Deloitte: Romania ramane printre statele europene cu cele mai ieftine locuinte |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 11 Aug 2022 11:43 |
Romania se afla pe locul al doilea in topul tarilor europene cu cele mai ieftine locuinte, dupa Bosnia si Hertegovina, conform studiului Deloitte Property Index 2022, realizat in 23 de tari si 68 de orase, cu un pret mediu de 1.266 de euro/mp, calculat pe baza datelor din principalele orase din Romania. Comparativ cu anul anterior, pretul mediu este mai mare cu 7,3%. Printre statele de pe continent cu cele mai mici preturi medii se mai afla Serbia (1.520 euro/mp) si Portugalia (1.537 euro/mp)*. In clasamentul pe orase, cel mai scump din tara noastra este Cluj-Napoca, cu o medie de 1.940 de euro/mp, urmat de Bucuresti (1.573 de euro/mp) si Brasov (1.348 de euro/mp).
In privinta gradului de accesibilitate a locuintelor pentru cetatenii fiecarei tari, calculat in functie de numarul de salarii medii brute anuale necesare pentru cumpararea unui apartament standard (70 mp), Romania se afla pe locul sapte din cele 19 tari pentru care a fost calculat acest indicator. Astfel, un roman are nevoie de 6,3 salarii anuale pentru o astfel de achizitie. Conform studiului, locuintele cel mai greu accesibile sunt in Cehia, unde este nevoie de 13,3 salarii medii brute anuale pentru o locuinta proprie, iar cele mai accesibile sunt in Irlanda (3,1 salarii medii anuale), Norvegia (4,4) si Belgia (4,5).
„Piata imobiliara este considerata un barometru al economiei, fiind influentata de mai multi factori, cum ar fi disponibilitatea terenurilor pentru dezvoltari imobiliare, aprovizionarea cu materii prime si materiale, costul constructiilor, piata energiei etc., dar si de puterea de cumparare a populatiei si de conditiile de finantare. Anul acesta, un factor important va fi reprezentat de accesibilitatea si costul creditului, influentate puternic de inflatie. In 2021, dobanda medie pentru creditele ipotecare in lei a scazut sub 4% pe an, potrivit datelor BNR, dar de anul acesta este de asteptat sa creasca, pe fondul inflatiei generalizate. Pe de alta parte, investitiile imobiliare sunt considerate o clasa de active care protejeaza valoarea banilor in timp”, a declarat Alexandra Smedoiu, Partener, Deloitte Romania, Lider al Serviciilor de Consultanta Fiscala pentru sectorul Imobiliar.
Marea Britanie se afla pe primul loc in clasamentul tarilor cu cele mai scumpe locuinte, dupa o crestere anuala de aproape 21%, pana la o medie de 4.905 euro/mp. Austria, cu un avans de 7,3%, se afla pe locul doi, cu o medie de 4.782 euro/mp. Preturi de peste 4.000 de euro/mp s-au mai inregistrat in Franta (4.639 euro/mp) si in Germania (4.600 euro/mp). La polul opus, cu cele mai ieftine locuinte dintre tarile pentru care exista date disponibile la nivel national, se afla Bosnia si Hertegovina (974 euro/mp) si Romania (1.266 euro/mp).
In schimb, Ungaria conduce la categoria cresteri de preturi, cu un avans anual de 21,5% in 2021 fata de 2020, urmata la mica distanta de Marea Britanie (21%), Slovacia (19,5%) si Cehia (18,4%). Per total, anul trecut, preturile locuintelor au crescut in 18 dintre cele 21 de tari pentru care s-a calculat acest indicator. Scaderi de preturi s-au inregistrat, in perioada mentionata, in Spania, cu 8,5%, Slovenia, cu 3,8%, si Letonia, cu 1,3%.
In topul oraselor europene cu cele mai scumpe locuinte conduce Parisul, cu un pret mediu de 13.462 euro/mp pentru un apartament, urmat de Munchen (10.500 EUR/mp) si Londra (8.426 EUR/mp). Printre orasele in care locuintele sunt mai scumpe decat cele din capitala tarii se numara Barcelona din Spania (6.251 EUR/mp), Anvers din Belgia (4.050 EUR/mp), Milano din Italia (3.844 EUR/mp), dar si Cluj-Napoca din Romania (1.940 ERO/mp).
„Romania se afla printre tarile analizate in care preturile la apartamentele din marile orase depasesc media nationala, iar Cluj-Napoca se remarca cu o diferenta de peste 50%, in timp ce in Bucuresti acestea sunt cu doar 25% mai mari. Asadar, discrepantele de dezvoltare de la o regiune la alta se manifesta si pe piata imobiliara, atat la nivel de pret de tranzactionare, cat si in privinta apetitului investitorilor pentru dezvoltarea unor proiecte rezidentiale. Zona de vest are un avantaj cert din acest punct de vedere si este de asteptat ca si in celelalte regiuni sa apara concentrari urbane odata cu modernizarea infrastructurii care sa favorizeze dezvoltarea economica”, a declarat Marius Vasilescu, Director Consultanta Financiara, Deloitte Romania.
|