ANALIZA: Digitalizarea in constructii: procesul a inceput si este ireversibil |
Digitalizarea in Constructii & Industrie Publicat de Elena Icleanu 06 Dec 2024 06:25 |
Dezvoltarea sectorului de constructii si volumul mare de investitii planificate pana la finalul acestui deceniu, in contextul unei disponibilitati tot mai reduse a fortei de munca, mai ales specializate, vor grabi digitalizarea din domeniu si vor favoriza adoptia noilor tehnologii si metode de lucru. Desi piata constructiilor din Romania se afla, inca, intr-o faza incipienta a procesului de digitalizare, primii pasi au fost facuti si evolutia va fi exponentiala, pe masura ce tot mai multe companii vor accesa noile tehnologii, ale caror rezultate vor putea fi cuantificabile la nivelul intregii industrii, dar si pe masura ce utilizarea noilor tehnologii va fi impusa prin licitatii sau de partenerii din proiecte. Cu toate acestea, costurile de implementare si intretinere, dar si disponibilitatea scazuta specialistilor pot infrana dinamica digitalizarii. In ansamblu, procesul a inceput si este ireversibil si, pe termen lung, va genera crestere pentru intreaga industrie de constructii, mai ales din punct de vedere al productivitatii si gestionarii resurselor, dar si al reducerii de costuri generate de posibilele erori umane.
Dintre tehnologiile digitale dedicate activitatilor de constructii se remarca BIM (Building Information Modeling), "succesoare" a aplicatiilor software CAD, dar un impact pozitiv tot mai mare asupra muncii in proiectare si constructii aduc si realitatea virtuala si cea augmentata (VR, AR). Digital Twin (geamanul digital) permite realizarea unei reprezentari digitale a unui obiect fizic, ceea ce in domeniul constructiilor inseamna realizarea unei replici digitale exacte a oricarui proiect. Gemenii digitali ofera un avantaj analitic major prin colectarea de date din mai multe surse si integrarea lor intr-un model 3D pentru a oferi informatii detaliate echipelor din santier.
Cu ajutorul scanerului laser mobil autonom, robotii isi fac treaba aproape fara interventie umana, reducand la minimum riscurile in zonele mai periculoase. In plus, solutiile tehnologice precum camerele web inteligente, dronele si alte solutii de captare a realitatii, vor fi adoptate tot mai mult pentru a oferi acces facil la datele si imaginile de pe santier, pentru a documenta si optimiza gestionarea proiectelor. Internetul lucrurilor (Internet of Things - IoT) conecteaza dispozitive fizice la internet pentru a colecta si pentru a partaja date. In sectorul constructiilor, IoT incepe sa joace un rol important si sunt dezvoltate diverse solutii bazate pe aceasta tehnologie, cu precadere pentru monitorizarea lucrarilor, controlul calitatii sau securitatea si siguranta operatiunilor pe santiere.
Acestea sunt, pe scurt, tehnologiile care usureaza munca in constructii, dar pe langa ele exista o multitudine de alte aplicatii care vin in ajutorul industriei precum ERP (Enterprise Resource Planning), HR (Human Resources), SFA (Sales Force Automation), WMS (Warehouse Management System), TMS (Transportation Management System) sau BI (Business Intelligence), care ajuta mai ales la gestionarea resurselor si preiau sarcini repetitive. Toate aceste solutii sunt disponibile si cunoscute de piata, iar digitalizarea a intrat deja in limbajul comun din domeniu, de unde rezulta ca un prim pas major in aceasta directie a fost realizat.
Totusi, in realitate, viteza de adoptie ramane scazuta fata de un nivel ce poate fi considerat optim pentru a acoperi decalajele fata de alte industrii si fata de nevoile reale.
Analiza pietei de software pentru proiectare, arhitectura si constructii pe anul 2024 este publicata in editia Octombrie 2024 a revistei Agenda Constructiilor si include, pe langa prezentarea stadiului de digitalizare a sectorului de proiectare si constructii, date privind aplicatiile disponibile in domeniu si modelele preferate de utilizatori, integrarea inteligentei artificiale in aplicatiile din constructii si beneficiile acesteia, precum si date despre tehnologia BIM si perspectivele de adoptie a acesteia la scara larga, in Romania, dar si barierele care stau in calea acestei adoptii. Analiza este completata cu opiniile reprezentantilor companiilor implicate in digitalizarea sectorului de constructii, atat furnizori de aplicatii si solutii, cat si ai unor firme din sector care au inceput deja acest proces, respectiv:
Analiza este disponibila GRATUIT pentru abonatii revistelor Agenda Constructiilor & Fereastra. Click aici pentru abonare!
|