Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - BREC: Constructia A0 si extinderea metroului muta investitiile private catre Ilfov
BREC: Constructia A0 si extinderea metroului muta investitiile private catre Ilfov
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 24 Sep 2024 11:01
Avand in vedere contextul blocajului urbanistic din Bucuresti precum si marile proiecte de infrastructura in desfasurare – noua centura a Bucurestiului A0 si metroul spre Otopeni – marii investitori se asteapta ca dezvoltarea sa migreze catre Ilfov pe termen mediu, conform discutiilor din cadrul Brec Residential Conference 2024. 
”Salariul mediu net in Bucuresti este cu 25% peste media tarii, in timp ce Capitala aduna 19% din totalul angajatilor la nivel national, fapt ce duce la o cerere lichida pentru locuinte moderne. Mutarea marilor investitii in Ilfov va aduce insa o presiune in crestere pentru traficul din Bucuresti, din cauza lipsei facilitatilor educationale, medicale si a serviciilor din Ilfov”, spune Despina Ponomarenco, presedinte Bucharest Real Estate Club, asociatie care reuneste cei mari jucatori din industrie, adaugand: ”Dialogul si transparenta intre mediul privat, PMB, primariile de sector si Consiliul Judetean Ilfov reprezinta baza pentru identificarea celor mai bune solutii pentru dezvoltarea orasului si pentru nevoia de locuinte moderne in regiunea cu cele mai mari salarii din tara.” Conform datelor Imobiliare.ro prezentate in cadrul conferintei Brec, in ultimii 10 ani preturile pentru apartamentele noi au crescut cu 74%, cererea a crescut cu 85%, iar tranzactiile cu 69%. In cazul evolutiei fata de 2014 a apartamentelor noi pentru inchiriat, cererea a crescut cu 341%, inchirierile cu 220%, in timp ce cresterea chiriei a fost de 37%. 
Evolutia sectorului rezidential nou se bazeaza pe un deceniu de crestere economica. PIB-ul Romaniei a crescut de 2,5 ori in perioada 2013 – 2023, de la 640 la 1.605 miliarde lei. Bucurestiul si zona metropolitana au un PIB de aproximativ 90 miliarde de euro, mai mare decat al unor tari din zona (Slovenia  67, Serbia – 75, Croatia 80) si comparabil cu al Bulgariei – 100 miliarde euro. La o populatie de 2,2 milioane de locuitori, in Bucuresti si Ilfov au fost livrate 151.953 de locuinte in ultimii 10 ani. Stocul de locuinte ramane majoritar invechit, in plus conform datelor EUROSTAT, Romania este una din tarile cu cea mai mare rata de supraaglomerare intr-o locuinta, la un nivel de 41%. 
"Bucurestiul continua sa fie un oras cu multiple oportunitati de dezvoltare, cu un stoc rezidential preponderent invechit si o nevoie locativa in crestere. In acest context, investitiile noastre continua sa vizeze revitalizarea platformelor industriale abandonate si transformarea lor in noi cartiere rezidentiale, care raspund cererii tot mai mari pentru locuintele noastre de calitate superioara, asa cum sunt One Lake District sau One Cotroceni Park. La sfarsitul lunii iunie a acestui an, compania noastra avea 4.041 de unitati in constructie, cu o valoare totala bruta de dezvoltare de 1,3 miliarde de euro. De asemenea, ne indreptam atentia si catre un nou subsegment de piata, cel al locuintelor premium la preturi accesibile, in dezvoltari la scara extinsa, concepute pentru a satisface nevoile clasei de mijloc in crestere a Bucurestiului si pentru a transforma Capitala”, declara Andrei Diaconescu, cofondator si co-CEO al One United Properties.
Legiferarea REIT-urilor este unul din proiectele cel mai importante pentru piata imobiliara in 2024. Proiectul doreste sa contribuie pozitiv la dezvoltarea pe orizontala a tuturor actorilor implicati in viitorul ecosistem: investitori individuali, sectorul imobiliar si ecosistemul pietei de capital. Proiectul isi propune sa reglementeze un instrument care sa se comporte din punct de vedere fiscal si operational exact ca detinerea si exploatarea unui singur imobil de catre investitori. Instrumentul duce la democratizarea investitiilor in active imobiliare, acestea fiind in mod traditional complexe si costisitoare. Prin reglementarea REIT-urilor, societatile de profil vor putea strange capital de la investitori in vederea realizarii de investitii colective. Acest lucru faciliteaza scaderea costurilor de administrare, cresterea randamentelor si accesul la investitii de mari dimensiuni, la care altminteri ar fi avut acces doar companiile mari. Accesul facil al investitorilor la instrument, impreuna cu transparenta investitionala si guvernanta corporativa, sunt principalele argumente din care rezulta obligatia de a fi listat la bursa. Reglementarea REIT-urilor va permite desfasurarea unor investitii de mari dimensiuni in parteneriat public-privat, pentru proiecte de interes national, pe care statul le va putea finanta de la investitorii interesati. Astfel, investitorii vor putea investi in active complexe (autostrazi, proiecte de infrastructura, centre de agreement, etc.) ca si cum ar investi direct in imobile. 
”Un cadru legislativ clar pentru REIT-uri va atrage investitori si va stimula atat dezvoltarea pietei imobiliare cat si a celei de capital din Romania” a declarat in cadrul conferintei Diana Morar, deputat PNL, initiatoare a proiectului legislativ de reglementare a REIT-urilor in Romania. 
Andreea-Maria Dumitru, Chief Marketing Officer, Hagag Development Europe, a declarat: “Avem, astazi, in Bucuresti si Ilfov, patru proiecte rezidentiale aflate in diferite stadii de dezvoltare – doua pe segmentul upper-premium si doua pe segmentul mediu - cu un pipeline total de aproximativ 1.800 de apartamente. Este vorba despre trei dezvoltari localizate in zone foarte bine conectate la nevoile traiului cotidian, cu infrastructura completa (cartierul Primaverii, respectiv zona Obor), si despre un complex de locuinte in curs de dezvoltare pe malul lacului Pipera, unde avem deja livrata o prima faza. Tot aici construim si un centru comercial, conceput ca o facilitate dedicata celor care locuiesc in H Pipera Lake. Asadar, discutam despre investitii care depasesc 200 de milioane de euro si care vor contribui vizibil la dezvoltarea viitoare a orasului si a zonei periferice de nord, si implicit la o mai buna calitate a locuirii si a vietii.”
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
BogArt
SIGM
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CDS
Arduro
Ubitech
strabag nivel 1
noark
rigips
concelex
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
konsent
ELECTROGRUP
DRS
quadratum
viarom
SSAB
EDIT-Structural
theda mar
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander