Agenda Constructiilor
Vineri, 13 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - CON-A: Activitatea este influentata de incertitudinile economice globale
CON-A: Activitatea este influentata de incertitudinile economice globale
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 07 Nov 2024 06:25
Cu 34 de ani de experienta in domeniul constructiilor, CON-A este un grup de companii care s-a dezvoltat in mod continuu, devenind unul dintre cei mai mari antreprenori generali din Romania. In prezent, societatea asigura o gama completa de servicii pentru obiective industriale si civile, proiectare, executie, instalatii electrice si mecanice, mentenanta, furnizare de materiale si realizare de structuri. Valoarea proiectelor executate depaseste 1,5 miliarde euro, pe segmentul industrial firma realizand mai mult de 130 de fabrici in istoria sa. Autenticitatea, rezilienta, invatarea si inspiratia constituie fundamentele pe care se bazeaza strategia de dezvoltare a companiei, a carei competitivitate este generata de competentele profesionale ale angajatilor, dotarile si tehnologiile performante implementate de-a lungul timpului, calitatea lucrarilor si atentia acordata detaliilor. In cele ce urmeaza, Sorin Cristea, CEO al grupului CON-A, se refera la activitatea pe segmentul industrial si logistic, analizand perspectivele de evolutie din sector pe termen scurt, mediu si lung. 

- Cum a evoluat activitatea companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru ultimele luni ale acestui an, precum si in perspectiva anilor 2025-2030?
- Sectorul constructiilor este strans legat de dinamica economica nationala si globala. In general, constructiile resimt rapid fluctuatiile macroeconomice si scaderea investitiilor. In primele opt luni ale anului 2024, am observat o scadere a volumului de proiecte din sectorul privat, in special in zona industriala, ceea ce a dus la o intensificare a concurentei pe piata. Cu toate acestea, datorita strategiilor noastre de optimizare si adaptare, am reusit sa mentinem un ritm constant de lucru. Pentru 2025-2030, ne asteptam la o consolidare treptata a pietei, odata cu stabilizarea mediului geopolitic si a politicilor economice europene.

 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii industriale si logistice in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- In 2024, sectorul proiectarii si constructiilor industriale si logistice va continua sa fie influentat de incertitudinile economice globale. Prevazand un trend de scadere a cererii in urmatoarele luni, estimam ca piata va deveni tot mai competitiva, cu accent pe optimizarea costurilor si inovarea tehnologica. Pe termen scurt, companiile care vor adopta tehnologii moderne, precum digitalizarea proceselor si solutiile sustenabile, vor avea un avantaj semnificativ. Pe termen mediu, o revenire este probabila, pe masura ce economia globala se stabilizeaza.

- Ce tendinte remarcati in arhitectura si proiectare, in sectorul industrial si logistic in aceasta perioada?
- Tendintele actuale din arhitectura industriala si logistica sunt marcate de pragmatism si eficienta. Beneficiarii finali solicita solutii care sa reduca costurile prin optimizarea resurselor si utilizarea "value engineering"-ului. Se observa o cerere crescanda pentru cladiri eficiente energetic, cu un impact redus asupra mediului, aliniate la noile reglementari europene privind reducerea emisiilor de carbon. Aceste solutii inovatoare contribuie nu doar la scaderea costurilor operationale, ci si la cresterea sustenabilitatii pe termen lung.

 
- La ce proiecte din domeniul industrial si logistic lucrati in aceasta perioada? Cum evolueaza activitatea din acest sector?
- Proiectele noastre din domeniul constructiilor industriale si logistice sunt realizate pentru clienti privati importanti, cu care avem acorduri de confidentialitate. Din acest motiv, nu putem furniza detalii specifice despre acestea. Totusi, putem confirma ca, in prezent, avem contracte ce acopera o perspectiva temporala pana in 2025, asigurand continuitatea activitatilor noastre. Proiectele sunt in diferite stadii de implementare, de la faza de proiectare pana la executia finala, iar termenele de finalizare sunt aliniate cu cerintele stricte ale clientilor. Cele mai multe fabrici pe care le realizam sunt predate "la cheie".

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Pe termen scurt si mediu, ne concentram pe consolidarea prezentei in segmentele mai putin exploatate, cum ar fi infrastructura rutiera si constructiile spitalicesti. Aceste domenii reprezinta provocari importante din punct de vedere tehnic si financiar, insa consideram ca detinem resursele si know-how-ul necesar pentru a ne extinde cu succes. In paralel, continuam procesul de digitalizare si adoptarea noilor tehnologii pentru optimizarea proiectelor. Pe termen lung, vizam extinderea echipei de experti si consolidarea portofoliului de proiecte, cu un accent deosebit pe sustenabilitate si inovatie.

 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Una dintre cele mai mari provocari ramane volatilitatea pietei si scaderea investitiilor in sectorul privat, in special pe fondul incertitudinilor economice si geopolitice din Europa. In ceea ce priveste partea de proiectare, viteza de adaptare la noile standarde si reglementari europene, precum si la cerintele stricte ale beneficiarilor, necesita un efort constant din partea echipei noastre. In sectorul public, desi am observat o imbunatatire a procesului de eliberare a avizelor si autorizatiilor, ne confruntam uneori cu intarzieri in fluxul de finantare si cu modificari legislative frecvente care afecteaza proiectele pe termen lung.
Referitor strict la activitatea de constructii, toate proiectele pe care le realizam vin cu provocarile lor, avand in vedere ca specificul nostru este sa abordam lucrari de amploare. Una dintre cele mai mari provocari - si oarecum constante - este timpul. De foarte multe ori trebuie sa livram proiecte de zeci de mii de metri patrati, in doar cateva luni, adesea incluzand si luni de iarna. Avem o echipa de oameni experimentati care reusesc sa faca lucruri extraordinare si ne ajuta foarte mult si fabricile si sectiile de productie industriala pe care le detinem, care ne ofera viteza in executie. In acest fel reusim sa depasim obstacole care ar pune multe proiecte in dificultate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergieshiltiALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
rigips
quadratum
Ubitech
VEGO
Arduro
strabag nivel 1
SSAB
konsent
noark
AED
Acvatot 2019
EDIT-Structural
EURO BUILD
MAKITA
CDS
DRS
ELECTROGRUP
BogArt
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
theda mar
concelex
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<