BAU INDUSTRIE: Desi preturile la materiale s-au ajustat negativ, ele raman ridicate |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Ian 2025 06:05 |
Razboiul din Ucraina a dat un impuls semnificativ cresterii preturilor la materialele de constructii practicate pe piata din Germania, arata o cercetare recenta publicata de Bau Industrie. Un timp indelungat, preturile au evoluat in directie ascendenta, dar din iulie 2022, s-a observat o stabilizare pe anumite segmente, desi aceasta nu a compensat in totalitate avansul anterior. In luna noiembrie 2024, cotatiile pentru majoritatea materialelor de constructie erau inca semnificativ mai mari decat la inceputul lui 2021.
Un nivel deosebit de ridicat a fost raportat pentru ciment, deoarece sporul puternic al tarifelor la energie a avut un impact deosebit de negativ asupra produselor a caror productie este energointensiva. In pofida ajutarii negative tarifelor, pretul cimentului nu s-a adaptat in consecinta, ci a continuat sa se majoreze de la inceputul lui 2023. Acelasi lucru este valabil si in cazul betonului gata amestecat, pentru care in luna noiembrie a anului precedent cotatia era cu 36,7% mai mare fata de ianuarie 2021.
De asemenea, pretul asfaltului are o tendinta strict ascendenta. In prezent, beneficiarii trebuie sa achite cu 45,3 % mai mult decat la inceputul anului 2021, volatilitatea pretului bitumului neavand efectul stabilizator scontat. Aparent, producatorii nu se asteapta la o scadere sustinuta a pretului bitumului, ca produs primar. In general, nivelul de la finele lui 2024 era cu 63,9 % mai mare fata de cel de la inceputul crizei. De asemenea, stabilizarea pretului motorinei observata din martie pana in septembrie anul acesta a avut doar un efect partial. Cu toate acestea, s-au inregistrat din nou cresteri in octombrie si noiembrie (+2,1% si, respectiv, +1,2%). In prezent insa pretul este inca cu 9,1% sub nivelul din anul precedent, iar acest lucru ofera un oarecare debuseu in ceea ce priveste costurile pentru intreprinderile de constructii, deoarece 44% din consumul de energie in industria de profil este reprezentat de motorina, necesara pentru functionarea utilajelor de constructii.
Specialistii Bau Industrie au mai remarcat ca penuria de materiale si cresterea preturilor la energie au avut un impact si asupra preturilor la otel. Astfel, costurile cu sistemele de armare au crescut cu 114% in perioada ianuarie 2021 - mai 2022. Din vara anului 2022 pana in septembrie 2023, a existat o stabilizare, pentru ca din martie 2024 - dupa o usoara crestere anterioara – sa de observe o miscare laterala.
Managerii companiilor de constructii intervievati in cadrul celor mai recente cercetari considera ca riscul preturilor ridicate la energie si materii prime pentru dezvoltarea economica a firmelor este usor mai scazut decat la inceputul anului. Circa 68% dintre respondenti au afirmat acest lucru la inceputul anului 2024, iar in octombrie procentul s-a redus la 51%. Pentru companiile germane de constructii, problema cresterilor neasteptat de puternice ale preturilor este ca acestea nu pot fi transferate clientilor in cazul proiectelor pe termen lung - al caror pret a fost deja convenit in prealabil - sau pot fi transferate doar in cazuri exceptionale, daca nu a fost convenita nicio majorare de pret. Riscul de crestere brusca poate fi acoperit numai prin contracte de furnizare pe termen lung, clauze de escaladare a preturilor sau rezerve de costuri corespunzatoare in oferta. Totusi, aceasta din urma solutie nu este intotdeauna posibila, avand in vedere volatilitatea extrema din ultimii ani, cresterea presiunii concurentiale si tendinta clientilor din sectorul public de a accepta in mod constant oferta cu pretul cel mai mic. Pentru informatii suplimentare, click aici
|