Colliers: Interes moderat pentru achizitia de terenuri pentru investitii, in 2024 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 22 Aug 2024 11:23 |
Prima jumatate a lui 2024 a fost marcata pe piata terenurilor mai degraba de finalizarea unor tranzactii mari incepute cu mult timp in urma decat de initierea de noi negocieri, in contextul unui interes destul de limitat al investitorilor pentru achizitii de terenuri, potrivit raportului Colliers privind evolutia pietei imobiliare in primul semestru al acestui an. Retailul si sectorul rezidential au ramas principalii factori de crestere pe piata. In acelasi timp, consultantii Colliers au identificat si o tendinta de intensificare a interesului speculativ, manifestat de cumparatori care urmaresc sa achizitioneze terenuri valoroase cu potential pe termen lung, la preturi atractive, fie anticipand cresterea preturilor in urmatorii ani, fie asteptand o etapa favorabila a pietei care sa permita dezvoltarea unui proiect imobiliar de succes.
Oferta ramane generoasa, cu numeroase portofolii disponibile la vanzare in prezent. Dezvoltatorii de retail isi mentin activitatea intensa la nivel national, concentrandu-se atat pe dezvoltarea parcurilor de retail, cat si pe magazine stand alone operate de marii retaileri. Terenurile mari, potrivite pentru proiecte mixte, au in continuare un impact semnificativ in acest sector. In paralel, dezvoltatorii rezidentiali si-au directionat eforturile in principal catre Bucuresti si zonele sale periferice, precum si catre marile orase din tara, dar achizitiile se dovedesc greu de finalizat din cauza incertitudinii sau a blocajelor din zona urbanistica. Din aceleasi motive, unii dintre acestia au decis sa vanda o parte sau tot portofoliul de terenuri pentru a-si concentra resursele asupra proiectelor in desfasurare sau asupra altor sectoare de business.
Alti investitori, precum CPI, isi indreapta atentia catre noi oportunitati/piete. De altfel, unele din cele mai semnificative tranzactii din prima parte a anului implica vanzarea a doua terenuri detinute de CPI: fosta platforma industriala Rocar, securizata de One United (acum in curs de finalizare), si un teren de 6 hectare in Sisesti, cumparat de Prima Development Group.
"Avand in vedere ca mai multe tranzactii importante sunt in diverse stadii de finalizare, iar altele semnificative au fost deja incheiate in primul semestru din 2024, volumul total al acestui an va arata cu siguranta generos atunci cand vom face bilantul anual. Vedem in continuare o serie de dezvoltatori activi, cautand terenuri cu autorizatii adecvate pentru a incepe rapid proiectele; dar acest proces este ingreunat de oferta limitata de terenuri care indeplinesc aceste criterii”, explica Sinziana Oprea, Director Land Agency la Colliers Romania.
In ultimul an, s-a vazut o diferenta clara intre terenurile urbanizate, in locatii bune si foarte bune, si cele marcate de incertitudini privind autorizarea sau intr-o locatie neatractiva. Terenurile cu potential bun continua sa atraga interes semnificativ, iar daca detin documentatia urbanistica dorita de dezvoltatori, se vand la pretul cerut, fara nicio reducere.
Consultantii Colliers anticipeaza un rezultat solid pentru piata terenurilor in 2024, dar si in anii urmatori, datorita interesului atat din partea investitorilor cu traditie din piata, cat si a unor noi jucatori. Lucrarile importante in derulare acum in zona de infrastructura in multe parti ale tarii contribuie, de asemenea, la cresterea interesului pentru noi proiecte imobiliare in zone noi care apar pe radarul investitorilor. Finalizarea sectiunii sudice a autostrazii de centura a Bucurestiului (A0) si cea a autostrazii care va lega Ploiesti de Pascani, ambele programate pentru anul viitor, au adus deja un val de interes pentru proiecte industriale si logistice pe aceste trasee. Aceste dezvoltari de anvergura vor stimula cresterea economica si vor crea locuri de munca, atragand astfel si alte tipuri de proiecte imobiliare, cum ar fi cele din retail si rezidential.
"Observam interes din partea unor noi investitori pe piata de terenuri, inclusiv persoane private din alte sectoare de business decat real estate, dar si interes pentru terenuri cu destinatii diferite decat cele clasice, cum ar fi centre de date, concepte medicale sau din zona de leisure/hospitality, camine pentru studenti, showroom-uri etc. In acest context, presupunand ca economia ramane destul de stabila, anticipam o crestere a activitatii de tranzactionare incepand cu 2025. In Bucuresti, alegerile locale din 2024 nu au reusit sa aduca claritatea necesara pentru deblocarea situatiei urbanistice, lasand in continuare un climat de incertitudine, in asteptarea noului plan urbanistic general (PUG). Totusi, pe o nota pozitiva, in 2024 au fost emise mai multe autorizatii de construire in zone centrale, inclusiv in zone protejate, unde dezvoltatorii au acceptat reglementari mai stricte. Astfel, cel putin, lucrurile incep sa avanseze”, conchide Sinziana Oprea.
|