PwC: Abordare ofensiva a echipelor de control ANAF, motivata de nevoi bugetare mari |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 21 Oct 2020 13:40 |
In cadrul verificarilor recente in aria preturilor de transfer, am observat o abordare mai ofensiva a echipelor de control, motivata in parte de nevoile bugetare aflate in crestere pe fondul crizei pandemice, dar mai ales datorata faptului ca autoritatile si-au diversificat considerabil tehnicile de investigare.
Daca in trecut, analiza inspectorilor fiscali se limita, din perspectiva dosarului preturilor de transfer, doar la informatiile incluse in acesta, facand majoritatea constatarilor si stabilind sume suplimentare pe baza modificarilor aduse studiilor de analiza comparativa, in prezent, investigatiile se axeaza pe obtinerea de informatii din alte surse. De exemplu, inspectorii solicita analize de fise de post, discutii cu angajati sau formuleaza solicitari de informatii de la parteneri comerciali terti.
In acest context, in ultima perioada, ne-am intalnit in timpul inspectiilor fiscale cu situatii din ce in ce mai inedite, cum ar fi:
- Cum se ajunge in situatia ca un kilogram de produs, in viziunea ANAF, sa coste de 3 ori mai mult decat pretul aceluiasi produs in supermarket;
- Cum se intampla ca entuziasmul angajatilor sa va genereze impozite si taxe suplimentare;
- Cum reusesc sa imparta autoritatile un singur contract in 10 activitati distincte;
- Cum ajung fisele de post, aplicatiile IT, de contabilitate sau alte activitati pur administrative sa puna sub semnul intrebarii substanta economica, cu risc de sume suplimentare;
La ce riscuri fiscale va pot expune partenerii terti de afaceri, in relatia cu ANAF.
Pentru a avea o intelegere mai buna a acestor abordari ale echipelor de inspectie si, mai ales, pentru a analiza optiunile pe care le au contribuabilii ca sa previna potentiale efecte negative ale acestora, vom organiza o intalnire online pe data de 29 octombrie 2020 la care va puteti inscrie, in limita locurilor disponibile pentru acest format, folosind acest link.
|