Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FORTIM: Austriecii raman cei mai mari investitori in imobiliarele din Romania
FORTIM: Austriecii raman cei mai mari investitori in imobiliarele din Romania
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 15 Mar 2022 11:44
Austria se afla pe primul loc in topul investitorilor care au ales proprietati imobiliare comerciale in Romania anul trecut, cu circa o treime din achizitii, conform Fortim, membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate. Pe locurile doi si trei se afla Cehia si Ungaria.
In 2021, companiile austriece au cumparat active imobiliare - birouri si spatii de retail in valoare totala de 323 milioane de euro, pe locul doi fiind investitorii din Cehia, cu un total de 173 milioane de euro si pe locul trei cei din Ungaria, cu 150 milioane de euro. In primele luni ale acestui an, investitorii cehi si maghiari au ramas in top.
Tranzactiile cu active comerciale din Romania au fost de 919,45 milioane de euro, in 2021, ceea ce reprezinta locul trei istoric (dupa maximum de 1.038 mil in 2008 si 1.006 milioane in 2018). La nivelul Uniunii Europene, in 2021, investitiile in proprietati imobiliare comerciale au crescut cu 15%, fata de anul anterior, ajungand la 270 miliarde euro, atingand astfel un nivel ante-pandemie.
“Atat in Romania, cat si la nivelul intregii Uniuni Europene, se constata cresterea activitatii investitorilor autohtoni si regionali, in detrimentul celor din Orientul Mijlociu, Asia si Pacific care nu mai sunt la fel de activi (pe fondul pandemiei). Investitorii din Orientul Mijlociu, Asia si Pacific au reprezentat doar 8% in Romania, comparativ cu 20% in 2019 ante-pandemie. La nivelul Uniunii Europene, investitiile din aceste regiuni au scazut de asemenea la 15% din total, in 2021, fata de 22%, cat au reprezentat in 2019“, declara Bogdan Cange, Managing Partner – Business Development, al Fortim T.A., membra a Aliantei BNP Paribas Real Estate.
In 2021, au crescut puternic ca volum investitiile imobiliare din tari apropiate Romaniei, din Europa Centrala si de Est, respectiv Cehia (care au totalizat 173 milioane euro) si Ungaria (150 milioane euro).
Pe locul doi se afla investitorii din Cehia, cel mai mare merit avandu-l fondurile aduse de investitorul ceh CTP, specializat in spatii industriale. CTP si-a dezvoltat lantul de parcuri industriale din Romania, alocand tarii noastre 33% din totalul fondurilor de extindere in 2021. Astfel, CTP a cumparat portofoliile Zacaria si Helios Phoenix - Olympian Park, precum si depozitele Mobexpert din Targu Mures. Datorita acestui investitor, segmentul achizitiilor de spatii industriale a crescut in Romania de la 65 milioane de euro, in 2020, la 284 milioane, in 2021. Si in acest an, CTP se uita sa achizitioneze spatii industriale la standarde inalte, gata pentru operare.
Ca noutate, pentru 2022, un alt fond de investitii din Cehia analizeaza dezvoltarea unui proiect nou, de cateva zeci de mii de mp birouri in Bucuresti, in zona centrala.
Investitorii din Ungaria se afla pe locul trei ca pondere din totalul investitiilor imobiliare si au ca tinta segmentele rezidential si spatii de birouri, fiind din ce in ce mai activi. Anul trecut, Adventum, din Ungaria a preluat cu circa 150 milioane euro proiectul Hermes Business Campus, din Bucuresti.
Un alt exemplu este compania Kesz care in Romania a pornit ca o companie de constructii, dar care a dezvoltat o cladire de birouri in Cluj-Napoca, Hexagon Offices, cu o suprafata inchiriabila de 21.600 mp, complet inchiriata din decembrie 2019 si pana in octombrie 2021, pe timp de pandemie. Fortim a fost mandatat ca si consultant in inchirierea proiectului. Anul trecut, Kesz a intrat si pe piata imobiliara din Bucuresti, cumparand un teren in zona Straulesti – Petrom City, pe care va dezvolta un cartier rezidential.
Pe locul patru in top se afla investitorii autohtoni. Companii cu actionariat romanesc au achizitionat active imobiliare care au totalizat 119,55 milioane de euro. Printre marii investitori romani care au rivalizat cu investitorii straini se numara Dedeman si compania One United Properties.
 
Investitiile imobiliare in Europa
Investitiile imobiliare straine au fost afectate de raspandirea virusului in Europa, in primul rand ca derulare in timp. In primavara anului 2020, majoritatea investitorilor straini si-au amanat tranzactiile in curs pana cand Europa va fi redeschisa. Pe parcursul celor douasprezece luni pana in T1 2021, investitiile straine au scazut (-38% fata de T1 2020), dar apoi situatia s-a imbunatatit in restul anului 2021.
Investitiile transfrontaliere intre tarile europene au fost mai putin afectate, deoarece acordurile din apropiere au fost mai usor de realizat in timpul lockdown-urilor, potrivit unui studiu realizat la nivelul Aliantei BNP Paribas Real Estate, din care face parte si Fortim. Per total, investitiile transfrontaliere intre tarile europene au crescut cu 7% in 2021, fata de 2020.
In schimb, investitiile de pe alte continente au fost puternic afectate de criza. Dar perioada post-criza pare sa difere de la un continent la altul.
Investitorii americani au fost mai interesati de piata europeana in 2021. Cu aproape 42 de miliarde de euro cheltuite de-a lungul anului, investitiile americane au revenit la nivelurile de dinainte de criza. Pe de alta parte, investitorii din Asia Pacific si Orientul Mijlociu nu par sa fie la fel de activi in investitiile lor europene.
Dupa cum s-a observat inca din 2009, reducerea tranzactiilor transfrontaliere in Europa a fost oarecum compensata de investitiile interne in timpul pandemiei (graficul alaturat). Dar, pe masura ce restrictiile s-au relaxat, investitiile straine au fost reluate mult mai puternic decat se asteptau, potrivit aceluiasi studiu realizat de Alianta BNP Paribas Real Estate.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergiesSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
rigips
SIGM
Ubitech
Arduro
DRS
viarom
quadratum
noark
VEGO
BogArt
strabag nivel 1
leviatan
ness project
ERBASU CONSTRUCT
CDS
concelex
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
SSAB
CONCEPT STRUCTURE
konsent
theda mar
MAKITA

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<