Agenda Constructiilor
Marti, 28 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Constanta: Investitii de peste un miliard de euro in infrastructura sanitara
Constanta: Investitii de peste un miliard de euro in infrastructura sanitara
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Apr 2024 06:25
Principalele directii de alocare in acest an a bugetului de investitii al Consiliului Judetean (CJ) Constanta vizeaza implementarea de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii sociale, de sanatate, transport judetean, cultura (inclusiv patrimoniul istoric), turism, precum si de agrement. Proiecte evaluate la peste un miliard de euro vizeaza numai domeniul sanitar. Cel mai mare proiect care va fi demarat in 2024 vizeaza, astfel, constructia unui Corp nou - Departament Sanatatea mamei si copilului, in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", din Constanta, investitie in valoare de 150 de milioane de euro. Printre proiectele majore ce vor fi dezvoltate in perioada urmatoare in judetul Constanta se mai afla, de asemenea, constructia unui Corp nou - Urgente/ Traumatologie tot la Spitalul "Sf. Apostol Andrei", investitie de 92,5 milioane de euro, dar si pregatirea constructiei unui spital regional nou, cu o valoare de investitie de aproximativ 600 de milioane de euro. Alte proiecte de anvergura mai redusa vizeaza reabilitarea/ constructia de cladiri publice noi, precum si dezvoltarea infrastructurii portuare si de transport rutier. 
Interviu cu ec. Mihai Lupu, presedintele CJ Constanta.

- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le veti implementa in perioada urmatoare?
- La nivelul CJ Constanta avem in dezvoltare un numar de 36 de proiecte ce vor demara in acest an. Cel mai de amploare este cel de "Construire Corp nou - Departament Sanatatea mamei si copilului la Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", din Constanta, in valoare de 150 de milioane de euro. Pentru acest obiectiv a fost emis Ordinul de incepere pentru serviciile de proiectare - faza I a contractului de servicii de proiectare si executie, iar in paralel sunt derulate achizitiile de servicii de promovare, publicitate si de verificare tehnica. De asemenea, a fost deja initiat demersul de obtinere a avizului DSP faza PT, urmeaza apoi obtinerea avizelor faza PT emise de ISU, Protectie civila, Cultura si Comisia Circulatiei din cadrul Primariei Municipiului Constanta Estimam ca in prima jumatate a lunii mai 2024 va putea fi depusa documentatia pentru obtinerea Autorizatiei de construire. Odata obtinuta, estimam emiterea Ordinului de incepere pentru executie in iulie 2024. 
Recent, a fost admis la finantare in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si proiectul de digitalizare a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta "Sfantul Apostol Andrei" Constanta. Proiectul se numara printre cele 206 de initiative selectate din totalul de 311 depuse la nivel national. Investitia se ridica la aproximativ 1,2 milioane de euro, suma ce va fi acoperita in intregime din fondurile PNRR. In urma implementarii, ce se va realiza in decursul a 21 de luni, spitalul judetean va beneficia de sisteme informatice spitalicesti integrate (SIS) pentru conectarea tuturor mecanismelor de inregistrare si administrare digitale, lucru ce va permite completarea computerizata a comenzii medicului (CPCM) la nivel de unitate sanitara.
Alte proiecte mari programate sa demareze in acest an, in domeniul sanitar, vizeaza constructia unui Corp nou - Urgente/ Traumatologie, investitie de 92,5 milioane de euro si a unui Centru de Diagnostic, Tratament si Cercetare in Nutritie si Sanatate (15,6 milioane de euro), in cadrul Spitalul Clinic Judetean de Urgenta "Sf. Apostol Andrei", precum si pregatirea constructiei unui spital regional nou, cu o valoare de investitie de aproximativ 600 de milioane de euro.
Planurile de investitii mai includ si reabilitarea Palatului Administrativ (investitie de circa 10 milioane de euro), a DJ 391 Mangalia - Negru Voda (25 milioane de euro), a Bibliotecii Judetene "I. Roman" Constanta (10 milioane de euro) si a cladirii Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie Constanta (12 milioane de euro).
De asemenea, in 2024, CJ Constanta va initia elaborarea Studiului de oportunitate pentru implementarea unei retele de transport public feroviar de tip tren metropolitan la nivelul judetului Constanta. Investitia este evaluata la circa 500 de milioane de euro.

- Ce valoare au finantarile din fonduri UE si PNRR ce proiecte vor beneficia de aceste fonduri?
- Din noiembrie 2020 pana in prezent au fost atrase, in total, peste 186 milioane de euro, urmand ca pana la mijlocul anului sa fie atrase finantari in cuantum de 96 milioane de euro pentru realizarea urmatoarelor proiecte: "Reabilitarea si modernizarea Centrului Scolar de Educatie Incluziva Maria Montessori Constanta" (2 milioane de euro), "Conservarea, protejarea si punerea in valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar" (33 milioane de euro), "Reabilitarea si modernizarea drumurilor judetene DJ 226 A Tronsonul DN 22/ Tariverde - Cogealac si DJ 226 B Tronsonul Cogealac - Gradina - Pantelimon - DN2A/ Crucea" (31 milioane de euro); "Reabilitare Biblioteca Judeteana "I.N. Roman" (15 milioane de euro) si "Reabilitare, modernizare si dotare Palat Administrativ Constanta" (15 milioane de euro).

- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatilor de constructii?
- Problemele intampinate in desfasurarea activitatii de constructii sunt diverse si pot fi influentate de o serie de factori. La nivel legislativ, putem enumera complexitatea/ specificitatea de natura tehnica a unor aspecte a caror clarificari au condus la intarzierea procedurilor de atribuire a contractelor, procedurile de achizitie greoaie si uneori de lunga durata, dar si solicitarile avizatorilor de inserare/ suplimentare in cadrul documentatiei a unor elemente noi. Procedurile de achizitie, care sunt supuse verificarii de catre de ANAP, pot genera termene lungi de asteptare, pe de o parte pentru avizarea documentatiei de atribuire, iar pe de alta parte pentru avizarea documentelor emise de catre comisia de evaluare aferente fiecarei faze (DUAE, tehnic, financiar, raport procedura).
Pe santiere, ne confruntam adesea cu nerespectarea graficelor de derulare a activitatilor, insuficienta resurselor umane pentru derularea executiei, aparitia unor lucrari diverse si neprevazute de natura sapaturilor arheologice, schimbari de solutii tehnice dupa decopertari etc., posibilitatea aparitiei unor modificari substantiale la proiect, care presupun reproiectari, eventual alte proceduri de achizitii.

- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- Anul trecut am finalizat trei proiecte de importanta majora, finantate prin Programul Operational Regional 2014-2020, care au vizat dezvoltarea infrastructurii de drumuri: reabilitarea si modernizarea DJ 223, tronsonul Cernavoda - Rasova - Aliman - Ion Corvin, modernizarea DJ 226 pe traseul Corbu - Sacele - Istria - Mihai Viteazu si modernizarea DJ 226 A Cetatea Histria - DN22/ Tariverde. Cele trei drumuri au o lungime cumulata de aproape 93 km si au necesitat investitii totale de 343 milioane de lei. De asemenea, a mai fost finalizat un proiect cu un potential ridicat de dezvoltare si promovare a turismului transfrontalier si de intensificare a contactelor intre parteneri in Bazinul Marii Negre: "ESCAPELAND - Development and promotion of Active Tourism in the Black Sea Basin", finantat prin Programul Operational Comun Bazinul Marii Negre 2014-2020, inceput in urma cu mai bine de trei ani. In tot acest timp, institutia pe care o conduc, alaturi de parteneri din judetul Galati, Republica Georgia, Republica Moldova si Ucraina, au conlucrat indeaproape in scopul promovarii potentialului turistic al Bazinului Marii Negre. Partenerii de peste hotare, ai judetului Constanta si Galati, au adaugat o dimensiune internationala proiectului, sprijinind schimbul de experienta si promovand diversitatea culturala in regiune. Printre activitatile desfasurate in cadrul proiectului se afla si elaborarea unui plan comun de dezvoltare a turismului pe segmentul de agrement si aventura din regiunea transfrontaliera a bazinului Marii Negre, ce va fi utilizat de catre toti partenerii implicati.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
konsent
MAKITA
EDIT-Structural
noark
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
rigips
Acvatot 2019
quadratum
concelex
siniat
viarom
leviatan
CDS
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
ness project

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500
ef-de-n

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander