Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC: Explozia preturilor impune imbunatatirea legislatiei de achizitii publice
FPSC: Explozia preturilor impune imbunatatirea legislatiei de achizitii publice
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 20 Apr 2021 11:56
Aceasta este principala idee conturata in urma videoconferintei pe care Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) – entitate patronala reprezentativa la nivel national pentru sectorul respectiv – a organizat-o la data de 20 aprilie a.c. Desfasurat sub titlul “DEZASTRU! Cresterile de preturi la materialele pentru constructii arunca in aer investitiile din Romania!”, evenimentul a prilejuit reunirea mai multor oficiali ai unor companii relevante din domeniu – atat furnizori de materiale, cat si antreprenori.
In cuvantul sau de deschidere, Cristian Erbasu, presedinte al FPSC si director general al grupului de firme Erbasu, a observat ca, in prezent, Romania – si nu numai – se confrunta cu doua crize suprapuse, fiind vorba despre cea economica si cea sanitara. Desi statisticile indica pentru tara noastra o evolutie optima a domeniului constructiilor in ultimii trei ani, iar in 2020 activitatea nu a fost afectata semnificativ de pandemia Covid-19, 2021 va fi un an in care criza va influenta direct si puternic industria de profil. Reactia intarziata este explicata de oficialul FPSC atat prin necesitatea finalizarii unor proiecte care a impulsionat operatiunile in 2020, cat si prin scepticismul al investitorilor de a demara noi obiective. Actualmente, starea generala de confuzie si nesiguranta genereaza efecte in lant, concretizate prin cresteri masive ale preturilor la materii prime si materiale, majorari ale tarifelor de executie etc., a mai aratat Cristian Erbasu. 
 
Cresteri accelerate si generalizate ale preturilor la materii prime si materiale
In continuare, au luat cuvantul cativa reprezentanti ai producatorilor de materiale, primul fiind Milos Jovicic, director general al Procema, acesta reliefand tendinta ascendenta a preturilor la produsele siderurgice folosite in domeniu, generata de mai multi factori, cum ar fi: influentele trendurilor mondiale asupra unor produse globalizate, revigorarea diferentiata a economiei, stocurile mici, politicile macroeconomice din SUA si UE, barierele de import din Romania (ca urmare a apartenentei sale la structurile comunitare), productia limitata pe anumite segmente etc. Toate cele mentionate anterior au generat efecte de majorare a preturilor. In opinia specialistului Procema, datele statistice nationale nu sunt relevante, pentru acuratetea analizei fiind mult mai utila folosirea cotatiilor de la bursele internationale de marfuri. Acestea indica cresteri puternice ale preturilor la otel-beton, benzi laminate la cald si alte materiale folosite cu precadere in industria constructiilor. La momentul actual, piata produselor siderurgice se plaseaza la varful ultimilor noua ani.
De asemenea, Ovidiu Gurau, director comercial Teraplast, a confirmat ca in domeniul maselor plastice (PVC, polietilena si polipropilena) cresterile de preturi ale materiei prime s-au accelerat si generalizat incepand cu decembrie 2020, in principal din cauza majorarii cotatiei etilenei. Pentru perioada urmatoare, nu se prevede o scadere, ci in cel mai fericit caz o plafonare, toate aceste majorari urmand sa fie transferate in preturile de comercializare a produselor finite.
Si Roxana Ghioca, director general al Austrotherm, a confirmat faptul ca sporirile mondiale ale costurilor cu materia prima au pus in dificultate industria, problemele date dublarea acestora avand ca unica solutie transferul lor catre piata. Este cert, a mai observat directorul general al companiei, ca maximele istorice din 2021 se vor reflecta asupra proiectelor viitoare. Cauzele identificate sunt legate de cotatiile petrolului, problemele logistice din Asia, criza Canalului Suez, diversele fenomene geopolitice etc. Productia de granule din polistiren s-a confruntat, in ultima perioada, cu dificultati pe lantul de aprovizionare, iar unica solutie ce se intrevede este cea legata de modificarea legislatiei actuale, pentru a asigura continuitatea operationala. In finalul interventiei sale, Roxana Ghioca a subliniat ca este greu de crezut ca preturile vor reveni curand la nivelurile din 2019, iar anul in curs va fi extrem de dificil si imposibil de depasit fara suportul autoritatilor statului.
Concluzia acestei sectiuni a fost prezentata de Cristian Erbasu, care a aratat ca majorari de zeci de procente au avut loc deja pe toate segmentele de materiale importante folosite de constructori in activitatea curenta. In prezent, piata este caracterizata de impredictibilitate, care se reflecta in scaderea productiei si inchiderea de unitati de productie, ceea ce va duce, in mod inevitabil, la o accentuare a crizei de materii prime si materiale. Mai mult, Romania este importator pe majoritatea segmentelor respective, iar operatiunile comerciale se realizeaza la un curs de schimb fluctuant. Daca in domeniul privat, contractele sunt consolidate din punct de vedere valutar, nu acelasi lucru se poate spune in cazul lucrarilor publice, unde moneda nationala este obligatorie si apar deseori probleme ce genereaza o mare presiune pe antreprenori. Presedintele FPSC a mai afirmat ca solutiile pot veni prin implementarea unor decizii transparente, care sa duca la o deblocare, avand in vedere faptul ca nu este posibil si nici normal ca firmele de constructii sa-si asume toate riscurile.
 
Antreprenorii nu pot sustine intreaga povara a majorarilor actuale
Videoconferinta a continuat cu opinii ale oficialilor unor firme importante de antreprenoriat, sectiunea a doua a evenimentului fiind deschisa de interventia lui Mircea Bulboaca, prim-vicepresedinte al FPSC, care a avertizat asupra gravitatii situatiei actuale, fara precedent in ultimele doua decenii, care ar putea duce la falimentul multor companii. Legea achizitiilor publice nr. 98 din 2016 cu toate completarile ulterioare nu este suficient de explicita in ceea ce priveste situatiile neprevazute si imprevizibile, iar lipsa de flexibilitate a autoritatilor nu face decat sa agraveze problema. Reprezentantul federatiei a mai aratat ca urmarile vor fi deosebit de grave in lipsa unor masuri de corectie, avand in vedere faptul ca in domeniul lucrarilor publice lucrurile sunt foarte complexe inclusiv din cauza duratei mari de executie, ce ajunge pana la doi ani. De aceea, este imperios necesara modificarea legislatiei actuale, de exemplu prin definirea unor indicatori de corectie legati de indicii internationali ai preturilor. In caz contrar, va urma o perioada de blocaje, neplata a furnizorilor, stoparea lucrarilor finantate din fonduri europene etc. De asemenea, ar fi bine venita exprimarea preturilor in moneda unica eurpeana, pentru a compensa riscul valutar al deprecierii leului.
In continuare, Sorin Greu, director general al Bog’Art  a exprimat opinia conform careia, in mod paradoxal, piata fortei de munca s-a redresat in 2020 atat ca urmare a revenirii unor specialisti sau a renuntarii altora la contractele in strainatate din cauza pandemiei, cat si a aplicarii OUG nr. 114/2018, ce a facut posibila cresterea nivelului de salarizare in Romania. Practic, au fost create 50.000 de locuri de munca in 2020 si aproximativ 20.000 in prima parte a anului in curs. Insa, odata cu relansarea economiei europene, este posibil ca trendul sa se inverseze, iar exodul specialistilor sa fie reluat. De aceea, managerul general al Bog’Art a subliniat necesitatea unui plan de retentie, dublat de mentinerea facilitatilor pentru domeniul constructiilor.
La randul sau, Cristian Erbasu, de pe pozitia sa de manager general al unei firme de antreprenoriat in constructii, a mentionat necesitatea investitiilor publice in perioada urmatoare. Acestea vor oferi firmelor contracte pe termene lungi si vor asigura accesul lor la finantare.
In ceea ce priveste piata muncii, Cristian Erbasu a confirmat probabilitatea sporita a unei noi crize, avand in vedere inclusiv faptul ca solutia muncitorilor din Asia, cu o slaba calificare si capacitate scazuta de integrare, nu este fezabila pe termen lung. Revenind la problematica preturilor, presedintele FPSC a concluzionat, pe baza datelor prezentate de antevorbitori, ca majorarile de 30% - 70% consemnate in planul preturilor la materiale vor duce la o explozie a costurilor antreprenorilor, avand in vedere ca ponderea materiilor prime in bugetul unui proiect este de 40%. Firmele de profil nu au capacitatea de a-si asuma riscuri de crestere masiva, iar descarcarea responsabilitatii pe umerii antreprenorilor va avea consecinte dure in viitorul apropiat.
Cristian Erbasu a reiterat, in finalul videoconferintei, necesitatea stringenta a demararii unor investitii publice consistente si a unui dialog permanent intre autoritati si firme, pentru a preveni intarzierea efectelor pozitive si perpetuarea celor negative. De asemenea, in viitor vor fi necesare masuri ferme de crestere a predictibilitatii si asigurare a continunitatii operationale, a mai adaugat oficialul FPSC.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiTotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
SSAB
ness project
SIGM
Arduro
leviatan
CDS
strabag nivel 1
concelex
AED
ELECTROGRUP
EDIT-Structural
Acvatot 2019
BogArt
VEGO
MAKITA
noark
konsent
ERBASU CONSTRUCT
viarom
quadratum
rigips
DRS
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
Ubitech

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<