Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ACI CLUJ SA: 70 de ani de activitate neintrerupta in domeniul ingineriei civile
ACI CLUJ SA: 70 de ani de activitate neintrerupta in domeniul ingineriei civile
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 04 Oct 2022 06:25
"A construi este verbul pe care trebuie sa-l avem permanent in minte, pentru ca intreaga lui semnificatie exprima o stare pozitiva"

ACI Cluj SA, companie de constructii cu traditie in Romania si o experienta de 70 de ani pe piata, a functionat neintrerupt in toti acesti ani sub diverse forme de organizare, dar a mentinut constant un portofoliu de proiecte majore, adevarate repere pentru perioadele in care au fost construite. De la fabricile ridicate inainte de anii '90, precum Armatura, Farmec, Libertatea, Combinatul de Utilaj Greu sau participarea la constructia Centralei Nucleare de la Cernavoda sau la Casa Poporului, la proiecte de anvergura recente, dar la fel de importante, precum stadionul Cluj Arena, Salina Turda, fabricile De’Longhi, La Lorraine, depozitele Macromex sau noul stadion Arcul de Triumf din Bucuresti, toate sunt referinte ale unei companii istorice, care a tinut pasul cu vremurile si a gasit solutii pentru a face ceea ce a stiut mai bine, indiferent de context - sa construiasca.
In prezent, ACI Cluj SA isi continua traiectoria ascendenta, se implica in proiecte de anvergura si participa la constructia si modernizarea Romaniei. Cu un portofoliu de lucrari in executie evaluat la 240 de milioane de lei si un business estimat la 250 de milioane de lei la finalul anului 2022, cu un rezultat net pozitiv de peste 6 milioane de lei, compania isi are un loc rezervat in topul constructorilor din Romania.
 
Final de razboi, inceput pentru constructii
ACI Cluj SA isi are geneza imediat dupa al doilea razboi mondial cand, pentru refacerea distrugerilor si pentru dezvoltarea Romaniei, s-a infiintat Ministerul Constructiilor si Materialelor de Constructii (MCMC), prin intermediul caruia s-a coordonat si s-a realizat intreaga activitate de constructii. Trustul 9 de Constructii Cluj, apartinand MCMC, avea aria de desfasurare in partea de nord-vest a Transilvaniei inca din anul 1952.
Odata cu trecerea timpului, activitatea de constructii din Romania a suferit numeroase forme de organizare, iar Trustul 9 de Constructii Cluj s-a regasit, din anul 1958, in Intreprinderea de Constructii Montaj Cluj, apartinand Ministerului Chimiei. Anul 1970 marcheaza reorganizarea structurala a industriei constructiilor in Romania, infiintandu-se Trusturile de Constructii Industriale organizate prin Grupuri de Santiere in perioada 1971-1980, iar ulterior, pana in 1990, organizate prin Antreprize Constructii Industriale, Intreprinderea de Constructii Montaj Cluj regasindu-se in cadrul Trustului de Constructii Industriale Cluj sub formele amintite: Grupul de Santiere Cluj si Antrepriza de Constructii Industriale Cluj.
In anul 1991, ACI Cluj SA se desprinde de Trustul de Constructii Industriale Cluj, devenind societate comerciala independenta. Pana in 1993, capitalul a suferit modificari, din capital integral de stat, in capital integral privat (prin metoda MEBO). Anul 1993 reprezenta un an de referinta in viata societatii, ACI Cluj SA devenind prima societate din Romania din sectorul constructiilor privatizata integral. Compania are o bogata experienta acumulata in timp, atat inainte de privatizare, cand a executat obiective importante in tara si in strainatate (Germania, Rusia, Egipt, Libia), cat si dupa privatizare, realizand lucrari de constructii reprezentative atat pentru Romania, Germania, cat si pentru Republica Moldova.
 
 
Privatizarea si extinderea in afara granitelor
Odata cu privatizarea, compania a inceput dezvoltarea si in afara granitelor tarii, prin infiintarea unei societati comerciale in Germania cu actionariat integral ACI Cluj SA. Aceasta dezvoltare externa a avut un impact favorabil si in diversificarea activitatii societatii in Romania, datorita know-how ului adus de catre inginerii si muncitorii care au activat perioade indelungate pe proiecte importante din Germania. In perioa­da 2003-2005 a avut loc o comasare a actio­nariatului societatii, perioada in care au aparut schimbari majore de actionariat. Din 2005 pana in prezent, actionarii semificativi au devenit Ioan Aschilean (in prezent sub numele AIB Consulting SRL), Tehnofrig Invest SA (in prezent sub numele Geainv SA), Gicu Gansca (in prezent Anda Catalina G. Gansca) si Dorin Aschilean. Si pentru ca munca in constructii se face in echipa, amintim dedicarea ce a permis incheierea cu succes a lucrarilor care au fost derulate in perioada 1952-1990, cand activitatea societatii a fost condusa de urmatorii directori generali: ing. Gheorghe Stadescu, ing. Petru Ghiurt, ing. Vasile Podoaba, ing. Gheorghe Steroiu si ing. Valentin Scolobiuc.
Ing. Valentin Scolobiuc si-a continuat activitatea in functie si dupa anul 1990 si, impreuna cu echipa condusa, din care amintim: dir. ec. Gica Mereu, dir. tehnic Ioan Rus, dir. productie ing. Marian Fodor, dir. ofertare ing. Mihai Lupu, Catuna Ioan, Ioan Aschilean, Augustin Munteanu, Ionel Bideauna, Mihai Ghiundis, Virginia Bugnar, Cornel Filip, Octavian Duhanes, a realizat privatizarea companiei, etapa finalizata in decembrie 1993.
Odata cu modificarile in actionariat in anul 2004, conducerea consiliului director a fost preluata de catre dr. ing. Dorin Aschilean pana in anul 2018, perioada in care societatea a inregistrat cea mai mare dezvoltare, implementand toate politicile propuse Consiliului de Administratie si aprobate in consecinta. In perioada 2018-2021, conducerea consiliului director a fost preluata de catre ing. Chindea Cristian, urmat de catre ing. Iulian Butnaru, in prezent director general fiind ing. Peciu Dorel Florianu. Presedintele Consiliului de Administratie din 1991 pana in 2004 a fost ing. Valentin Scolobiuc, iar din 2004 pana in prezent prof. dr. ing. Ioan Aschilean.
 
 
Carte de vizita - proiecte de peste 3 miliarde USD
Principala carte de vizita a ACI Cluj SA este reprezentata de vastul portofoliu, care cuprinde sute de proiecte de importanta nationala si internationala, in domeniul ingineriei civile (constructii civile, industriale si zootehnice, constructii administrative si de birouri, constructii de locuinte si hidrotehnice), si de diferite niveluri de complexitate, la o valoare de peste 3 miliarde de dolari.
Printre lucrarile reprezentative realizate inainte de anii 1990 se afla: Combinatul de Utilaj Greu, Fabrica Armatura, Fabrica de bere, Fabrica Libertatea, Fabrica Mocart, Fabrica Sinterom, Fabrica Terapia, Fabrica Farmec, Fabrica Unirea, Fabrica Metalul Rosul, Institutul politehnic Cluj, Combinatul de Celuloza si Hartie, lucrari la Centrala Nucleara Cernavoda, Combinatul Krivoi Rog (sudul Ucrainei) etc.
In perioada 1986-1989, ACI Cluj SA a realizat peste 300 de apartamente de locuinte pe Bulevardul Victoriei Socialismului - Piata Rotunda, astazi Bulevardul Unirii - Piata Transilvania si, in aceeasi perioada, s-au realizat lucrari si la Casa Poporului.
Dupa 1994, ACI Cluj SA a semnat contracte de importanta majora, lucrari administrative de invatamant si de birouri, printre care se afla: sediul Bancii Romane pentru Dezvoltare - Sucursala Cluj, sediul Bancpost - Sucursala Cluj, sediul Bancii Comerciale Romane - Sucursala Cluj, Banca Nationala a Romaniei - Sucursala Cluj, sediul Bancii Transilvania din Cluj-Napoca. In aceeasi perioada, compania a realizat si alte lucrari de referinta, precum sediul Distrigaz Cluj (sediul E.ON Gaz - Regiunea Nord - Centrul de Relatii cu clientii, de astazi), sediul Drumuri Nationale Cluj, sediul Electrica Distributie Transilvania Nord SA, bazinul de inot al Universitatii Babes-Bolyai.
In perioada 1994-1995 s-a semnat contractul pentru realizarea campusului universitar din cadrul Universitatii Babes-Bolyai, prin construirea Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerii, precum si a caminelor pentru studenti. Tot in aceeasi perioada, s-a semnat si contractul de realizare a constructiei Facultatii de Stiinte Economice din cadrul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir".
 
 
Stadionul Cluj Arena, momentul deschiderii unui nou drum
Odata cu castigarea licitatiei pentru realizarea Stadionului Cluj Arena, cu o capacitate de 30.201 locuri, s-a deschis un drum pentru realizarea infrastructurii sportive din Romania, ACI Cluj SA participand, castigand si realizand o serie de proiecte ample: Sala de Sport Sfantu-Gheorghe (3.000 de locuri), Stadionul Traian Vuia Targu-Jiu (12.518 locuri), Stadionul Ion Oblemenco Craiova (30.929 de locuri), Stadionul National de Rugby Arcul de Triumf (8.155 de locuri), Sala de Sport Turda (3.320 de locuri), Sala polivalenta Blaj (1.985 de locuri).
Compania si-a pus amprenta si pe constructia celui mai vizitat obiectiv turistic din Romania si din Europa de Est, respectiv Salina Turda, unde echipa ACI a lucrat la 180 de metri sub pamant, in fostele mine de sare (Mina Terezia, Mina Rudolf, Mina Iosif etc.), precum si in reabilitarea Parcului Central Cluj-Napoca si a Cazinoului Centru de Cultura Urbana Cluj, care in perioada recenta a devenit un adevarat amfiteatru al evenimentelor culturale si artistice care au loc in Cluj-Napoca.
Un alt sector in care a activat compania este domeniul sanatatii, unde si-a consolidat pozitia prin constructia Institutul Inimii "Nicolae Stancioiu", a Universitatii de Medicina si Farmacie, Bibliotecii si Rectoratului, a Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constantin Papilian", a Spitalului Clujeana, Bibliotecii Octavian Goga, Sediului Consiliului Judetean Cluj, a cladirii de birouri "The Office" etc.
ACI Cluj SA detine un portofoliu impresionant de lucrari reprezentative si din industrie si comert, cele mai importante fiind hala de productie De’Longhi, fabrica de produse de panificatie congelate La Lorraine, depozitul de produse refrigerate Macromex (cel mai mare frigorifer din Europa de Est, cu o inaltime de 40 de metri, care functioneaza la o temperatura de -28°C), fabrici pentru producatorii de cablaje auto Leoni si ACE Automotive, fabrica producatorului de piese vibroacustice Trelleborg, fabrica Rondocarton, precum si centrele comerciale Kaufland, Lidl, Selgros si Metro si Baia-Mare Value Center.
Compania a participat si la modernizarea infrastructurii de alimentare cu apa si ape uzate, prin constructia statiilor de epurare Cluj-Napoca, Gherla, Huedin, Jibou, Cehu Silvaniei si Simleu Silvaniei, si a avut privilegiul sa execute edificii de cult, precum Biserica Ortodoxa "Sfantul Toma", Biserica Greco Catolica "Coborarea Sfantului Spirit si Institutul religios "Congregatia Surorilor Maicii Domnului", toate din Cluj-Napoca.
ACI Cluj SA a realizat importante lucrari de referinta si in Germania: locuinte si spatii administrative - Voltrastr. 75, Frankfurt pe Main Walter Bau NL München AG; sediul Siemens din München (in perioada 2004-2005), sediul TUV Ridlerstr. 57, München Dywidag NL, München AG; Terminalul 2 al Aeroportului München, Wayss & Freitag Ingenieurbau AG; lucrari de instalatii sanitare si de incalzire la obiectivul West Arkaden, Freiburg Germania; cladire de birouri - München, Karl Scharnagel Ring - München AG; ASL Oberhachine - birouri, München AG, locuinte si spatii administrative Freiburg si Heilbronn si multe altele.
Un important obiectiv strategic si de interes national atat pentru Romania, cat si pentru Republica Moldova, in care ACI Cluj SA a fost un partener de incredere, este reprezentat de constructia conductei de transport al gazelor naturale cu o lungime de 48 km, precum si realizarea complexului administrativ din Ghidighici, investitie totala ce s-a ridicat la aproximativ 27 milioane de euro. Beneficiarul lucrarii a fost VestMoldTransgaz SRL. Cladirea administrativa executata de catre ACI Cluj SA are o suprafata de aproximativ 5.264 mp, iar conducta de transport al gazelor naturale are DN 600, presiune 55 bar.
 
 
Dezvoltare si diversificare a activitatilor de productie
Pe langa antreprenoriat general, ACI Cluj SA activeaza si in domeniul productiei industriale, baza de productie a companiei fiind alcatuita dintr-o fabrica de confectii metalice, o fabrica de prefabricate de beton, doua statii de betoane, un atelier de fasonare a armaturilor, precum si un laborator autorizat pentru incercari in constructii. Prin dezvoltarea si diversificarea activitatii de productie, ACI Cluj SA ajunge in pozitia de a putea executa lucrarile contractate cu promptitudine si la un nivel ridicat de calitate, avand in vedere ca o tehnologie noua, care atrage dupa sine produse sigure si de calitate superioara.
Toate calitatile necesare pentru parcurgerea acestui lung traseu sunt rezilienta, inovarea si seriozitatea, ce se regasesc si in echipa ACI de astazi. "Suntem bucurosi ca am ajuns sa sarbatorim impreuna, cu intreaga noastra echipa, acest eveniment special, o adevarata piatra de hotar pentru noi. Acest lucru ne face sa privim spre viitor cu optimism. Am avut intotdeauna, si inca mai avem alaturi de noi, oameni-cheie, care si-au dedicat intreaga cariera acestei companii. Ani de-a randul, societatea noastra a fost laureata Trofeului Calitatii ARACO, datorita echipei ACI si a efortului depus pentru fiecare proiect in parte", a declarat prof. dr. ing. Ioan Aschilean.
 
Recunoastere interna si internationala, prin distinctii si trofee
In perioada 2006-2022, ACI Cluj SA a fost laureata cu Trofeul Calitatii ARACO (de 11 ori) si cu 7 Diplome de excelenta in afaceri, de la Camera de Comert si Industrie Cluj. Tot in aceasta perioada, societatea s-a clasificat in primele locuri in TOPUL IBC FOCUS pe tara, clasament special pentru Antreprenorii Generali in Constructii, alaturi de firme de renume, precum Strabag, Con-A, Bosch etc. In 2018, ACI Cluj SA a primit premiul AGIR (Asociatia Generala a Inginerilor din Romania) pentru constructia Stadionului Craiova. De asemenea, in 2019 societatea a primit din partea Spitalului Militar de Urgenta "Dr. Constatin Papilian" Diploma de Onoare pentru sprijinul acordat in buna desfasurare a activitatilor centenarului spitalului (1919-2019).
In 2016, ACI Cluj SA a fost premiata, intr-o ceremonie desfasurata la Cannes, de catre Europe Business Assembly of Oxford (EBA), pentru "diversitatea si complexitatea lucrarilor" executate, fiind considerata una dintre cele mai bune companii in domeniul constructiilor industriale si rezidentiale din Romania. La randul sau, presedintele companiei, Ioan Aschilean, a primit premiul "Managerul anului" din partea Comitetului "Socrates", Oxford UK.
Performantele economice si ingineresti ale celor de la ACI Cluj SA au atras atentia si prestigioasei World Confederation of Businesses, care a nominalizat compania clujeana drept unul dintre castigatorii "THE BIZZ 2017".
 
 
In acest moment, ACI Cluj SA are, in total, 47 de autorizatii, atestate si certificate, printre care se afla 7 autorizatii ANRE pentru proiectare si executie de instalatii de gaze naturale, sisteme de distributie si transport al gazelor naturale si proiectare si executie de instalatii electrice de diferite tipuri; 7 autorizatii MAI-IGSU, o autorizatie AFER, ca furnizor feroviar (un domeniu mai special, de nisa), atestat INSEMEX Petrosani - privind capacitatea realizarii de activitati specifice pentru proiectarea, montajul, mentenanta echipamentelor/instalatiilor utilizate in mediu exploziv conform NEx 01-06/2007 si pentru intocmirea documentatiei de proiectare instalatii de ventilare conform NVIV 01-06/2007. De asemenea, compania detine Certificat de calificare ARACO, ce confirma capacitatea tehnica si profesionala si atesta calificarea pentru achizitii publice si executia de lucrari de constructii in tara si in strainatate. Tot la acest capitol, ACI Cluj SA detine certificarea sistemului de management integrat - calitate/mediu/sanatate si securitate in munca - securitatea informatiei, certificare interna SRAC CERT si internationala de la IQNet (pozitiile 4, 5, 6, 7 din Lista). La nivel de productie, compania detine certificari pentru toate cele 13 produse fabricate in Baza de Productie Someseni: Statia de Betoane (3 certificate - betoane de ciment/betoane rutiere/agregate naturale stabilizate cu ciment), Fabrica de prefabricate (9 certificari de produse) si Fabrica de confectii metalice (un certificat de conformitate a controlului productiei in fabrica pentru elemente structurale din otel). Nu in ultimul rand, ACI Cluj SA detine un laborator de analize si incercari in constructii, autorizat de ISC Bucuresti.
 
Calificare de agent economic NCAGE - NATO si colaboratori traditionali
ACI Cluj SA a obtinut, in anul 2017, calificarea de agent economic NCAGE - NATO Commercial and Government code. Acest cod reprezinta principalul identificator din cadrul sistemului de codificare NATO si arata includerea companiei in baza de date nationala, cu entitati care prezinta interes pentru structurile din domeniul apararii si permite colaborarea cu acestea pentru furnizarea de servicii si produse.
De asemenea, si nu in ultimul rand, ACI Cluj SA are inregistrat la OSIM dreptul de a utiliza MARCA ACI CLUJ SA, o proprietate industriala privata cu valoare juridica, contabila si comerciala.
Printre principalii colaboratori ai companiei, fara de care proiectele amintite mai sus nu ar fi fost posibile, se afla: Biroul de proiectare Dico&Tiganas, Imsat Service Cluj, Air Com Group, Grup 4 Instalatii SA, Con-A, Sawa, Nord Conforest SA, Hochtief NL München, Walter BAU AG NL München, Bilfinger+Berger NL München, WAYSS&Freytag Ingenieurbau AG HNL München, precum si institutiile bancare: UniCredit Bank Romania, Banca Transilvania, Banca Romana pentru Dezvoltare, Banca Comerciala Romana.
Profesionalismul si calificarea echipei ACI Cluj SA, formata, in prezent, din aproximativ 300 de angajati, au dus la finalizarea tuturor lucrarilor care au fost incepute. Compania se angajeaza sa asigure predictibilitatea locului de munca, pregatire profesionala continua prin inrolarea angajatilor la diverse cursuri de pregatire in domeniul constructiilor, corelata, bineinteles, cu acordarea unor pachete salariale motivante.
Amintim, catre final, cateva din activitatile cu impact social pe care ACI Cluj SA le-a sponsorizat in ultimii ani: activitatile si turneele Echipei Nationale si Olimpice de Judo, Federatia Romana de Rugby, Proiectul de telemedicina in epilepsie si Turneul World Doctors Orchestra, precum si donatii de aparatura medicala pentru diagnosticare Covid-19.
Un interviu pe larg cu prf. univ. dr. Ioan Aschilean, referitor la activitatea curenta a companiei, dimensiunea afacerii, planuri de investitii si perspective pentru viitor, poate fi citit aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
Arduro
DRS
Acvatot 2019
EDIT-Structural
AED
MAKITA
EURO BUILD
BogArt
quadratum
ELECTROGRUP
concelex
GEWISS
konsent
SIGM
Ubitech
leviatan
SSAB
CDS
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
VEGO
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<