa revina la normal, pentru ca fluxurile de capital sa evite zona de dezintermediere, primul pas este ca razboiul sa inceteze si negocierile de pace sa se materializeze", afirma Cosmin Bucur, managerul Moneycorp Romania.
Cert este ca scumpirea creditelor si potentiala limitare a accesului la finantare vor avea efecte in economie, astfel ca, pe lanturile de business, regandirea planurilor pentru 2022 si 2023, de la volume de productie la investitii, trebuie sa se afle in prim-plan.
 
Gestiunea riscului valutar
Potrivit companiei, in conditiile instabilitatii financiare din 2022, un aspect important care va face diferenta va fi modul in care companiile si intregul mediu de business abordeaza gestiunea riscului valutar. 
"Daca EUR/RON a aratat o stabilitate unica in regiune in toata aceasta perioada, pentru celelalte valute am observat o volatilitate crescuta intr-un termen foarte scurt. Dolarul American (USD), principala valuta folosita in comertul international, a inregistrat o crestere semnificativa atat in fata monedei euro (EUR) cat si in fata leului romanesc (RON) de la inceputul conflictului din Ucraina. Pentru o companie care incaseaza RON din piata locala si are nevoie sa cumpere USD pentru a achita eventuale importuri, o asemenea miscare poate avea un efect negativ semnificativ asupra marjei comerciale si asupra competitivitatii companiei", afirma Sebastian Bacioiu, Director Tranzactionare Moneycorp Romania.
"Contractele de tip FORWARD, derulate de companii, le permit acestora sa gestioneze activ provocarile cauzate de variatiile de curs valutar. Acest instrument financiar permite, in esenta, tranzactionarea la un curs fix, prestabilit, fapt care permite un control mai bun al fluxului de numerar, dar mai ales flexibilitate in cazul unor tranzactii cu valoare nedeterminata", mai spune acesta.
Potrivit expertilor de la Moneycorp, dincolo de folosirea unor instrumente specializate de gestiune a riscului valutar, o evolutie predictibila a cursului va depinde, intr-o masura semnificativa, de dinamica absorbtiei fondurilor europene din PNRR, bani care vor asigura un plus de lichiditate in piata valutara romaneasca.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTETotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EURO BUILD
BogArt
EDIT-Structural
CDS
Acvatot 2019
Arduro
theda mar
concelex
ERBASU CONSTRUCT
AED
VEGO
DRS
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
SSAB
konsent
GEWISS
rigips
ELECTROGRUP
noark
leviatan
strabag nivel 1
MAKITA
SIGM
Ubitech

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<