Economia si piata imobiliara intra in 2025 cu perspective pozitive pe termen lung |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 22 Ian 2025 12:46 |
Economia Romaniei si piata imobiliara intra in 2025 cu perspective pozitive pe termen lung, dar si cu provocari semnificative pentru anul care a inceput, anticipeaza consultantii Colliers in raportul „Top 10 previziuni pentru piata imobiliara din Romania in 2025”. Optimismul legat de potentialul de crestere economica pe termen lung este sustinut de factori precum investitiile in infrastructura, aderarea la Schengen, ecartul favorabil intre productivitatate si costuri pe piata muncii, precum si de indiciile care sugereaza ca o parte a romanilor plecati in strainatate incep sa revina inapoi in tara. Cu toate acestea, riscurile raman ridicate, avand in vedere cresterea economica modesta, deficitul bugetar foarte mare, instabilitatea politica si contextul global dominat de incertitudini geopolitice si economice.
Consultantii Colliers estimeaza o crestere economica de putin peste 2% in 2025, dar avertizeaza ca riscurile raman semnificative si sunt mai degraba orientate catre un rezultat mai slab. In 2024, economia Romaniei a inregistrat un ritm de crestere lent, de sub 1%, mult sub asteptarile initiale de la inceputul anului, de peste 3%. Desi perspectiva pentru 2025 este moderat optimista, sustinuta de investitii si de un sector de consum inca stabil, vulnerabilitatile economice persista. Cererea externa slaba, influentata in special de situatia economica din Germania, dar si riscurile interne, precum un deficit fiscal ridicat si un deficit de cont curent problematic, au un efect advers asupra perceptiei externe a Romaniei in randul investitorilor. In cazul unei crize economice globale, Romania ar putea traversa un proces de ajustare dificil, comparabil cu cel din perioada 2009-2010.
Instabilitatea politica si incertitudinile raman ridicate in 2025, subliniaza consultantii Colliers. Romania se confrunta cu o situatie politica fara precedent, dupa ce Curtea Constitutionala a anulat alegerile prezidentiale si a ordonat reluarea acestora, proces care va avea loc in aceasta primavara. Contextul este marcat de o coalitie de guvernare fragila, formata din mai multe partide unite in principal de o pozitie pro-europeana, si o opozitie puternica, dominata de trei partide eurosceptice. Zgomotul politic si incertitudinile sunt asteptate sa ramana la cote ridicate, mai ales ca noul guvern va trebui sa gestioneze cel mai mare deficit fiscal structural din UE, intr-un context economic extern complicat. Aceasta combinatie face ca Romania sa fie vulnerabila la schimbari bruste.
Geopolitica ramane in prim-plan, iar adaptabilitatea devine cheia pentru a face fata unui mediu international aflat intr-o continua transformare. „Nicio clipa de liniste” descrie cu acuratete scena geopolitica actuala, afirma consultantii Colliers. De la noua administratie Trump in SUA si posibilele tensiuni comerciale intre marile blocuri economice, la incetinirea economiei Chinei, razboiul din Ucraina, crizele din Orientul Mijlociu si incertitudinile din Asia de Sud-Est, lumea se confrunta cu un peisaj global extrem de provocator, definit de variabile imprevizibile. Regula nescrisa a ultimilor ani - „asteapta-te la evenimente neasteptate”- ramane mai valabila ca oricand, iar 2025 nu face exceptie, avertizeaza expertii Colliers. In acest context global volatil, Romania isi pastreaza orientarea strategica ferma catre blocul UE/SUA. Totusi, ca economie mica si deschisa, influenta sa asupra marilor decizii globale este limitata, ceea ce impune o adaptabilitate constanta pentru a naviga printre schimbarile rapide si complexe ale peisajului international.
Aderarea deplina la spatiul Schengen incepand cu 2025 si dezvoltarea infrastructurii alimenteaza optimismul economic al Romaniei intr-o perspectiva pe termen mai lung. Totodata, intrarea in programul de scutire a vizelor SUA impulsioneaza pozitia Romaniei la scara globala, in conditiile in care, deja de anul trecut, Romania era pe pozitia a 7-a in clasamentul global al puterii pasaportului, alaturi de tari precum Canada, Singapore si Regatul Unit. Din punct de vedere economic, aderarea completa la Schengen este asteptata sa stimuleze un nou val de investitii si initiative de productie pe termen mediu. In paralel, infrastructura rutiera continua sa se extinda semnificativ, atingand aproape 1.200 de kilometri de drumuri de mare viteza pana la inceputul lunii decembrie 2024. In plus, aproximativ 700 de kilometri sunt in constructie, iar alti 700 de kilometri se afla in fazele pregatitoare, in timp ce investitiile in cai ferate nu au fost uitate nici ele. Potrivit consultantilor Colliers, aceste realizari reprezinta factori determinanti pentru optimismul economic pe termen lung, contribuind atat la reducerea discrepantelor regionale, cat si la consolidarea potentialului de crestere al Romaniei.
Cererea relativ scazuta pentru inchiriere redefineste piata birourilor. Cresterea economica modesta din majoritatea tarilor occidentale, incertitudinile interne si momentumul nefavorabil mostenit din 2024 prefigureaza un an 2025 dificil pentru piata locala de birouri. Cererea noua de inchiriere ar putea ramane la niveluri scazute, comparabile cu anii anteriori sau chiar sa atinga noi minime intr-un scenariu economic advers, departe de recordurile din perioada 2017-2019. Un aspect pozitiv pentru proprietarii de cladiri este absenta unor livrari semnificative de noi spatii de birouri in 2025, atat in Bucuresti (cu exceptia proiectului de mici dimensiuni One Gallery), cat si in alte orase. Acest context favorizeaza o scadere treptata a ratei de neocupare pentru cladirile de calitate superioara, amplificand diferentele dintre proiectele moderne, eficiente energetic si bine pozitionate, si cele mai putin competitive. Aceasta dinamica genereaza o piata duala, observa consultantii Colliers, explicand ca, pe de o parte, cladirile moderne si bine pozitionate continua sa atraga chiriasi, in timp ce spatiile mai putin performante se confrunta cu dificultati in a atrage sau mentine ocupantii.
Piata industriala din Romania se tempereaza usor in 2025, pe fondul activitatii economice relativ slabe pe plan extern. Factorii care sustin expansiunea sectorului logistic si industrial raman valabili pentru un orizont lung de timp: diferenta favorabila dintre salarii si productivitate va continua sa atraga companii interesate de relocarea productiei, iar Romania continua sa aiba un stoc de spatii industriale sensibil mai mic decat alte tari vecine. In plus, dezvoltarile de infrastructura vor continua sa sprijine operatiunile industriale si logistice in diverse regiuni ale tarii pentru multi ani de aici inainte. Totusi, vestile mai putin optimiste din sectorul industrial german, in special din industria auto, influenteaza negativ increderea dezvoltatorilor si chiriasilor din Romania, determinand o abordare mai prudenta. Consultantii Colliers anticipeaza o temperare usoara a cererii de inchiriere in sectorul industrial si logistic, cu un declin fata de nivelurile record atinse in perioada post-pandemie. Cu toate acestea, cererea ar trebui sa ramana peste valorile inregistrate in perioada 2017-2019. In ceea ce priveste chiriile, acestea sunt asteptate sa ramana in mare parte stabile.
Expansiunea in retail accelereaza in 2025, dupa cativa ani de crestere mai lenta. Conform estimarilor preliminare, peste 200.000 de metri patrati de spatii moderne de retail sunt programate pentru livrare in acest an, o crestere semnificativa fata de cei aproximativ 160.000 de metri patrati finalizati in 2024, potrivit cifrelor preliminare. In perspectiva, consultantii Colliers anticipeaza o intensificare a proiectelor de anvergura, iar 2027-2028 ar putea aduce livrari semnificative, inclusiv cateva malluri de mari dimensiuni. Cele mai importante investitii au in prim-plan jucatori precum NEPI Rockcastle si joint venture-ul Prime Kapital/MAS REI, carora i s-a alaturat compania britanica M Core, dupa achizitia portofoliului Mitiska la sfarsitul anului 2023. In paralel, dezvoltatorii mai mici, precum si investitorii locali sunt si ei foarte activi si vizeaza orasele de dimensiuni reduse, unde raspund cererii neacoperite prin proiecte precum parcuri de retail si strip malluri, sprijinind astfel expansiunea retelei de spatii comerciale moderne la nivel national.
Recuperarea investitiilor imobiliare continua intr-un context complex, estimeaza consultantii Colliers. Previziunile pentru tranzactii cu active imobiliare in 2025 sunt marcate de incertitudini, in contextul unor factori care actioneaza in directii opuse. Pe de o parte, sectorul imobiliar european ar putea beneficia de o recuperare, sustinuta de atingerea unui posibil varf al randamentelor in 2024 si, in cazul Romaniei, exista si un impuls favorabil dupa un 2024 destul de reusit din prisma activitatii tranzactionale. Pe de alta parte, cresterea economica modesta din Europa, inclusiv din Romania, riscurile interne si contextul extern plin de incertitudini complica perspectivele. Pe termen lung, Romania isi mentine un potential semnificativ pentru investitorii care privesc dincolo de riscurile pe termen scurt. Randamentele din sectorul imobiliar comercial raman atractive dintr-o perspectiva istorica, ceea ce continua sa faca tara interesanta pentru investitori. Cu toate acestea, justificarea acestor randamente poate deveni dificila pentru unii cumparatori, in conditiile unui cost suveran ridicat si al tensiunilor regionale. Astfel, piata investitiilor se anunta a fi in continuare una provocatoare pentru finalizarea tranzactiilor in 2025.
Consultantii Colliers estimeaza ca preturile locuintelor ar putea creste in perioada urmatoare, insa evolutia acestora depinde de mai multi factori. Daca un scenariu economic negativ se va concretiza intr-o deteriorare semnificativa a pietei muncii, o crestere brusca a somajului ar putea avea un impact major, ducand la o scadere a preturilor locuintelor si la o prabusire a vanzarilor. Pe de alta parte, preturile actuale nu sunt atat de deconectate de realitate precum erau in perioada 2007-2008, ceea ce reduce riscul unei corectii majore. In cazul in care activitatea economica va fi pe plus, chiar si cu un avans mai modest, perspectivele in zona rezidentiala raman pozitive. O piata a muncii relativ stabila si cu avans salarial, scaderea ratelor dobanzilor si increderea consumatorilor - care se afla la niveluri apropiate de recordurile din 2007-2008 - ar putea sustine un alt an solid pentru piata rezidentiala. Mai mult, daca oferta va ramane limitata si economia generala va inregistra chiar si o usoara imbunatatire (excluzand eventuale modificari fiscale negative semnificative), exista posibilitatea ca preturile sa accelereze pe termen mediu. In acest context, consultantii Colliers preconizeaza tot mai multe discutii, atat din partea clientilor, cat si a dezvoltatorilor si investitorilor, privind implementarea unor scheme PRS (Private Rented Sector), un model care ar putea deveni din ce in ce mai popular in viitorul apropiat.
Revenirea romanilor din diaspora devine tot mai evidenta. Consultantii Colliers semnaleaza o tendinta in crestere: tot mai multi romani care au emigrat, in special in Europa de Vest, incep sa revina in tara sau iau in considerare aceasta optiune. Subiectul este frecvent abordat in presa, iar datele statistice incep sa confirme un flux migrator net pozitiv, desi inca modest. Acest fenomen este determinat in principal de factori precum dificultatile economice din tari precum Germania, Italia sau Spania, dar si de imbunatatirea standardelor de viata in Romania. Dupa decenii de scadere constanta, populatia rezidenta a tarii a inregistrat o usoara crestere in 2023, marcand un punct de cotitura important. Monitorizarea atenta a acestui trend este esentiala, deoarece o accelerare a revenirii romanilor din diaspora ar putea deveni o sursa semnificativa de crestere economica pe termen lung pentru Romania.
|