Sierra Quadrant anunta risc major de blocaj pe lanturile comerciale din constructii |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 29 Apr 2022 10:30 |
Aproape 20.000 de afaceri s-au inchis in primele doua luni din acest an, iar perspectivele primului semestru indica un record negativ al ultimilor 3 ani, un semnal ca economia se afla in dificultate. Cele mai mari probleme sunt in comert, servicii, industria prelucratoare si in sectorul constructiilor, arata o analiza Sierra Quadrant.
Numarul companiilor in dificultate, aflate in insolventa, cu activitatea suspendata, radiata sau dizolvata, a crescut in primele doua luni ale anului cu peste 20% fata de aceeasi perioada din anul trecut, la 19.809 societati.
11.227 de firme au fost radiate, mai multe cu 17,1% fata de primele 2 luni din 2021, 5155 au fost dizolvate (+24,4%), 2465 si-au suspendat activitatea (+18%), iar 962 au intrat in insolventa (+22,2%), arata datele ONRC, consultate de Sierra Quadrant.
Potrivit expertilor de la Sierra Quadrant, una dintre cele mai importante companii din sectorul reorganizarii business-urilor din Romania, datele de la Registrul Comertului vin sa confirme reculul economic semnificativ din acest inceput de an, cauzat de cresterea extrem de puternica a preturilor utilitatilor, materiilor prime si a serviciilor, accentuarii blocajului financiar si accesului tot mai limitat la creditare.
,,Dupa 2 ani de pandemie, firmele romanesti sunt, in marea lor majoritate, vlaguite financiar. Inflatia, cresterea necontrolata a preturilor la energie si gaze au facut si vor continua sa faca victime pe banda rulanta in sectoarele productive. Nu este exclus ca estimarile noastre privind numarul firmelor cu probleme in prima parte a anului 2022 sa fie depasite, ca urmare a consecintelor inflatiei si inrautatirii generale a conditiilor din economie’’, afirma Ovidiu Neacsu, asociat coordonator al Sierra Quadrant.
Potrivit datelor statitice, cele mai multe victime sunt in sectorul comertului, in servicii – HORECA si in constructii.
In sectorul comertului, de exemplu, 1580 de firme au fost dizolvate, in primele doua luni, cu 30% mai multe decat in 2021, 250 au declarat insolventa, 3032 au fost radiate si 745 si-au suspendat activitatea. Cele mai multe probleme au fost in Bucuresti, Ilfov, Constanta, Cluj, Prahova si Timis.
In constructii, 480 de firme au fost dizolvate (+23%), 183 au intrat in insolventa (+28%), 1030 au fost radiate (+18,1%) iar alte 161 si-au suspendat activitatea.
In industria prelucratoare, 183 de companii si-au suspendat activitatea (+21%), 915 au fost radiate (+16%), 101 au intrat in insolventa si 440 au fost dizolvate (+16,7%).
,,Radiografia financiara a inceputului de an indica o accentuare a problemelor de finantare a business-ului, dublata de o adancire a pierderilor financiare generate de cresterea costurilor logistice. 6 din 10 firme aflate in dificultate in prezent au legatura cu consumul, iar scaderea vanzarilor in volum completeaza tabloul provocarilor economice ale inceputului de an’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Potrivit datelor statistice, dincolo de fluctuatiile obisnuite ale numarului de companii aflate in dificultate, principalul semnal de alarma este faptul ca sunt din ce in ce mai multe firme din sectorul productiei.
,,De la fabrici de paine la producatori de mobila, subansamble din industrie sau firme din sectorul agricol (sere, ferme de animale, fabrici de prelucrare a produselor vegetale), cresterea costurilor operationale le-a afectat puternic. In unele cazuri, triplarea preturilor la energie si gaze, scumpirea semnificativa a motorinei si cresterea preturilor materialelor de productie le-au trimis direct in incapacitate de plata. Pentru aceste firme, insolventa, concordatul preventiv, in general reorganizarea business-ului si protejarea in fata creditorilor au devenit principalele coordonate de supravietuire’’, afirma specialistii de la Sierra Quadrant.
Constructiile, un semnal de alarma
Potrivit estimarilor companiei, printre sectoarele ce vor avea cea mai mult de suferit in 2022 se va afla cel al constructiilor. Dincolo de cele aproape 2000 de firme aflate in dificultate in primele doua luni, expertii estimeaza ca numarul companiilor cu probleme ar putea trece de 15.000 pana la finele anului.
La finele anului trecut, 1044 de firme de constructii se aflau in insolventa, 900 isi suspendasera activitate, 2999 erau declarate dizolvate si 6201 fusesera radiate de la ONRC.
In acest inceput de an, numai in primele doua luni 480 de firme au fost dizolvate (+23%), 183 au intrat in insolventa (+28%), 1030 au fost radiate (+18,1%) iar alte 161 si-au suspendat activitatea.
,,Scumpirea puternica a materialelor de constructii alaturi de scumpirea utilitatilor a creat o presiune fara precedent pe aceasta industrie. Razboiul din Ucraina si embargoul la adresa Rusiei, de unde veneau cam 30% din materialele de constructii folosite pe piata noastra, au amplificat si mai mult criza din acest sector care, pe lanturile economice, impacteaza alte zeci de mii de firme din domenii diverse, de la dezvoltatorii imobiliari la intermedieri financiare si resurse umane’’, arata analiza Sierra Quadrant.
Consumul, principalul motor al economiei, in pericol
Potrivit companiei, cresterea puternica a preturilor si scumpirea creditarii vor accentua si mai mult problemele din economie, in conditiile in care acestea, dincolo de sectorul industrial, afecteaza puternic puterea de cumparare a romanilor.
,,Am ajuns, din pacate, in momentul pe care il anticipam inca de anul trecut, cand avertizam in privinta pericolului inflatiei. Scaderea vanzarilor se simte mai ales in comert, iar efectele se vor transmite multiplicat pe lanturile economice. Iar scumpirea creditarii si limitarea accesului la finantare vor taia puternic din potentialul de consum in mai toate ramurile economice, de la industria alimentara, la imobiliare si sectorul auto’’, arata analiza.
Increderea, factorul esential pentru depasirea crizei
Potrivit analistilor, dincolo de eforturile absolut necesare de limitare a inflatiei, una dintre cheile iesirii cu succes din aceasta perioada economica tulbure o reprezinta depasirea starii de neincredere in business.
,,Neincrederea in business este ca un cancer care afecteaza poate cel mai puternic economia. Sa nu ai incredere sa faci afaceri cu partenerii, sa soliciti banii in avans sau avansuri extrem de mari pentru lucrarile efectuate sau marfa inainte de livrare reprezinta obstacole care risca sa zdruncine puternic lanturile de business, mai ales in Romania, o economie mica, vulnerabila, slab capitalizata’’, spune Ovidiu Neacsu.
Potrivit acestuia, fara incredere in parteneri, fara o documentare temeinica a business-ului si o evaluarea continua a dinamicii partenerilor, va fi greu ca business-ul romanesc sa revina la dinamica dinaintea crizei COVID.
Urmare a neincrederii, a amanarii platilor, blocajul financiar din economie s-a accentuat semnificativ in ultimii 2 ani, depasind, in prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fara precedent in ultimii 10 ani.
Durata medie de plata a facturilor a crescut la 145 de zile, fata de 120 zile in 2020.
Un sondaj recent arata, de altfel, ca 7 din 10 companii intarzie sa-si plateasca facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neincasarea facturilor, cresterea costurilor operationale si scaderea vanzarilor.
Indisciplina financiara, vulnerabilitate structurala
Potrivit celui mai recent raport al Bancii Nationale privind stabilitatea financiara, disciplina financiara laxa a companiilor ramane o vulnerabilitate structurala importanta a companiilor din Romania.
,,Restantele la nivel agregat catre partenerii nebancari s-au majorat cu 2,5 la suta (2 miliarde lei), ajungand la 82,8 miliarde lei la finalul anului 2020. O pondere semnificativa a firmelor din economie continua sa inregistreze pierderi, fenomenul fiind accentuat si de conditiile pandemice (respectiv 233 mii de firme, reprezentand circa 32 la suta din totalul companiilor active in economie in anul 2020). In continuare, segmentul firmelor cu pierderi manifesta o persistenta ridicata a rezultatelor negative.
Astfel, 32 la suta din firmele cu pierderi in anul 2020 au inregistrat pierderi in ultimii trei ani. Mai mult, 6,7 la suta din companiile cu pierderi au avut astfel de rezultate in fiecare din ultimii opt ani. Persistenta pierderilor ramane una dintre principalele cauze ale erodarii capitalului si a nivelului ridicat de necesar de capitalizare si arata o disciplina la plata scazuta a sectorului si o eficienta redusa a mecanismelor de inchidere a firmelor neviabile.
La finalul anului 2020, in economie s-au regasit 248,7 mii de firme cu valori ale capitalurilor proprii sub limita reglementata (reprezentand 34 la suta din numarul total al companiilor nefinanciare), in crestere cu 1,9 la suta fata de anul 2019. Acestea generau 6,5 la suta din valoarea adaugata bruta la nivelul economiei, angajau 13,7 la suta din totalul salariatilor si detineau 11 la suta din portofoliul creditelor acordate companiilor nefinanciare de catre institutiile de credit si 29 la suta din expunerile neperformante’’, se spune in raportul BNR.
Analiza Sierra Quadrant a fost realizata pe baza datelor oficiale de la Registrul Comertului, statisticilor Eurostat, Frames si rapoartele Bancii Nationale a Romaniei.
In cei 24 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu, etc.
Printre dosarele semnificative gestionate in prezent de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), CET SA Bacau, Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.
|