EREN CONS estimeaza ca pretul constructiilor nu va scadea in urmatoarea perioada |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 24 Feb 2023 06:25 |
Eren Cons, parte a Eren Grup, este divizia ce asigura o gama extinsa de servicii de antrepriza generala, fapt ce o recomanda pentru lucrari de constructii de mare anvergura. Proiectele de infrastructura, terasamentele si structurile de rezistenta reprezinta specializarile principale ale companiei, la care se adauga servicii de zidarie si finisaje. Pana in prezent, societatea a executat lucrari in Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Giurgiu, Ilfov, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Timis, Arges, Dolj, Salaj, Bacau, Vrancea, Mures, Cluj, Suceava, Arad, Bihor, Hunedoara, Galati, Harghita, Ilfov, Tulcea, Sibiu, Vaslui, Dambovita, Alba si Teleorman, remarcandu-se prin calitatea acestora si solutiile speciale implementate. Cu o experienta de 18 ani pe piata din Romania, grupul Eren reuseste, gratie profesionalismului si mobilitatii interne deosebite a echipelor proprii, sa abordeze corect proiecte cu un grad ridicat de complexitate si sa le livreze la timp beneficiarilor, indiferent de dimensiuni sau de locul in care sunt amplasate acestea. In continuare, Victor Manda, managerul Departamentului Vanzari - Tehnic - Ofertare al companiei, se refera pe larg la aspecte importante ale activitatilor desfasurate in ultima perioada.
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2022 si care credeti ca vor fi coordonatele de dezvoltare in 2023 si in anii urmatori, avand in vedere noul context geopolitic si cresterile de preturi din ultima perioada, precum si perspectivele de finantare fara precedent pe care Romania le are in prezent?
- In 2022, piata in constructii a avut un potential de crestere foarte mare. O parte din acesta a fost atins deja, dupa cum o demonstreaza datele puse la dispozitie de Institutul National de Statistica, insa o alta parte destul de importanta nu s-a putut materializa, data fiind instabilitatea generata de efectele razboiului din Ucraina, precum si criza de materii prime care s-a instalat in perioada care a urmat finalizarii pandemiei. Consideram ca o lectie importanta pe care am primit-o in anul care tocmai a trecut este aceea ca activam intr-un domeniu in care flexibilitatea si agilitatea trebuie sa fie caracteristici principale ale unei companii de constructii de succes. In ceea ce priveste exercitiul financiar 2023, piata de constructii pare sa fie intr-un usor declin, mai ales pe segmentul sau rezidential. In opinia noastra, investitiile publice vor lua un avant mai mare, ca urmare a proiectelor finantate prin programe derulate la nivel european. Domeniile industrial si logistic par insa sa stagneze, desi initial se anuntau destul de multe investitii si pentru sectoarele respective.
- Precizati nivelul cifrei de afaceri realizate de companie in 2022 si estimati evolutia acesteia in 2023.
- Din punct de vedere al performantei financiare, Eren Cons a inregistrat un parcurs foarte bun. Concret, am incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de peste 21 milioane euro. Pentru 2023, avand in vedere conjunctura economica speciala, ne propunem sa conservam acest rezultat sau sa obtinem chiar o usoara crestere, care nu va depasi insa 5%.
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada? La ce valoare se ridica portofoliul total al companiei si ce orizont temporar acopera?
- Printre principalele proiecte la care compania noastra lucreaza in aceasta perioada se afla: extinderea spatiilor de productie Vitesco Technologies - Ghimbav, realizarea structurii de rezistenta la Alba Iulia Mall (obiectiv dezvoltat de Prime Kapital), executia complexului rezidential Amber Forest din Tunari - Ilfov, renovarea Colegiului Maria Baiulescu - Brasov, respectiv a Spitalului Sfantu Gheorghe - Covasna, constructia unui camin studentesc pentru Universitatea Politehnica Bucuresti. Investitiile mentionate anterior acopera in mod partial necesarul de incasari pentru anul in curs, astfel incat, in mod cert, este important pentru noi sa semnam si alte contracte in intervalul imediat urmator.
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei? Vizati extinderea si in alte sectoare de activitate?
- In linii mari, obiectivele Eren Cons pentru anul 2023 sunt constituite de consolidarea pozitiei competitive pe care o detinem pe piata de constructii din Romania, insotita de o usoara crestere a cifrei de afaceri. De asemenea, avem ca obiectiv intensificarea operatiunilor in domeniile industrial si logistic. La toate acestea se adauga dezvoltarea zonei de structuri de rezistenta din beton armat monolit, astfel incat planificam investitii in directia respectiva si urmarim atragerea de resurse umane specializate pe acest domeniu.
- Mentionati dificultatile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada. Cum rezolvati problema fortei de munca si ce masuri considerati necesare, pe termen lung?
- Principalele provocari ale domeniului constructiilor, la momentul actual, sunt reprezentate de insuficienta fortei de munca specializate, volatilitatea preturilor la materialele in constructii (si uneori, disponibilitatea acestora) si lipsa unei proiectari de calitate, cu aplicabilitate reala, practica si economica. In ceea ce priveste resursele umane, consideram obligatorie identificarea unor angajati care sa aiba valori similare cu ale companiei, sa manifeste o atitudine corespunzatoare si sa demonstreze un potential de crestere. Practic, dezvoltarea continua a capitalului uman si motivarea permanenta a personalului reprezinta provocarea zilelor noastre si va asigura diferentierea acelor companii care vor pune accent pe elementele mentionate anterior.
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si ce fluctuatii vor consemna acestea in perioada urmatoare? - In mod cert, preturile de executie de lucrari au fost si se plaseaza inca pe un trend ascendent. Credem ca este natural sa ne apropiem mai mult de media din tarile Uniunii Europene. Exigentele clientilor, precum si cele impuse de normele de proiectare sunt, de asemenea, tot mai stricte, astfel incat si din acest punct de vedere, cresterea costurilor poate fi perceputa ca un simplu efect. Chiar daca pentru anumite materiale de constructii, ale caror cotatii au crescut speculativ in anul precedent, sunt previzibile scaderi, in ansamblu costurile de realizare a investitiilor nu vor fi mai mici in 2023. Recomandarea adresata potentialilor investitori este ca, in cazul in care singura retinere pe care o au este reprezentata de costul investitiei, sa demareze proiectele in aceasta perioada, deoarece, cel putin din punctul nostru de vedere, preturile in constructii nu vor mai scadea.
|