Agenda Constructiilor
Vineri, 27 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Piata de investitii imobiliare ar putea atinge din nou 1 miliard euro in 2024
Colliers: Piata de investitii imobiliare ar putea atinge din nou 1 miliard euro in 2024
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 04 Sep 2024 11:10
Prima jumatate a lui 2024 s-a incheiat cu tranzactii imobiliare in valoare totala de 419 milioane de euro  in Romania, ceea ce reprezinta o crestere de doua ori si jumatate fata de volumul din aceeasi perioada a anului trecut, arata raportul Colliers privind evolutia pietei imobiliare in primul semestru al acestui an. Perspectivele raman favorabile, iar cu un volum semnificativ de tranzactii in desfasurare, inclusiv unele recente in care proprietarii doresc o finalizare rapida, atingerea pragului de 1 miliard de euro in 2024 pare un obiectiv realizabil, apreciaza consultantii Colliers.
Activitatea de tranzactionare a fost dominata de active industriale si de retail pentru al doilea an consecutiv, marcand o schimbare semnificativa fata de anii anteriori, cand birourile erau predominante. Criteriile de mediu, sociale si de guvernanta (ESG) devin din ce in ce mai importante in procesul decizional al investitorilor imobiliari, bancilor si chiriasilor, subliniaza consultantii Colliers in raportul publicat recent, explicand ca desi potentialul pietei pe termen lung ramane semnificativ, exista totusi provocari pe termen scurt si mediu.
"Comparativ cu anul precedent, 2024 este mult mai activ. Exista nume noi de investitori si mai multe tranzactii in lucru care au sanse bune de a se inchide anul acesta. Una din provocarile principale ramane disponibilitatea si costul finantarii, care in prezent este de circa 6%. In plus, vedem o atentie sporita acordata calitatii tehnice si standardelor ESG ale proprietatilor. Se preconizeaza o imbunatatire a conditiilor de finantare, sustinuta de lichiditatea ridicata a pietelor financiare si de reducerea ratelor dobanzilor de catre BCE, chiar daca acest proces este usor intarziat. Interesul bancilor pentru anumite sectoare imobiliare, in special pentru birouri, este destul de limitat, insa exista exceptii in functie de finantator, calitatea proprietatii si experienta debitorului. Sectorul industrial este inca preferatul pe lista bancilor, urmat de retail si rezidential, unde deciziile de finantare sunt luate in functie de viabilitatea fiecarui proiect in parte. Refinantarea, indeplinirea standardelor ESG si alti factori specifici sectorului imobiliar sau contextului local continua sa joace un rol important in deciziile cumparatorilor si vanzatorilor”, puncteaza Anca Merdescu, Director Investment & Debt Advisory la Colliers Romania. 
Cea mai mare tranzactie a anului a fost vanzarea portofoliului industrial al Globalworth, care a inclus aproximativ 270.000 de metri patrati de depozite in mai multe orase din Romania, plus terenuri pentru proiecte viitoare, catre CTP pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii industriale din Romania si cea mai mare de la vanzarea Europolis Park catre GIC din Singapore, in 2016. A doua cea mai mare tranzactie din 2024 a fost achizitia Expo Market Doraly de catre WDP, pentru aproximativ 90 de milioane de euro.
Alte doua tranzactii majore pe piata de birouri, intermediate de Colliers, au avut un impact semnificativ asupra stabilizarii randamentelor pietei in acest an. Prima tranzactie a implicat vanzarea parcului de birouri The Landmark, un spatiu de clasa A din zona Pietei Romane, cu o suprafata inchiriabila de 23.500 de metri patrati, vandut de Cerberus Capital Management si partenerul sau regional, Revetas Capital. A doua tranzactie, consiliata de Colliers, a fost achizitia cladirii de birouri myhive Victoriei de catre AFI Europe de la Immofinanz, evaluata la aproximativ 27 de milioane de euro, cu Colliers si Cushman & Wakefield Echinox desemnate ca agentii in co-exclusivitate.
 
"Aceste doua tranzactii sunt emblematice pentru piata de birouri din Romania, consolidand interesul si increderea investitorilor in acest sector imobiliar. Achizitia myhive Victoriei va aduce o schimbare pozitiva in Centrul Vechi al Bucurestiului prin renovarea unei cladiri emblematice a capitalei, iar vanzarea proiectului The Landmark este cea mai importanta tranzactie din piata de birouri din ultimul an si jumatate, fiind finalizata intr-un context in care interesul bancilor pentru anumite sectoare imobiliare, in special pentru birouri, este destul de limitat. De asemenea, demonstreaza ca exista lichiditate in sectorul imobiliar local, stabilind un precedent pentru tranzactiile viitoare si contribuind la cresterea increderii potentialilor investitori noi in Romania”, completeaza  Robert Miklo, Director Investment Services la Colliers.
O alta tranzactie notabila este vanzarea Funshop Park Turda de catre Scallier catre BT Property pentru aproximativ 15 milioane de euro. Aceasta reprezinta a doua tranzactie a BT Property, divizie a Bancii Transilvania, si intareste prezenta unui tip nou de capital pe piata locala. La inceputul celui de-al doilea semestru s-a finalizat si vanzarea parcurilor logistice detinute de catre Global Vision si Globalworth catre dezvoltatorul belgian WDP, astfel volumul tranzactionat pe sectorul industrial crescand in acest an cu peste 100 de milioane de euro.
La nivelul Europei Centrale si de Est (ECE), Romania a inregistrat in prima jumatate a anului cea mai buna performanta in comparatie cu celelalte cinci economii majore ale Bulgariei, Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei), arata cel mai recent raport „H1 2024 Investment Scene”, publicat de Colliers. In medie, volumele pentru regiune au crescut cu 29% fata de anul precedent, pana la aproximativ 3,3 miliarde de euro, dar au scazut cu 41% comparativ cu primul semestru din 2022.
Ponderea tranzactiilor cu birouri este, de asemenea, in scadere si in ECE - 31% din volumele tranzactionate, in timp ce tranzactiile din sectorul retail au contribuit cu 32%. Sectorul industrial si logistic (I&L) s-a clasat pe locul al treilea, cu o pondere de 24%.
In contextul actual, expertii Colliers estimeaza la nivel regional un volum de tranzactii de circa 5,5 miliarde de euro pentru intregul an 2024, reprezentand aproximativ jumatate din media pe 10 ani. Polonia a dominat volumele regionale, cu aproape 50% din total, datorita cresterii semnificative a activitatii locale in al doilea trimestru.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
strabag nivel 1
leviatan
DRS
ness project
konsent
concelex
MAKITA
CDS
EDIT-Structural
viarom
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
ELECTROGRUP
Ubitech
BogArt
SSAB
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
noark
rigips
quadratum
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ROGBC 2016
econet
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander