Colliers: Piata de birouri se va echilibra considerabil in lipsa noilor livrari |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 15 Oct 2024 12:22 |
Activitatea de tranzactionare din piata de birouri a incetinit in al treilea trimestru al acestui an, fiind similara cu cea inregistrata in perioada 2021-2022. Cererea totala de spatii de birouri moderne inchiriate in Bucuresti a scazut cu 25% fata de aceeasi perioada din 2023, pana la 236.000 de metri patrati, iar cererea pentru noi contracte de inchiriere a fost de 82.000 de metri patrati, in scadere cu 11% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Colliers. Cu toate acestea, pe fondul eforturilor companiilor de a aduce angajatii mai des la birou, perspectivele pe termen mediu raman pozitive. De asemenea, consultantii Colliers observa ca, in anumite zone din Bucuresti, se mentin indiciile de tranzitie catre o piata mai favorabila proprietarilor.
"Cererea noua, care ajuta la ocuparea spatiilor de birouri vacante si este generata de tranzactii ale companiilor nou intrate pe piata, extinderi sau relocari din cladiri de clasa B, a atins in trimestrul al treilea al acestui an un nivel de 104.000 de metri patrati, masurata ca suma mobila pe patru trimestre. Acest nivel este mai apropiat de minimele inregistrate in perioada 2021-2022 decat de maximele din anii 2017-2018. Suntem inca intr-o perioada de ajustare a companiilor la realitatea muncii post-COVID, insa pare ca exista un impuls tot mai puternic pentru a stimula revenirea angajatiilor la birou. Cu toate acestea, unele companii continua sa isi reduca spatiile de birouri, chiar daca numarul de salariati este similar cu cel de acum 5 ani. In plus, firmele raman prudente, avand in vedere incertitudinile economice si faptul ca nu s-a stabilit inca un model de lucru stabil. Cu toate acestea, comparativ cu anii trecuti, rolul birourilor pare sa redevina tot mai important”, explica Victor Cosconel, Partner | Head of Leasing | Office, Industrial & Logistics la Colliers.
Anul 2024 marcheaza trei trimestre consecutive fara finalizari de noi proiecte de birouri moderne, ceea ce reprezinta cea mai lunga perioada fara livrari din 2005 incoace. Avand in vedere ca singurul proiect care va fi livrat cu certitudine in urmatorii doi ani este AFI Loft, cu peste 16.000 de metri patrati, programat sa fie finalizat la sfarsitul acestui an, consultantii Colliers se asteapta ca piata sa se echilibreze considerabil. Totusi, desi exista semne de tranzitie catre o piata a proprietarilor in anumite zone din Bucuresti, rata generala de neocupare ramane la aproximativ 15% la nivelul intregului oras. Consultantii Colliers subliniaza ca piata este inca dominata de chiriasi, care ocupa suprafete cuprinse intre 1.000 si 2.000 de metri patrati. Si chiar daca anul acesta s-au incheiat cateva contracte mai mari, inclusiv unul dintre cele mai semnificative din istoria pietei - renegocierea Genpact la Hermes Business Campus -, suprafata medie a unei tranzactii inregistrate este sub 1.400 de metri patrati, ceea ce ne situeaza sub media de aproape 1.500 de metri patrati pe an in ultimii 10 ani.
"Se observa clar o incetinire a sectorului IT&C, care reprezinta principalul motiv pentru care piata traverseaza o perioada mai slaba. De la inceputul anului si pana acum, tranzactiile cu chiriasi din sectorul IT&C au totalizat aproape 70.000 de metri patrati in perioada, ceea ce inseamna ca media trimestriala din 2024 este cu aproape 24% mai mica decat cea din intervalul 2015-2023. In acelasi timp, contractele de leasing din afara sectorului IT&C insumeaza 166.000 de metri patrati, adica o medie de 55.000 de metri patrati pe trimestru in 2024, valoare care depaseste cu 14% media trimestriala din perioada 2015-2023”, conchide Victor Cosconel.
In ultimii doi ani, urmand un trend pe care-l mai vedem si in alte tari din Europa Centrala si de Est, cum ar fi Polonia, reinnoirile au reprezentat o parte mai mare a cererii decat de obicei, de pana la aproximativ 50% din tranzactiile de inchiriere semnate in Bucuresti, deoarece multe companii au amanat deciziile privind contractele de inchiriere a birourilor din cauza incertitudinii legate de munca hibrida. Pentru comparatie, in anii dinaintea pandemiei, ponderea reinnoirilor a fost, in medie, de 28% pe an, scazand pana la 19% in 2011 si 22% in 2019.
|