Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - COLLIERS: Anul 2024, cea mai lunga perioada fara livrari de birouri, in 19 ani
COLLIERS: Anul 2024, cea mai lunga perioada fara livrari de birouri, in 19 ani
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 17 Sep 2024 10:45
Activitatea de inchiriere pe piata de birouri din Bucuresti a inregistrat, in primul semestru din 2024, o cerere noua in crestere cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 64.000 de metri patrati, in timp ce cererea totala a scazut usor la 160.000 de metri patrati, arata raportul de piata Colliers privind evolutia pietei imobiliare in primele sase luni ale anului. Reinnoirile de contracte au reprezentat aproximativ 50% din tranzactii, pe fondul incertitudinilor legate de munca hibrida. Anul 2024 marcheaza, de asemenea, doua trimestre consecutive fara finalizari de noi proiecte de birouri moderne si nici pentru trimestrul al treilea nu este planificata nicio livrare, ceea ce ar putea reprezenta cea mai lunga perioada fara livrari din 2005 incoace.
Singurul proiect major care urmeaza sa fie finalizat in acest an este AFI Loft, o cladire de birouri de 16.500 de metri patrati, situata deasupra centrului comercial AFI Cotroceni, in subpiata Center West. In ceea ce priveste cererea noua, adica acele contracte care imbunatatesc gradul de ocupare, deci excluzand relocarile din stocul competitiv sau reinnoirile, cea mai mare tranzactie din aceasta categorie este cea a Genesis College, care a inchiriat o cladire de aproximativ 10.000 de metri patrati de la OMV Petrom, situata in cadrul proiectului sediului central al acesteia. Colliers subliniaza ca aceasta nu este o tranzactie tipica, ci un caz cu adevarat singular.
In general, sectorul serviciilor profesionale si de afaceri reprezinta cel mai mare numar de clienti pentru cladirile de birouri, depasind usor sectorul IT&C in ceea ce priveste activitatea de inchiriere, ambele cu tranzactii de peste 40.000 de metri patrati in prima jumatate a anului.
"Avem o imagine oarecum mixta a pietei de birouri atunci cand privim dincolo de cifrele principale, care sunt decente. Daca analizam cererea cumulata din ultimele patru trimestre, aceasta depaseste 400.000 de metri patrati, cu un varf in T1 2024, ceea ce reprezinta o crestere de 34% comparativ cu media anuala pre-pandemica, adica intre 2017 si 2019. Dintre marile piete de birouri din EMEA, aceasta este a doua cea mai buna performanta, dupa Gdansk din Polonia si chiar inaintea subpietei Docklands din Londra. Consideram acest lucru un semn al maturizarii pietei de birouri din Bucuresti si al intrarii sale intr-o noua paradigma”, explica Victor Cosconel, Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
In ultimii doi ani, reinnoirile au reprezentat o parte mai mare a cererii decat de obicei, deoarece multe companii au amanat deciziile privind contractele de inchiriere a birourilor din cauza incertitudinii legate de munca hibrida. Anul acesta a marcat semnarea celui de-al doilea cel mai mare contract de inchiriere din istoria Bucurestiului, prin reinnoirea de catre Genpact a contractului pentru un spatiu de 29.000 de metri patrati in Hermes Business Campus.
Pentru comparatie, in anii dinaintea pandemiei, ponderea reinnoirilor a fost, in medie, de 28% pe an, scazand pana la 19% in 2011 si 22% in 2019. Desi munca in sistem hibrid nu a provocat o „apocalipsa a birourilor” asa cum se anticipa acum cativa ani, aceasta a determinat totusi unele companii sa reduca spatiul de birouri ocupat, subliniaza consultantii Colliers. Cu toate acestea, deoarece Romania nu a avut initial o problema de suprasaturare a pietei, acest fenomen nu a creat neaparat o piata favorabila chiriasilor in ultimii ani. Dimpotriva, unele zone din Bucuresti tind, de fapt, spre o piata favorabila proprietarilor. Conform estimarilor Colliers, cea mai mare companie de administrare a proprietatilor de birouri din Romania, cu aproape 600.000 de metri patrati sub gestionare, prezenta angajatilor a crescut in ultimul an si jumatate, ajungand la aproximativ 55% in prima parte a acestui an, comparativ cu aproximativ 40% in urma cu un an.
In ceea ce priveste chiriile, ele raman putin mai mari decat in prima parte a lui 2023. Consultantii Colliers continua sa observe o cerere mai mare pentru cladirile de clasa A de buna calitate, ceea ce duce la o crestere mai mare a chiriilor si la un grad de ocupare mai ridicat pentru acestea, comparativ cu restul. In plus, in absenta livrarilor noi in acest an, estimarile sugereaza o usoara scadere a ratei generale de neocupare.
"Piata de inchirieri de birouri se mentine intr-o forma decenta, desi cererea noua este sub asteptari, din cauza muncii hibride si a incertitudinilor economice globale, care determina companiile, inclusiv cele din IT&C, sa fie mai precaute si sa-si reduca operatiunile. De altfel, crearea neta de locuri de munca in IT&C a devenit negativa in mai 2024 pentru prima data din 2011, desi cu o scadere usoara. Presa a raportat ca 8 dintre cei mai mari 10 angajatori din IT si-au redus numarul de angajati in 2023. Alti indicatori, cum ar fi intentiile de angajare conform Eurostat, reflecta, de asemenea, o precautie crescuta din partea companiilor locale in ceea ce priveste extinderea, nu doar in IT, ci si in intreaga economie. Cu toate acestea, lipsa livrarilor noi in 2024 si 2025 ar putea stabiliza piata si chiar duce la noi cresteri de chirii pentru birourile de clasa A in locatii bune, ESG contribuind la cresterea cererii. De asemenea, este important de mentionat ca Bucurestiul nu are o supraoferta de birouri pe cap de locuitor. In plus, companiile fac eforturi pentru a aduce angajatii mai des la birou, ceea ce ar putea indica o crestere a cererii pe termen mediu”, conchide  Victor Cosconel, Head of Leasing | Office & Industrial Agencies la Colliers.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
konsent
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
EDIT-Structural
rigips
DRS
noark
theda mar
BogArt
SSAB
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
Arduro
viarom
quadratum
MAKITA
Ubitech
SIGM
leviatan
ness project
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500
top 500
econet

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander