Agenda Constructiilor
Vineri, 29 Martie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - C&W Echinox: Piata hoteliera din Bucuresti ramane atractiva pentru investitori
C&W Echinox: Piata hoteliera din Bucuresti ramane atractiva pentru investitori
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 11 Mar 2021 12:29
Piata hoteliera din Bucuresti, desi puternic afectata de impactul pandemiei COVID-19, continua sa fie in interesul operatorilor hotelieri care doresc sa isi extinda reteaua de hoteluri. In regiunile CEE si SEE, Praga, Budapesta, Varsovia si Bucuresti sunt principalele orase de interes pentru principalii operatori, care se arata increzatori in ceea ce priveste redresarea pietei, anticipand faptul ca revenirea va avea loc intre 2022-2023 in orasele mai mici si intre 2023-2024 in capitale.
Compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield a publicat rezultatele studiului Hospitality Operator Beat T4 2020, ce sprijina industria hoteliera si prezinta performanta pietei din regiunile CEE si SEE, incluzand Romania, in urma unui sondaj cu privire la preferintele, planurile si proiectele in curs de dezvoltare ale operatorilor hotelieri internationali si regionali, activi sau interesati de aceasta regiune, precum si opinia lor cu privire la impactul Covid-19 asupra pietei hoteliere si a redresarii acesteia.
In Romania, volumul tranzactiilor cu active hoteliere a atins in 2020 aproximativ 9,5 milioane de euro, in scadere cu 87% fata de volumul de aproape 75 de milioane de euro din anul precedent. Aceasta evolutie a fost in linie cu tendinta generala observata in CEE si SEE. Cererea din partea investitorilor a fost intrerupta in 2020 si multi proprietari au amanat procesele de vanzare planificate din cauza restrictiilor generate de COVID-19. Cu toate acestea, interesul investitorilor ramane relativ puternic, datorita unor fundamente solide pentru o viitoare crestere a pietei hoteliere locale, coroborata cu fluxul de capital nou preconizat din sectorul hotelier in 2021.
In mod similar, din perspectiva operatorilor, Bucurestiul a fost una dintre cele mai atractive piete din regiunile CEE si SEE, urmand indeaproape piete mai dezvoltate precum Varsovia, Praga sau Budapesta, conform sondajului Operator Beat. Alte orase tinta din Romania mentionate de operatorii internationali au fost: Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi, Constanta si Brasov - unde prezenta brandurilor internationale este scazuta.
Privind performanta hoteliera, gradul de ocupare al hotelurilor a atins cel mai scazut nivel, de 5,1%, in luna mai 2020, din cauza restrictiilor guvernamentale privind hotelurile si calatoriile. Odata cu relaxarea restrictiilor, gradul de ocupare a inceput sa creasca in perioada de vara, atingand cel mai inalt nivel (17%) in septembrie 2020, inainte de a incepe sa scada din nou ca urmare a celui de-al doilea val de infectari cu COVID-19. Intre timp, rata medie zilnica (ADR) pentru piata din Bucuresti a atins 68 euro in 2020.
COVID-19 a provocat intarzieri sau chiar anulari de proiecte in regiunea CEE/SEE, ceea ce poate fi o veste buna pentru hotelieri, din perspectiva limitarii cresterii ofertei si facilitarea unei recuperari mai rapide a pietei locale. In ciuda provocarilor din piata hoteliera, in Bucuresti s-au deschis noi hoteluri precum: Moxy Old Town (iulie 2020) si Holiday Inn Bucharest Times (ianuarie 2021). In plus, proiectul aflat in curs de constructie, precum Autograph Collection din centrul vechi sau extinderea camerelor si renovarea complexului hotelier Radisson Blu, sunt programate spre inaugurare in 2021, respectiv 2023.
Potrivit sondajului Operator Beat, majoritatea operatorilor se asteapta la o recuperare mai rapida a marilor orase regionale decat la nivel de capitale, 53% dintre respondenti preconizand recuperarea pietei hoteliere in 2023. Acest lucru este in conformitate cu previziunile Oxford Economics ce intrevad o accelerare si o deplina revenire a turismului in Bucuresti pana in 2023.
Bogdan Gubandru, Director Investment Agency, Cushman & Wakefield Echinox: „Inainte de pandemie, exista o oferta sub-dimensionata pe piata ospitalitatii, aspect care va fi evidentiat din nou, odata cu sfarsitul restrictiilor si cu redresarea economica. Continua sa existe o oportunitate semnificativa, iar dezvoltatorii isi vor alinia livrarile de noi hoteluri cu revenirea la o noua forma de normalitate privind calatoriile. Ne asteptam la o reluare a calatoriilor in scop de afaceri in a doua jumatate a anului 2021 si la o cerere locala decenta in orasele din tara.”
Sevda Cadir, Hospitality Advisor CEE & SEE: „Piata hoteliera din Bucuresti s-a dezvoltat datorita cererii din zona turismului de afaceri; hotelierii s-au confruntat astfel cu o perioada dificila in 2020, din cauza declinului accentuat al principalului sau generator de cerere. In pofida provocarilor actuale din piata hoteliera, perspectiva pietei din Bucuresti ramane pozitiva pe termen lung.”
Frederic Le Fichoux, Head of Hotel Transactions, Continental Europe: „In ultimii ani, piata hoteliera din Bucuresti a inregistrat o crestere impresionanta a cererii, reflectata in gradul ridicat de ocupare. In ciuda provocarilor pe termen scurt, investitorii si operatorii raman optimisti in privinta perspectivelor pe termen lung, cu un interes sustinut pentru piata si o recuperare relativ rapida. Drept urmare, Bucurestiul devine o piata din ce in ce mai atractiva in randul investitorilor si a operatorilor locali si internationali.”
 
RAWLPLUGhiltiABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
strabag nivel 1
theda mar
rigips
viarom
MAKITA
FRONTALE
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ERBASU CONSTRUCT
noark
ness project
CDS
quadratum
leviatan
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander