PUG-ul va conecta documentatiile de urbanism ale sectoarelor si zona metropolitana |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 29 Apr 2025 11:29 |
![]() "Pana la finalul anului, tot ce tine de Primarie si de Consortiul condus de Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» in privinta PUG va fi finalizat. Apoi PUG va trece prin toate etapele de consultare publica si va fi propus spre avizare. Asta inseamna, conform legislatiei actuale, o perioada de avizare de 2-3 ani. Insa, in cazul in care noul Codul Urbanistic va fi aprobat, va fi necesar un aviz al unei comisii mixte interministeriale si procedura va fi mai rapida", a transmis PMB.
Primarul general, Nicusor Dan, a prezentat pe 25 aprilie stadiul de elaborare a PUG, respectiv cele 25 de studii de fundamentare care vor sta la baza reglementarilor PUG si care se pot fi consultate aici, la sectiunea Revizuire PUG.
"Daca vrei sa iei decizia cea mai buna despre cum sa reglementezi urbanistic un teren, trebuie sa ai informatii despre retelele stradale, scoli, utilitati, conditii de mediu si toate celelalte lucruri tehnice. Trebuie, in sfarsit, in Bucuresti si in orasele din Romania, sa facem dezvoltare urbana stiintifica, pentru a nu mai fi in situatia in care orasele noastre sa-si piarda competitivitatea din cauza ca se construieste haotic, ca apar cartiere intregi care nu au utilitati, scoli, drumuri, care duc la congestii in trafic. Aceste studii alcatuiesc o baza de date urbanistice care va permite o planificare coerenta, transparenta si eficienta a dezvoltarii orasului. Este o chestiune a urbanismului, extrem, extrem de serioasa pentru localitatile din Romania. Si ca sa faci lucruri serioase trebuie sa le faci cu studii facute de specialisti", a declarat Nicusor Dan.
Tiberiu Florescu, coordonatorul proiectului din partea Universitatii de Arhitectura, a declarat ca prin finalizarea primei etape a noului PUG al Capitalei - studiile fundamentale - Bucurestiul dispune, "in premiera, de o baza de date urbanistice actualizata si accesibila".
"Asemenea unui organism uman care are nevoie de investigatii amanuntite pentru a primi un tratament corect, orasul a fost analizat in detaliu pentru a putea construi pe o diagnoza reala, in vederea unei dezvoltari sustenabile. Platforma digitala interactiva rezultata din aceste studii va facilita coordonarea intre toate nivelurile de decizie - guvernamental, municipal si sectorial - si va oferi tuturor actorilor implicati, inclusiv investitorilor, un instrument predictibil de gestiune teritoriala", a adaugat Tiberiu Florescu.
![]() Matei Damian, arhitectul-sef al Bucurestiului, a precizat ca "este un pas extrem de important, pentru ca ne desprindem de o abordare fragmentata - cea a celor sase orase fara legatura intre ele, care reflecta sectoarele - si revenim la ideea corecta: Bucurestiul este un singur oras si are nevoie de o viziune unitara, strategica. Aceasta viziune este sustinuta de PUG, iar prima si cea mai importanta etapa a sa - studiile de fundamentare - tocmai a fost finalizata. Aceste 25 de studii, grupate pe domenii-cheie precum mobilitate, mediu, patrimoniu, infrastructura sau context metropolitan, reprezinta baza de plecare pentru toate reglementarile viitoare. Ele reflecta o analiza detaliata, actualizata si transparenta a orasului si sunt acum disponibile publicului larg, pentru consultare. Este un demers fundamental pentru un Bucuresti planificat inteligent, coerent si durabil. Le multumesc colegilor din Directia de Urbanism si echipei de la Universitatea de Arhitectura si Urbanism «Ion Mincu» pentru efortul extraordinar depus in aceasta etapa".
Madalina Ramnicianu, sef Serviciu Proiecte Urbane in cadrul PMB, a adaugat ca "pe parcursul acestui an va fi aceasta faza de reglementari, in care vor urma seria de dezbateri publice si seria de consultari, inclusiv cu avizatorii, pentru a ne asigura ca avem un proiect care o sa fie usor avizabil. Si Universitatea de Arhitectura si Consortiul vor urma acest proces pana la final, scopul fiind un proiect care sa fie aprobat de Consiliul General".
In perioada urmatoare, vor urma dezbateri publice pe cele 25 de documente pentru clarificarea si explicarea lor. "Precizam ca in urma unor discutii cu profesorul Tiberiu Florescu, OAR Bucuresti, alaturi de reprezentantii elaboratori ai PUG-ului Bucuresti, vor organiza o serie de intalniri si dezbateri profesionale pe teme de detaliu din PUG in perioada care va urma. (...) Finalizarea PUG-ului va genera si o eficientizare, inclusiv in emiterea de autorizatii de constructie. Timpii mari de intarziere in emiterea acestor documente depind de o serie de factori. PUG-ul va clarifica o parte a acestor factori si va ajuta atat administratia, cat si mediul profesional si antreprenorial sa actioneze mai rapid, mai corect si mai eficient", au transmis reprezentantii Filialei Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania.
|