Agenda Constructiilor
Luni, 24 Februarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - Crestere de 30% a achizitiilor de locuinte pentru cupluri, cu 3 sau 4 camere
Crestere de 30% a achizitiilor de locuinte pentru cupluri, cu 3 sau 4 camere
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 24 Feb 2025 11:51
Achizitionarea unei locuinte a devenit o prioritate tot mai mare pentru cupluri si inregistreaza anul acesta o crestere semnificativa a interesului acestora, respectiv cu 30% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut. O mare pondere dintre cupluri cauta locuinte mai mari decat pana acum, potrivit analizelor interne realizate de unii dintre cei mai importanti dezvoltatori si consultanti imobiliari de pe piata. 
In procesul de vanzare, cuplurile reprezinta o categorie importanta de clienti, avand nevoi specifice legate de confort, compartimentare, facilitati si acces catre anumite zone de interes, fie ca ne referim la parcuri, mijloace de transport sau unitati de invatamant.
Analizele specialistilor din domeniul imobiliar arata ca, in ultimii doi ani, cuplurile au trecut de la traditionala alegere a unei locuinte cu 2 camere, spre spatii mai generoase, in acord cu noile standarde de viata.
“Comparativ cu anul trecut, observam o crestere a interesului cuplurilor pentru unitati mai mari, spre deosebire de clasica alegere a celor doua camere. Vedem tot mai multe solicitari pentru 3 si chiar 4 camere in randul preferintelor cuplurilor. Acest lucru se datoreaza unui standard si stil de viata tot mai evoluate, noile generatii fiind cu mult mai informate – din toate punctele de vedere - decat anterioarele generatii”, afirma Bogdan Iliescu - Director Comercial - Nusco.
Daca trendul privind spatiul de locuire este unul diferit, in privinta zonei, optiunile cuplurilor sunt neschimbate: liniste, proximitate fata de mijloace de transport, si supermarketuri, gradinite sau scoli.
 
Standarde de locuire tot mai ridicate
Potrivit analizei echipei de vanzari a Nusco, cererile cuplurilor se indreapta semnificativ mai mult spre apartamente mari, in zone linistite, cu spatii verzi, parcuri in apropiere, alaturi de intreg mixul de facilitati necesar unui stil de viata contemporan. 
Odata cu intensificarea activitatii pe piata imobiliara, se remarca o crestere semnificativa a numarului de tranzactii si a cererii, comparativ cu anul trecut, iar majoritatea dintre acestea solicita apartamente si locuinte mari, 3 sau 4 camere, ori case si vile, potrivit studiului intern al North Bucharest Investments (NBI).
“Tot mai multe cupluri apeleaza la credite ipotecare pentru achizitia unei locuinte, in timp ce tinerii manifesta un interes sporit pentru investitiile imobiliare. Astfel, comparativ cu anul trecut, inregistram o cerere mai mare de pana la 30% in ceea ce priveste achizitia de noi locuinte pentru cupluri. Din totalul de aproximativ 250 de cupluri care au interactionat cu noi anul acesta, aproximativ 35% au achizitionat deja o locuinta noua, 25% au achizitionat in scop investitional, iar 40% sunt in etapa de informare si cercetare. Suntem siguri ca o mare parte dintre acestia vor lua decizia finala in perioada imediat urmatoare, avand in vedere continua majorare de pret a locuintelor. Un alt lucru observat in ultima perioada este legat de suprafetele tot mai mari pe care cuplurile le solicita pentru noile sale spatii de locuire”, precizeaza Andreea Nicolae - Client Relations Manager - NBI.
Roxana Cristea, Partner & COO – STC Partners, identifica o prudenta ceva mai ridicata a cuplurilor in privinta locuintelor aflate in constructie.
“Cuplurile achizitioneaza locuinte, de cele mai multe ori, spre finalul proiectului sau atunci cand lucrarile sunt intr-un stadiu avansat. Piata prezinta un interes usor mai ridicat decat acum 12 luni, insa persista o lipsa de incredere in proiectele aflate in constructie. Acest lucru determina o preferinta crescuta pentru locuintele deja finalizate si o mai mare prudenta din partea clientilor atunci cand analizeaza o achizitie intr-un proiect aflat in faza incipienta”, afirma Roxana Cristea.
 
Proximitatea fata de facilitati, decisiva
In privinta ‘pachetelor atractive’ pentru cupluri, companiile din real estate spun ca nu exista o ‘oferta standard’ - insa este clar ca exista un interes crescut pentru proximitatea fata de punctele importante de ineteres pentru tinerele familii sau cupluri.
“Cele mai atractive sunt unitatile mai mari si spatioase, unde dezvoltatorii pot oferi o anumita flexibilitate in ceea ce priveste pretul, inclusiv discounturi pentru inchiderea tranzactiei. Alegerea depinde de nevoile familiei si de planurile pe termen mediu si lung, insa conectivitatea si apropierea de scoli, birouri si mijloace de transport sunt factori decisivi in selectia locatiei”, subliniaza Roxana Cristea.
De altfel, o provocare cu care se pot confrunta cuplurile este cea a alegerii intre facilitati si locatie, conform analizei NBI. “Intr-o piata atat de dinamica, cumparatorii sunt mai exigenti ca niciodata, alegand cu atentie sporita locuinte care sa le indeplineasca toate criteriile si aproape fara compromisuri. Le recomandam clientilor sa vada cat mai multe proprietati, sa apeleze la consultantii imobiliari si sa fie deschisi si la alte solutii pe care consultantii le pot propune chiar pe teren, in timpul unui tur de vizite. De cele mai multe ori, clientii decid cu dificultate intre facilitati si locatie, spre exemplu, insa atunci cand sunt insotiti de catre profesionisti, cu siguranta achizitia est emai usoara si croita pe nevoile reale ale cuplului”, declara Andreea Nicolae.
 
Detaliile tehnice sau finisajele customizate: provocarile unui cuplu
Procesul de selectie a unei locuinte poate aduce provocari majore pentru un cuplu, deoarece preferintele si nevoile barbatilor si femeilor variaza considerabil.
In cadrul procesului de selectie, femeile joaca un rol esential, venind pregatite cu intrebari atat in timpul vizitelor proprietatii, cat si in cadrul intalnirilor dedicate prezentarii portofoliului, releva analiza NBI.
“Daca femeile sunt atente la aspecte precum suprafata, compartimentarea, finisajele, designul, termenul de finalizare si documentatia legala, barbatii se concentreaza mai degraba pe aspecte financiare: pretul, posibilitatile de negociere, metodele de plata, avansul necesar, metodele de plata, termenii contractuali, precum si detalii despre dezvoltator si constructor”, mentioneaza Andreea Nicolae. 
Despre interesele diferite ale partenerilor vorbeste si echipa de vanzari a Nusco.
“In procesul de cumparare a unei locuinte, intrebari au ambii parteneri, dar cu interese diferite: barbatii vor lamuriri pe partea tehnica si financiara, care sunt finisajele, cum se face incalzirea, din ce sunt facuti peretii, care sunt conditiile de achizitie, iar femeile se orienteaza mai mult spre design sau suprafete utile. Doamnele inca de la primele vizionari <mobileaza apartamentul> si cauta spatiile potrivite pentru amenajarea ideala, dar sunt atente si la vecinatatile ansamblului, la scoli, supermaketuri, mijloace de transport in comun si chiar vecinii”, spune reprezentantul Nusco, Bogdan Iliescu.
Si in cazul clientilor STC Partners, interesele femeilor se duc mai degraba spre zona de personalizare a spatiului, in timp ce partenerul acestoa este mai interesat de detaliile tehnice ale ansamblului. Dezvoltatorului le recomanda cuplurilor sa apeleze la ajutorul specialistilor si sa se implice activ in procesul de achizitie, adresand toate intrebarile necesare. “O provocare pentru cupluri este reprezentata de lipsa de incredere in dezvoltator sau in proiectul imobiliar, motiv pentru care este recomandat sa verifice istoricul, sa viziteze proiectele finalizate anterior si sa adreseze intrebarile si neclaritatile pe care le au, oferind sansa dezvoltatorului sa isi impartaseasca punctul de vedere”, puncteaza reprezentanta STC Partners.
Emotionala sau investitionala, achizitia unui apartament in cazul cuplurilor are, cu certitudine, mai multe provocari si nesigurante. Specialistii din real estate considera ca pentru fiecare cuplu exista un proiect potrivit, iar piata de real estate din Romania este una diversificata, dinamica si suficient de matura incat sa raspunda noilor standarde de locuire.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
theda mar
quadratum
EURO BUILD
konsent
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
Eco Garden Construct
SIGM
noark
rigips
CDS
Ubitech
MAKITA
Arduro
concelex
BogArt
GEWISS
strabag nivel 1
DRS
CONCEPT STRUCTURE
MCA
AED
SSAB
EDIT-Structural
Acvatot 2019
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<