FPSC: Impozitarea diferentiata a salariilor, solutie de compromis in contextul actual |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 03 Ian 2025 11:45 |
Recentele masuri dispuse de Guvernul Romaniei prin "Ordonanta de Urgenta privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative precum si pentru prorogarea unor termene" nu vor aduce rezultatele asteptate daca nu se vor avea in vedere masuri de stimulare a sectorului si a economiei, in general, transmite Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), reprezentativa pentru sectoarele de constructii civile si industriale, materiale de constructii si tamplarie termoizolanta.
"Reamintim ca incepand cu anul 2019 pana in 2024, sectorul constructii a inregistrat cresteri aproape constante, datorita in mare parte masurilor stimulative acordate domeniului prin aplicarea facilitatilor fiscale prin OUG nr. 114/2018 pentru o perioada de 10 ani. Retragerea la jumatatea termenului a acestor stimulente investitionale s-a reflectat imediat in rezultatele statistice oficiale asa incat inchidem anul 2024 cu sectorul constructii pe crestere negativa, in ciuda lansarii unor proiecte de infrastructura majore si a unei perspective de finantare din PNRR garantata iar prognoza ramane in continuare pe trend pesimist. Intelegem nevoia Guvernului de a lua unele masuri pentru «corectarea deficitului bugetar excesiv», dar consideram ca este imperios necesar ca in paralel cu reducerea cheltuielilor cu aparatul bugetar sa se aplice masuri stimulative pentru cresterea economiei reale generatoare de buget", noteaza FPSC intr-o scrisoare deschisa semnata de presedintele dr. ing. Cristian-Romeo Erbasu si adresata primului ministru Marcel Ciolacu.
In acest context, FPSC propune o serie de masuri pentru stimularea fortei de munca, principalul factor in realizarea proiectelor de investitii.
"Este cunoscut faptul ca forta de munca ramane inca cel mai valoros capital al unei economii. Criza de forta de munca din Europa adanceste si mai mult criza de forta de munca din tara noastra, Romania ramanand in continuare furnizor de forta de munca pentru alte tari. Aplicarea unui sistem de impozitare diferentiat ar putea fi acceptat ca o situatie de compromis, astfel:
De mentionat ca salariile brute din sectorul constructii sunt in continuare mai mari decat cele din economie (4.582 lei/ luna fata de 4.050 lei/ luna), iar pentru salariile nete diferenta este de peste 450 lei/luna in minus", propune FPSC.
De asemenea, sunt necesare masuri pentru aplicarea art. 18 (1) din legea 296/2023. Asa cum FPSC a mai solicitat, aplicarea unui impozit de 1% companiilor care realizeaza cifra de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro/an trebuie rediscutata in urmatoarele scenarii separate sau combinate:
Avand in vedere ca situatia negativa din sectorul constructiilor este cauzata in buna masura si de intarzierile exagerate la plata facturilor pentru productia realizata, FPSC solicita:
"Intelegand situatia economiei romanesti, nevoia de interventii severe pentru reducerea deficitului bugetar dar si contextul european dificil, consideram ca doar o abordare holistica poate aduce imbunatatirea situatiei si rezultatele scontate, mai exact, reducerea cheltuielilor este obligatoriu a fi insotita de masuri de stimulare a investitiilor care sunt mari generatoare de venituri la buget. Pentru aceasta, FPSC va asigura de intreaga disponibilitate pentru dialog in vederea gasirii celor mai potrivite solutii", transmit reprezentantii sectorului de constructii.
|