Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CBRE: In urmatorii cinci ani, vor fi construite cladiri de birouri de 500.000 mp
CBRE: In urmatorii cinci ani, vor fi construite cladiri de birouri de 500.000 mp
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 14 Nov 2024 06:15
Piata de birouri se afla intr-o faza de incetinire accentuata, cauzata in mare parte de blocarea planurilor de urbanism de catre Primaria Capitalei, potrivit consultantilor CBRE. 2024 este primul an, din ultimele doua decenii, in care nu a fost inaugurata nicio cladire de birouri, iar pana la finalul acestuia este asteptata o singura livrare, a unui proiect de 16.000 mp, in Bucuresti. Totusi, analistii spun ca exista cateva dezvoltari planificate in stadiu avansat de autorizare, precum si cateva proiecte noi, a caror constructie a inceput deja. Printre acestea se afla faza a doua a Timpuri Noi Square, dezvoltat de Vastint in zona central-estica a Capitalei, complexul Arc, dezvoltat de PPF, sau ONE Technology District, proiectul One United Properties. "Daca analizam stocul nou de birouri in constructie sau anuntat cu termen de finalizare in urmatorii 5 ani, putem sa observam faptul ca in urma finalizarii acestor proiecte stocul modern de birouri va avea o crestere de aproximativ 15% respectiv 500.000 mp. Zonele de business ale Bucurestiului - Centru, Centru-Vest si Floreasca/ Barbu Vacarescu - vor atrage aproximativ 77% din noul stoc", precizeaza reprezentantii CBRE.
In continuare, Vlad Damian - Head of A&T | Investor Leasing si Mihaela Topor - Senior Workplace and ESG Consultant pe zona de ESG, in cadrul CBRE, analizeaza situatia actuala pe segmentul cladirilor de birouri si inainteaza estimari realiste privitoare la evolutia acestui sector imobiliar. 

- Care sunt premisele de dezvoltare a pietei spatiilor pentru birouri pe termen scurt si mediu?
- Pentru urmatoarele 18 luni, ne asteptam la livrari foarte scazute. Practic, sunt doar doua proiecte ce se afla in stadii avansate de constructie, mai exact Hala Ford, dezvoltata de One United Properties si AFI Loft, componenta de birouri ce se construieste deasupra centrului comercial AFI Cotroceni. Dezvoltarile care tintesc 2030 sunt in buna parte proiecte care se afla in diferite stadii de autorizare: de la studii de solutie, la documentatii de urbanism partial aprobate. In total, exista un potential de circa 500.000 mp de birouri pentru 2030, o crestere de peste 15% a pietei de office, insa toate sunt sub incertitudinea majora in privinta obtinerii autorizatiei de construire. 

- Ce tendinte remarcati in designul noilor cladiri de birouri, in contextul necesitatii de rezilienta generate de schimbarile climatice, sustenabilitate si eficienta energetica?
- Noile cladiri de birouri se caracterizeaza printr-o grija sporita a proprietarilor in ceea ce priveste zona sustenabilitatii, manifestata atat atunci cand abordeaza reabilitari de cladirilor existente, cat si in momentul cand dezvolta proiecte complet noi. Aceste tendinte privesc metode cat mai eficiente de incalzire-racire, diverse solutii tehnice de construire si materiale cu parcurs cat mai eficient de la productie la punerea in opera. Tinta tuturor este de a fi in acord cu exigentele viitoare din punct de vedere energetic - si anume de a consuma cat mai putin in utilizare si de a avea o amprenta cat mai redusa de dioxid de carbon atat incorporata, cat si generata in exploatare. De asemenea, se observa instalarea unui trend in randul chiriasilor. Acestia au tendinta de a-si alege din ce in ce mai atent cladirile, nu doar prin prisma certificarilor verzi, ci si acordand o atentie aparte solutiilor si materialelor folosite in constructia si amenajarea birourilor, cu accent pe utilizarea de materiale naturale si sustenabile, care asigura un plus de confort angajatilor.

- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampina dezvoltatorii de cladiri de birouri in aceasta perioada? 
- In ultima perioada, este evidenta dezbaterea privind autorizatiile de construire. Exista o disfunctionalitate clara a urbanismului in Bucuresti, iar acest fapt se simte si ii afecteaza pe toti cei care traiesc aici. Presiunea asupra unui stadiu fizic limitat al orasului a atins un nivel urias, aproape de un blocaj major. Planurile de urbanism care se afla la baza evolutiei unui oras si care reglementeaza evolutia sa sunt intr-o situatie neclara in Bucuresti. Aceasta situatie duce la un viitor incert al dezvoltarilor, piata a devenit crispata, investitiile straine limitate, iar acest fapt s-a transformat dintr-un accident temporar, intr-o situatie sine die. Dezvoltarea imobiliara tine de un randament economic benefic orasului si locuitorilor lui, iar lipsa de predictibilitate face ca evolutia Bucurestiului sa fie expus riscului unei evolutii greoaie si a unui viitor limitat in oportunitati. 

- Cum a evoluat activitatea companiei pe care o reprezentati, in sectorul office, in primele 9 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an, dar si in perspectiva anilor 2025-2030? 
- Activitatea de tranzactionare a ramas constanta raportat la media anilor precedenti. Schimbarea vine din structura cererii, care in 2024 a fost mai accentuata in zona de renegocieri si reinnoiri de contracte de inchiriere, acestea au reprezentat 56% din cererea totala. Suntem optimisti pentru finalul anului, dar mai ales mizam pe o crestere a activitatii de tranzactionare pe fondul calmarii dobanzilor, cumulat cu tendinta sustinuta de revenire la birou a angajatilor. CBRE ofera servicii de consultanta si tranzactii imobiliare tuturor marilor chiriasi si dezvoltatori institutionali prezenti in pietele importante. Relatiile si colaborarile cu toti jucatorii internationali sunt prin prisma serviciilor prin care ii reprezentam in tranzactii de inchiriere sau vanzare, dar si prin serviciile de consultanta tehnica, precum design, change management, sau project management. 

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung, pe piata de birouri?
- Pe termen scurt, piata de office se echilibreaza intr-un mod sustenabil, proiectele existente avand un standard foarte bun calitativ, care compenseaza lipsa unor livrari consistente de noi proiecte. Pe termen mediu, modul de lucru va continua sa evolueze, ca atare si serviciile necesare se vor adapta. In viitor, linia de "nearly zero energy" pentru cladiri va defini noile dezvoltari de birouri, iar cererea pentru ele incepe sa se contureze in anumite industrii. La nivel de companie, CBRE are acces la toate datele si analizele privind evolutia pietei imobiliare. Ca atare serviciile noastre sunt agile si adaptabile, deoarece ne propunem sa fim in prima linie de transformare a modului in care produsele imobiliare sunt formate si asimilate in piata.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGTotalEnergiesALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
konsent
ness project
Arduro
strabag nivel 1
VEGO
EDIT-Structural
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
concelex
Acvatot 2019
MAKITA
DRS
SIGM
viarom
BogArt
SSAB
leviatan
noark
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
Ubitech
rigips
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<