CONCELEX mizeaza pe crestere pe termen mediu, datorita proiectelor contractate |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 06 Sep 2024 06:20 |
Concelex, companie de constructii cu afaceri anuale de circa 250 de milioane de euro in 2023, continua evolutia solida din ultimii ani. Catalin Visan, directorul executiv al grupului, previzioneaza aceeasi tendinta de crestere si in urmatorii ani. Printre proiectele majore contractate recent de companie se afla reabilitarea palatelor administrative din Bacau si Targoviste, finalizarea Patinoarului "Mihail Flamaropol" si constructia maternitatii "Sf. Ioan" din Bucuresti, precum si finalizarea Penetratiei Prelungirea Ghencea, din Capitala. De asemenea, Concelex are in derulare o serie de proiecte majore si continua, in acelasi timp, sa liciteze noi investitii, care vor sustine dezvoltarea viitoare a companiei.
"In urma planurilor de anul acesta, ne asteptam ca productia la nivelul intregului an 2024 sa fie in crestere fata de anul trecut. Desi compania noastra are contracte semnate, rezultatele finale ale acestui an financiar vor depinde de mai multi factori, printre care rapiditatea cu care autoritatile pot implementa aceste contracte cu finantare, avand in vedere ca procesele birocratice sunt uneori mai greoaie si pot aparea intarzieri cu impact in activitatea noastra. Acest lucru este valabil mai ales in cazul contractelor finantate prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Pentru anii care urmeaza, suntem increzatori ca munca depusa pana acum, pe toate diviziile de business ale grupului nostru, a dovedit deja si continua sa demonstreze angajamentul nostru solid fata de dezvoltarea sustenabila a Romaniei in domeniul constructiilor. Noi credem cu tarie in potentialul fantastic al acestui sector si in rolul esential pe care grupul Concelex il joaca in sprijinirea acestei cresteri continue", a declarat Catalin Visan.
Potrivit lui Catalin Visan, exista o cerere crescuta pentru proiecte, vara fiind sezonul de varf in acest sector de activitate, context in care managementul eficient al proiectelor si alocarea de resurse sunt aspecte importante. "In termeni de oportunitati, aceasta perioada aduce crestere businessului, prin finalizarea unui volum mai mare de proiecte, care contribuie semnificativ la performanta anuala a companiei", a precizat directorul Concelex.
Principala provocare: intarzierea platilor proiectelor din PNRR
In pofida conditiilor favorabile, Catalin Visan subliniaza ca sectorul constructiilor se confrunta, in aceasta perioada, cu provocari semnificative, cu precadere din cauza intarzierilor in plata lucrarilor realizate la proiectele finantate prin PNRR. Aceasta situatie ingreuneaza activitatea firmelor, deja supuse unor presiuni financiare dupa eliminarea unor facilitati fiscale, intr-o perioada marcata de inflatie.
"Desi autoritatile romane pun la dispozitie fonduri, garantate fie prin acest mecanism de finantare, fie prin alocare de la bugetul de stat, intervalul dintre inceputul productiei si momentul incasarii efective a transelor de finantare poate ajunge uneori si la un termen de 6 luni. Procesul de decontare poate fi uneori greoi din punct de vedere birocratic, necesitand documentatii complexe pentru a raspunde cerintelor impuse de institutiile de finantare. Pentru a acoperi aceste perioade nefinantate, este esential un cashflow constant care sa asigure continuitatea lucrarilor in curs. Desi bancile au sustinut dintotdeauna industria de constructii, poate acum, mai mult ca oricand, ar fi necesar sa acorde o atentie sporita sectorului nostru de activitate si sa fie dispuse sa sprijine aceste contracte, care au deja finantare asigurata sau in curs de aprobare", a precizat Catalin Visan.
Printre provocarile curente pentru Concelex, conducerea companiei subliniaza dificultatile in atragerea si pastrarea fortei de munca specializate, precum si gestionarea stocurilor, avand in vedere persistenta unor probleme de aprovizionare.
"Grija pentru colegii nostri, care sunt pe santiere, este fundamentala in aceasta perioada, pentru a ne asigura ca isi deruleaza activitatea in cele mai bune conditii. In fiecare an, compania noastra revizuieste si imbunatateste modul in care ne asiguram ca sunt implementate masurile de protectie suplimentare pentru colegii care pun umarul zi de zi la proiectele pe care le dezvoltam. Drept o caracteristica generala a sectorului constructiilor, avand in vedere volumul ridicat al lucrarilor, muncitorii calificati sunt la mare cautare. Este important sa ne asiguram ca avem programe de retentie a acestora, ca sunt motivati, ca investim in resursa umana in mod constant, pentru a ramane pe termen lung alaturi de echipa noastra, scazand, astfel, si fluctuatia fortei de munca, per ansamblu. In ceea ce priveste asigurarea materialelor pe santiere, colaborarea stransa cu partenerii si furnizorii nostri, un management eficient al stocurilor si anticiparea corecta a necesarului pe intreg lantul logistic sunt vitale in contextul unui volum ridicat al lucrarilor in aceasta perioada", a adaugat Catalin Visan.
|