Agenda Constructiilor
Marti, 04 Februarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Colliers: Tranzactii de 750 milioane euro pe piata de investitii imobiliare, in 2024
Colliers: Tranzactii de 750 milioane euro pe piata de investitii imobiliare, in 2024
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 04 Feb 2025 12:11
Investitiile imobiliare din Romania au atins 750 de milioane de euro in 2024, in crestere cu 58% fata de anul anterior, insa putin sub media anuala de 800 de milioane de euro din ultimul deceniu, potrivit raportului anual publicat de Colliers. Romania s-a evidentiat ca lider regional, avand cea mai buna performanta comparativ cu celelalte cinci economii majore din Europa Centrala si de Est - Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia si Slovacia. Activitatea de tranzactionare a fost dominata de activele industriale, cu un volum de aproape 300 de milioane de euro, marcand 2024 ca un an record pentru aceasta categorie de investitii. Cele mai importante tranzactii includ vanzarea portofoliului industrial al Globalworth, partial detinut impreuna cu Global Vision, pentru 278 de milioane de euro, realizate in doua acorduri separate. Pentru 2025, perspectivele pietei imobiliare sunt mixte, apreciaza consultantii Colliers, explicand ca principala provocare vine din contextul intern, marcat de incertitudinea politica generata de anularea alegerilor prezidentiale si de un cost de risc ridicat, cauzat de dezechilibre economice.
"Comparativ cu anul precedent, 2024 a fost un an mult mai activ si s-a incheiat cu un rezultat solid. Dinamica puternica a tranzactiilor observata pe parcursul anului a continuat si in 2025, cu cateva acorduri majore inca in desfasurare. Aceste cresteri ale activitatii de tranzactionare confirma ca volumul relativ redus al investitiilor din Romania, in comparatie cu Polonia, este mai degraba rezultatul lipsei de produse disponibile, si nu al lipsei de interes. Bancile au ramas implicate facilitand accesul la finantare. Anul acesta ne asteptam la continuarea dinamicii pozitive, cu premise bune sa depasim performanta din 2024”, explica Robert Miklo, Partner | Head of Capital Markets Colliers.
Cele mai mari tranzactii ale anului au fost vanzarile portofoliului industrial al Globalworth. CTP a achizitionat 270.000 de metri patrati de depozite inchiriabile si terenuri pentru extinderi in mai multe orase, pentru aproximativ 168 de milioane de euro. Totodata, WDP a cumparat un portofoliu de 136.000 de metri patrati, detinut de Globalworth si GlobalVision, pentru circa 110 milioane de euro. In plus, WDP a achizitionat si Expo Market Doraly, un parc comercial situat la nord de Bucuresti, pentru o suma estimata la 90 de milioane de euro. O alta tranzactie importanta a fost vanzarea complexului de birouri The Landmark, situat in zona centrala de afaceri, catre African Industries Group, sustinut de capital indian. Aceasta este prima tranzactie majora cu capital indian in imobiliarele comerciale din Romania si a contribuit la stabilizarea randamentelor pentru birourile premium, puncteaza consultantii Colliers.
Printre alte achizitii semnificative ale anului trecut se numara doua parcuri comerciale cumparate de BT Property, fondul imobiliar al celei mai mari banci din Romania, consolidand un tip de capital nou pe piata. Totodata, Mures Mall din Targu Mures a fost achizitionat de universitatea locala de medicina, cu scopul de a fi transformat intr-un spatiu educational. Aceasta tranzactie face parte dintr-o lista tot mai mare de achizitii recente realizate de autoritatile locale, care implica investitii considerabile.
"Valoarea medie a tranzactiilor a fost de aproximativ 25 de milioane de euro, unul dintre cele mai scazute niveluri din ultimii ani. Totusi, acest lucru reflecta cresterea implicarii capitalului local, care devine tot mai activ. Noul val de antreprenori, care au acumulat capital prin afacerile lor in ultimele decenii, cauta din ce in ce mai des oportunitati pentru a-si plasa fondurile. Intre 2022 si 2024, tranzactiile sub 20 de milioane de euro au reprezentat, in medie, aproximativ un sfert din volumul anual”, subliniaza Robert Miklo.
Randamentele s-au mentinut stabile in 2024, de 7,25% pentru centre comerciale de top, 7,50% pentru birouri premium si 7,75% pentru active industriale de top, cu o usoara crestere de 0,25 puncte procentuale pentru cele din urma. Aceasta ajustare, explica specialistii Colliers, nu reflecta neaparat o corectie, ci mai degraba o adaptare in functie de tranzactiile efectuate, care au confirmat nivelurile actuale. De asemenea, merita mentionat ca tranzactiile recente cu parcuri comerciale de retail bine performante si deschise recent in orase regionale s-au incheiat cu randamente in jur de 8%, uneori chiar sub acest nivel. In ceea ce priveste finantarea, bancile raman deschise si confortabile cu preturile actuale, sprijinind produsele bine performante, in special din sectoarele industrial si retail. Totodata, spatiile de birouri de ultima generatie revin treptat in atentia investitorilor, dupa un declin cauzat de tendinta de lucru la distanta.
De altfel, stabilizarea randamentelor in intreaga regiune a imbunatatit sentimentul general pe piata, iar investitorii par sa se pregateasca pentru o posibila scadere a acestora, cu conditia ca ratele dobanzilor sa continue sa scada. Piata investitiilor din CEE-6 a inregistrat o revenire rapida in 2024, cu volume totale de aproape 9 miliarde de euro, in crestere fata de putin sub 5 miliarde de euro in anul anterior. Desi Polonia a contribuit cu peste jumatate din acest rezultat, majoritatea tarilor din regiune au avut performante favorabile, ceea ce pozitioneaza 2024 ca un an „normal”, aliniat cu nivelurile din ciclurile precedente.
Pentru 2025, perspectivele sunt promitatoare, cu aproape 100 de milioane de euro in tranzactii semnate, dar nefinalizate, printre care vanzarea unei parti din Iride Park, detinuta de Immofinanz, si a unui portofoliu de parcuri comerciale apartinand MAS REI. Alte tranzactii, aflate in diverse etape de negociere si care totalizeaza aproximativ 500 de milioane de euro, indica un inceput de an solid. Daca tendintele favorabile se mentin, analiza Colliers arata ca investitiile in imobiliare comerciale ar putea depasi pragul de 800 de milioane de euro in 2025. Totusi, acest scenariu depinde de evolutia unor factori-cheie.
"Principalele provocari pentru Romania sunt legate de contextul intern, marcat de incertitudinea politica. Acest climat ar putea determina investitorii sa adopte o abordare mai precauta pana la clarificarea situatiei. In plus, costul ridicat al riscului, cauzat de un deficit fiscal semnificativ si de dezechilibrele contului curent, afecteaza atractivitatea pietei, desi randamentele investitionale raman competitive. Implementarea unor reforme fiscale ar putea reduce aceste riscuri si stimula activitatea investitionala pe termen lung. Pe plan extern, evolutiile geopolitice, economia fragila a zonei euro si politicile comerciale globale raman factori de urmarit. Totusi, perspectivele pe termen lung sunt optimiste. Intre 2015 si 2019, Romania a inregistrat un volum mediu anual de tranzactii imobiliare comerciale de peste 900 de milioane de euro, iar PIB-ul s-a dublat in termeni nominali fata de 2015. Dezvoltarea accelerata a infrastructurii va avea un impact pozitiv la toate nivelurile economice si va rezulta in cele din urma si in imbunatatirea atractivitatii investitionale ale tarii. Astfel, potentialul Romaniei de a atrage investitori noi si a avea o traiectorie pozitiva pe termen lung este semnificativ”, conchide Robert Miklo, Partner | Head of Capital Markets Colliers.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMRAWLPLUGSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
Ubitech
VEGO
leviatan
BogArt
MAKITA
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
DRS
SSAB
konsent
ELECTROGRUP
CDS
concelex
EDIT-Structural
MCA
theda mar
rigips
Acvatot 2019
noark
EURO BUILD
GEWISS
Arduro
ERBASU CONSTRUCT
AED

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<