Colliers: Perspective de crestere a preturilor pe piata rezidentiala din Romania |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 09 Ian 2025 12:05 |
Cresterea salariilor medii intr-un ritm mai rapid decat majorarea preturilor a imbunatatit accesibilitatea locuintelor in Romania, spre deosebire de alte tari din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), precum Polonia, Cehia sau Ungaria, unde preturile si chiriile au inregistrat cresteri semnificative, potrivit celor mai recente analize citate de Colliers. In Bucuresti, preturile locuintelor au crescut cu aproximativ 50% in ultimii cinci ani, in timp ce la Cluj-Napoca s-a inregistrat o crestere de 80%. Pentru comparatie, majoritatea marilor orase din regiune au raportat cresteri de 80% pana la 100% in aceeasi perioada.
"Desi, la nivel general, accesibilitatea locuintelor in Romania pare favorabila, exista diferente semnificative intre segmentele pietei. Locuintele noi, amplasate in zone atractive, sunt adesea inaccesibile pentru cei cu salarii medii. De asemenea, daca adaugam in ecuatie si costul finantarii, accesibilitatea scade semnificativ din cauza dobanzilor ridicate. In plus, diferenta dintre costul unei chirii si rata unei ipoteci este tot mai vizibila, chiria fiind adesea varianta mai avantajoasa. In Bucuresti, chiria medie reprezinta aproximativ 45% din salariul lunar, un procent considerabil mai mic decat in alte capitale din regiune, precum Varsovia sau Bratislava, unde se apropie de 70%. Aceasta situatie face ca inchirierea sa fie o optiune mai accesibila decat achizitia, in special in contextul ratelor ipotecare mult mai ridicate decat chiriile pentru locuinte similare”, explica Gabriel Blanita, Director & Advisory Services la Colliers Romania.
In ultimii ani, segmentul rezidential destinat exclusiv inchirierilor a castigat tot mai mult teren in Romania. Dezvoltatorii si investitorii sunt atrasi de potentialul de crestere a preturilor locuintelor si de accesibilitatea relativa a chiriilor, puncteaza consultantii Colliers. Aceasta tendinta este sustinuta de dezvoltarea economica accelerata a marilor orase, precum Bucuresti, si se aliniaza evolutiilor recente observate in piete similare, precum Praga si Varsovia.
Romania ramane insa una dintre tarile cu cea mai scazuta rata a creditelor ipotecare din Uniunea Europeana - sub 2% din stocul total de locuinte aflate in proprietate, comparativ cu 15% in Ungaria, 14% in Polonia si 26% in Cehia. Accesul limitat la finantare a incetinit ritmul dezvoltarilor rezidentiale noi, dar investitiile in segmentul de inchiriere ofera o solutie sustenabila pe termen lung pentru cererea de locuinte.
"Perspectivele de crestere a preturilor, impreuna cu avantajele oferite de segmentul de inchiriere, genereaza o schimbare de paradigma pe piata imobiliara. Proiectele rezidentiale destinate exclusiv inchirierii devin tot mai atractive pentru investitori, datorita stabilitatii si randamentelor oferite pe termen lung. Potentialul economic al marilor orase din Romania, in special al Bucurestiului, joaca un rol important in stimularea acestui interes”, adauga Gabriel Blanita.
Piata rezidentiala din Romania continua sa evolueze intr-un ritm constant, remarcandu-se prin accesibilitate si dinamism, in contextul provocarilor din regiunea CEE-6. Investitiile in segmentul inchirierilor si dezvoltarea proiectelor mixed-use deschid oportunitati semnificative pe termen lung, consolidand pozitia Romaniei ca un punct de atractie pentru investitorii internationali.
|