Agenda Constructiilor
Sambata, 24 Octombrie 2020
GRUNDFOS
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - COLLIERS: Piata de investitii imobiliare va depasi un miliard de euro in anul 2020
COLLIERS: Piata de investitii imobiliare va depasi un miliard de euro in anul 2020
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 28 Aug 2020 14:05
Piata investitiilor imobiliare din Romania va depasi si in 2020 pragul de un miliard de euro, urmand a ajunge la un nivel similar celui din 2019, potrivit estimarilor companiei de consultanta Colliers International.
Prima jumatate a „anului pandemic” s-a incheiat cu investitii imobiliare in valoare totala de peste 400 de milioane de euro in Romania, cu aproximativ 18% peste nivelul din primul semestru al anului 2019, tranzactiile in segmentul birourilor reprezentand aproape 86% din volum, potrivit datelor Colliers. Peste un sfert din volumele inregistrate in primele sase luni au fost generate de vanzarea portofoliului GTC catre fondul de private equity Optimum, care include mai multe proiecte de birouri in Bucuresti (tranzactie estimata in jurul a 116 milioane de euro pentru Romania). Doua tranzactii de dimensiuni similare (care depasesc 50 de milioane de euro) au provenit din incheierea celei de-a treia faze a proiectului de birouri The Bridge (achizitionate de proprietarii lantului de bricolaj romanesc Dedeman) si de birourile Global City Business Park (achizitionate de grecii de la Arion Green).
Impreuna cu tranzactiile dintre NEPI Rockcastle si AFI Europe, respectiv dintre fondul german GLL si compania de investitii Fosun din China pentru proiectul de birouri Floreasca Park, piata de investitii depaseste in prezent 800 de milioane de euro si este estimata sa depaseasca pragul de un miliard de euro, similar nivelului din 2019. 
La nivelul Europei Centrale si de Est (CEE), piata locala a atras, in primul semestru al anului, aproape 6,5% din volumul total de investitii de circa 6,3 miliarde de euro. Polonia si Cehia sunt liderii regiunii pe piata de investitii, cu o pondere cumulata de circa 78% din total, urmate de Ungaria si Romania. Cel mai activ sector a fost si in regiune tot cel de spatii de birouri, cu o pondere de 41% din volumul total de investitii, urmat la o distanta destul de mare de cel de spatii industriale si logistice (22%), in vreme ce sectorul de retail a avut o pondere de 12% din total, mai arata datele Colliers.

Preluarea portofoliului NEPI de catre AFI Europe, tranzactie istorica pe piata birourilor din Romania 
AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din Bucuresti, printre altele, a finalizat preluarea portofoliului format din patru proiecte de birouri de la NEPI Rockcastle, in cea mai importanta tranzactie istorica de birouri din Romania. Cu o valoare de 307 milioane de euro, tranzactia prin care NEPI Rockcastle, consiliat de Colliers International, a vandut patru proiecte de birouri catre AFI Europe reprezinta o treime din piata de investitii imobiliare estimata la aproximativ un miliard de euro din 2020. Achizitia pune Romania pe harta marilor investitori strategici si are potentialul sa devina un catalizator pentru noi tranzactii semnificative in viitor, fiind un reper important privind lichiditatea pietei locale si contribuind la cresterea increderii investitorilor, potrivit specialistilor Colliers International.
Vanzarea portofoliului de birouri NEPI Rockcastle catre AFI Europe, agreata initial la finalul anului 2019, este probabil cea mai mare tranzactie cu imobile comerciale generatoare de venituri din Romania, concurand cu tranzactii majore din regiunea Europei Centrale si de Est. In plus, este cea mai importanta vanzare strategica a unui portofoliu intermediata de Colliers International in Romania.
"Tranzactia este de referinta nu doar prin valoare si prin complexitate. Faptul ca a fost finalizata intr-un context economic marcat de Covid-19, in termenii stabiliti initial, confirma increderea investitorului in potentialul activelor si al pietei. Totodata, dovedeste ca exista lichiditate in sectorul imobiliar local, fiind de referinta pentru tranzactii viitoare si contribuind la cresterea increderii potentialilor investitori noi in Romania", a declarat Robert Miklo (foto), Director Investment Services la Colliers International.
Tranzactia reprezinta o vanzare strategica a fondului de investitii NEPI Rockcastle, unul dintre cei mai mari investitori din piata imobiliara din Europa Centrala si de Est cu un portofoliu total evaluat la circa 6,1 miliarde euro, axata pe sectorul calitativ si dominant de retail. Totodata, AFI Europe, proprietarul centrului comercial AFI Cotroceni si al aproximativ 92.000 de metri patrati de birouri in proiectele AFI Park si AFI Tech Park din Bucuresti, se afla intr-un proces de extindere pe plan local. Portofoliul vandut de NEPI Rockcastle catre AFI Europe cuprinde patru proiecte de birouri: Floreasca 169, The Lakeview, Aviatorilor 8 din Bucuresti si City Business Centre din Timisoara, toate cu certificari verzi si pozitionate strategic in cele mai cautate centre de afaceri din Romania, cu o suprafata inchiriabila totala de 118.500 de metri patrati.
"Procesul de vanzare a fost elaborat si a implicat abordarea unor strategii complexe care sa raspunda anvergurii tranzactiei si sa atraga cu succes un investitor strategic major cu forta financiara sa sustina o astfel de achizitie. Vorbim de o tranzactie semnificativa nu doar pentru Romania, dar si pentru regiune, tinand cont ca astfel de preluari nu sunt des intalnite nici in piete mult mai ample cum ar fi Polonia, unde lichiditatea pietei este de 4-5 ori mai mare decat in Romania. Asadar, este un mesaj foarte puternic pentru investitorii straini care doresc sa investeasca capital substantial in piata, uitandu-se la achizitii de amploare si avand strategii pe termen lung", a spus Mihai Patrulescu, Senior Associate Investment Services in cadrul Colliers International.
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octALLBIMVideoConfAC-iulAUTODESKCOVID-19
ROCKWOOL 196
A aparut editia
OCTOMBRIE 2020!

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
Acvatot 2019
hilti
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
rigips

Parteneri

HABITAT
C4E FORUM
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
AHK 2018
ef-de-n
AICPS_30
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere