Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BRASOV: Inaugurarea Aeroportului a deschis oportunitati majore pentru judet
BRASOV: Inaugurarea Aeroportului a deschis oportunitati majore pentru judet
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 29 Mar 2024 06:20
Dezvoltarea judetului Brasov a cunoscut in ultimii ani un trend ascendent la care Consiliul Judetean (CJ) si-a adus o contributie remarcabila prin intermediul proiectelor investitionale implementate. In ultimii sapte ani, administratia a investit sume considerabile in modernizarea infrastructurii de transport si a celei sanitare, atat din fonduri europene si din programe guvernamentale, cat si din bugetul local. Printre cele mai importante dintre acestea sunt operationalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav, o investitie in valoare totala de 140 de milioane de euro, finantata in cea mai mare parte din bugetul judetului Brasov, precum si modernizarea unor drumuri judetene vitale pentru comunitatile locale: drumul interjudetean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P care uneste noua localitati din Tara Fagarasului pe o distanta de 50 km; drumul judetean 132 Rupea - Homorod - Mercheasa - Jimbor - limita judet Harghita (16,2 km), o artera rutiera care asigura conectivitatea localitatilor din nordul judetului Brasov; drumul judetean 104L Dacia - Viscri - Bunesti (15 km), tronson care pune in evidenta satul atat de drag Regelui Charles, Viscri, sit UNESCO de importanta deosebita pentru judet. Totodata, CJ Brasov a implementat proiecte de digitalizare a activitatii administratiei si institutiilor din subordine si a reabilitat si modernizat cladiri si infrastructura publica.
Interviu cu Todorica-Constantin Serban, presedintele Consiliului Judetean Brasov.
 
- Care sunt directiile de dezvoltare si principalele obiective strategice pe care le aveti, la nivel urbanistic, in perioada urmatoare?
- Pe viitor, avem planificate investitii care privesc realizarea conexiunii feroviare a Aeroportului, construirea alternativei rutiere la DN 1 prin modernizarea drumului judetean DJ 102I Valea Doftanei-Bradet (Sacele), proiect in care impreuna cu judetul Prahova suntem parteneri ai Companiei Nationale de Investitii, modernizarea drumurilor judetene din proximitatea municipiului Brasov care alcatuiesc asa-numita "Ocolitoare Mare" a Brasovului, dar si construirea unor cladiri noi pentru spitalele noastre.
Din punctul de vedere al dezvoltarii urbanistice, lucram in prezent la actualizarea Planului de Amenajare a Teritoriului Judetean, document programatic in care cuprindem toate obiectivele investitionale aflate in diverse etape de implementare la nivelul judetului Brasov, precum si pe cele mai noi, amintite mai sus. Ne preocupam sa asiguram cadrul adecvat din toate punctele de vedere - inclusiv cel urbanistic, pentru dezvoltarea unitatilor administrativ-teritoriale din judetul nostru si, in egala masura, un cadru global si unitar privind posibilitatile de dezvoltare a teritoriului judetean, in context regional si national.
 
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare?
- Avem in desfasurare investitii importante privind extinderea si modernizarea infrastructurii de apa-canal la nivel de judet si implementarea Sistemului de Management Integrat al Deseurilor, obiective esentiale pentru atingerea tintelor europene obligatorii in materie de protectia mediului. Ne pregatim sa incheiem proiectul de modernizare a drumului interjudetean Covasna - Brasov, care face legatura intre DN 12 si DN 13, in lungime de 20,8 km, un obiectiv finantat din fonduri europene totalizand peste 110 milioane de lei, care va asigura conectivitatea celor doua judete in zona Augustin - Baraolt si, implicit, a comunitatilor locale de pe cele doua maluri ale Oltului. Totodata, suntem pe ultima suta de metri in ceea ce priveste incheierea lucrarilor de modernizare si eficientizare energetica a cladirii noi din cadrul Maternitatii Brasov, un alt proiect cu fonduri europene, in valoare de peste 26,5 milioane de lei, prin intermediul caruia transformam acest imobil intr-unul care va raspunde tuturor necesitatilor unui act medical de calitate. 
De asemenea, continuam lucrarile de construire a unui pod nou peste raul Olt in localitatea Voila - extrem de necesar pentru asigurarea accesului spre Baza NATO de la Cincu si incepem reabilitarea a doua tronsoane de drumuri judetene din zona municipiului Fagaras, insumand 25,4 km, pentru care avem asigurata o cofinantare in valoare de 140 de milioane de lei prin Programul National de Investitii "Anghel Saligny" al Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
In acest an, demaram mai multe studii si documente de proiectare pentru obiective de investitii pe care le avem ca prioritati. Amintim doar cateva astfel de proiecte incluse in lista de investitii finantate din bugetul judetean pe anul 2024:
• Servicii de proiectare cu fazele DALI si Proiect Tehnic, inclusiv studii de teren si alte studii specifice, documentatii-suport pentru de avize, acorduri si autorizatii si verificarea proiectului de catre verificatori de proiecte atestati pentru proiectul Modernizare, reabilitare DJ 103B Sacele (DN 1A)-Tarlungeni - Budila - Teliu (DN 10) - limita de judet Covasna (km 0+490–15+800), DJ 103A (km 11+000–12+000), DJ 112A Harman (DN 11) - Bod - Halchiu - Codlea - Vulcan - DN 73A (km 0+000–38+980) si DJ 112B Cristian (DN 73) - Vulcan/DJ 112A (km 2+151–5+030);
• Proiect Tehnic si Executie Reabilitare DJ 108 Harman Sanpetru (km 0+000–4+380);
• Proiect Tehnic si Executie Reabilitare DJ 106B Vulcan (DJ 112A) - Holbav/ DJ 106A (km 0+000–6+505);
• Reabilitare DJ 103D Vistea de Jos (DN 1) - Vistea de Sus (km 0+000–5+106);
• Proiect Tehnic si Executie Modernizare DJ 130B Parau (DN 1S) - Grid -Persani (km 3+150–4+550);
• Proiect Tehnic Pod peste raul Olt pe DJ 112 Harman - Podu Olt - limita Jud. Covasna (km 7+210);
• Expertiza tehnica si Studiu de Fezabilitate cu elemente de DALI pentru Modernizarea DJ 112D Carpinis - Prejmer (DN 10) - Lunca Calnicului/ DN 11 (km 0+000–11+330);
• Studiu de Fezabilitate pentru construirea unui spital nou de Psihiatrie;
• DALI Reabilitare Palat Administrativ Bulevardul Eroilor nr. 5 Brasov;
• Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic Cladiri si infrastructura anexe la Aeroportul International Brasov-Ghimbav;
• Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru Sistem de energie regenerabila, respectiv panouri fotovoltaice la Aeroportul International Brasov-Ghimbav.
In acest context, precizez ca bugetul local al judetului Brasov aprobat pe anul 2024 este de 628,44 milioane de lei, din care ponderea sumelor destinate functionarii aparatului de specialitate al autoritatii judetene este de 53%, respectiv 334,6 milioane de lei, iar pentru investitii a fost prevazuta o cota de 47%, si anume 293,8 milioane de lei.
 
 
- Ce finantari din fonduri UE si PNRR aveti in plan sa atrageti in perioada urmatoare si pentru ce proiecte?
- Oportunitatile de finantare din fonduri UE in cadrul urmatorului exercitiu financiar, precum si din PNRR sunt foarte generoase, iar noi valorificam la maximum capacitatea noastra financiara pentru asigurarea cofinantarilor necesare, precum si capabilitatile din punct de vedere administrativ, astfel incat sa accesam toate finantarile pe care ni le dorim si pentru care suntem eligibili. Suntem pregatiti cu lista proiectelor pe programele operationale 2021-2027 si am depus proiecte pe toate componentele PNRR care ne erau destinate. Avem deja in implementare 13 proiecte pe componentele Valul Renovarii, Sanatate, Educatie si Transformare digitala, a caror valoare totala depaseste 226 de milioane de lei. Aceste proiecte vizeaza modernizarea si renovarea energetica a unor cladiri din proprietatea noastra care adapostesc unitati spitalicesti, de asistenta sociala si institutii publice, dotarea cu aparatura medicala a celor cinci spitale clinice de interes judetean pe care le administram, modernizarea bibliotecilor publice din judet, precum si dotarea cu mobilier, echipamente IT si microbuze electrice a institutiilor de invatamant. De asemenea, patru proiecte care vizeaza modernizarea sistemelor informatice si a infrastructurii digitale din spitalele aflate in subordinea noastra, cu o valoare totala de 23,1 milioane de lei, ne-au fost aprobate la finantare recent de catre Ministerul Sanatatii. Nu in ultimul rand, avem in vedere componenta de turism din PNRR, fiind parteneri in dezvoltarea si promovarea obiectivelor de patrimoniu, a rutelor turistice din judetul Brasov si a punctelor gastronomice locale. 
 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Modificarile semnificative ale proiectelor tehnice initiale, inflatia, capacitatea redusa de mobilizare a constructorilor, forta de munca specializata care de multe ori nu este suficienta, resursele financiare limitate pentru sustinerea lucrarilor pana la efectuarea platilor sunt cateva dintre dificultatile cu care ne confruntam in desfasurarea investitiilor pe care le avem in implementare. De altfel, aceste probleme sunt specifice tuturor autoritatilor publice locale in raport cu firmele private care executa lucrari sau presteaza servicii. 
Totusi, eventualele impedimente nu afecteaza in esenta bunul mers al activitatii noastre. Cautam permanent solutii pentru rezolvarea oricaror probleme care ar putea interveni, avem o relatie stransa cu firmele constructoare si prestatoare de servicii, organizam sedinte de progres pentru toate obiectivele majore si, astfel, reusim sa tinem lucrurile sub control. 
 
 
- Care sunt cele mai des intalnite probleme pe santiere?
- Principala noastra preocupare in ceea ce priveste implementarea obiectivelor de investitii este sa facem lucrari de calitate, cu incadrarea in anvelopa bugetara si cu respectarea termenelor contractuale. Cresterea preturilor materialelor de constructii, scumpirea tarifelor la utilitati sau insuficienta fortei de munca sunt probleme cu care ne-am confruntat, dar reusim, printr-o colaborare buna cu firmele de constructii, cu proiectantii si dirigintii de santier, sa gasim solutiile care sa ne permita sa ducem la bun sfarsit proiectele pe care ni le propunem.
 
- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- Anul 2023 va ramane o borna de referinta in istoria judetului Brasov, deoarece marcheaza finalizarea celui mai mare si mai important obiectiv investitional implementat de Consiliul Judetean in istoria postdecembrista, si anume operationalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav. Pentru noi, locuitorii judetului Brasov, a fost indeplinirea unui vis de zeci de ani. Am reusit sa construim de la zero si sa functionalizam primul aeroport edificat in ultima jumatate de secol in Romania, iar aceasta realizare fara precedent o datoram muncii, tenacitatii, ambitiei si increderii nestramutate in acest proiect pe care Adrian-Ioan Vestea, actualul ministru al Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei, si echipa pe care a coordonat-o in anii in care s-a aflat la conducerea CJ Brasov le-au avut pe tot parcursul implementarii proiectului. A fost o investitie in valoare totala de 140 de milioane de euro pe care am finantat-o, in proportie covarsitoare, prin eforturi bugetare proprii. 
De asemenea, am incheiat modernizarea unor drumuri judetene importante pentru conectarea localitatilor judetului Brasov la principalele coridoare rutiere de transport, am echipat ambulatoriile de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta, Spitalul Clinic de Psihiatrie si Neurologie si Spitalul Clinic de Obstetrica Ginecologie "Dr. I.A. Sbarcea" cu aparatura medicala de inalta performanta, am incheiat dotarea cu echipamente performanta a Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean Brasov si, in acelasi timp, am pus bazele multor altor proiecte investitionale pentru perioada urmatoare.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
rigips
leviatan
ness project
Ubitech
theda mar
noark
siniat
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
CDS
MAKITA
viarom
quadratum
concelex
strabag nivel 1
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
ef-de-n
AICPS_30
econet
ROGBC 2016
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander