Agenda Constructiilor
Joi, 18 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - FPSC: Noi propuneri adresate Guvernului in contextul Covid-19 (videoconferinta)
FPSC: Noi propuneri adresate Guvernului in contextul Covid-19 (videoconferinta)
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 08 Apr 2020 11:36
Federatia Patronatelor Societatilor de Constructii (FPSC) a adus in atentia Guvernului problemele clare, concrete cu care se confrunta firmele de constructii, proiectare, producatorii de materiale de constructii, dar si solutii de rezolvare pentru aceasta perioada speciala. La initiativa Executivului, luni 6 aprilie 2020, a avut loc o videoconferinta la care au participat prim-ministrul Ludovic Orban, Cosmin Marinescu - Consilier prezidential, reprezentantii mediului de afaceri din domeniul constructiilor (FPSC, OAR, AICPS, PDR), ministrul Transporturilor si reprezentanti ai MLPDA.
 
Printre noile masuri propuse se afla masuri compensatorii pentru firmele de tamplarie si vitraj izolant afectate de diminuarea drastica a exportului si mentinerea si extinderea programului “Prima Casa” si pentru credite mai mari. De asemenea, constructorii solicita clarificari in ceea ce priveste controlul acordarii ajutorului de somaj si propun sa nu se acorde acest ajutor firmelor de constructii care lucreaza in aer liber care au contracte in derulare, iar pentru firmele care nu pot lucra din cauza lipsei de materiale de la furnizori sa se faca dovada cu acte ca nu pot asigura materialele necesare. "Avem subcontractori, firme mici cu care avem incheiate contracte si care datorita acestei facilitati acordate de Guvern prefera sa trimita lucratorii in somaj tehnic, pe motiv ca acestia solicita acest lucru. La solicitarea salariatilor nu ar trebui acordat ajutor de somaj. De aceea guvernul ar trebui de pe acum sa emita o procedura de control a declaratiei pe proprie raspundere date de administratorul firmei", precizeaza reprezentantii FPSC.
 
Propunerile asociatiilor si patronatelor din constructii
1. Bonusare 10% pentru toate taxele care se platesc la timp de catre firme (TVA, alte impozite si taxe), nu numai la impozitul pe profit aferent trimestrului intai.
2. Disciplina platilor catre antreprenori si furnizori. (Ca masura ar putea fi excluderea de la facilitati a operatorului ce intarzie nejustificat plata).
3. Somajul tehnic sa fie extins cu minim 3 luni de la incheierea starii de urgenta.
4. Masuri compensatorii pentru firmele de tamplarie si vitraj izolant in urma diminuarii drastice a exportului.
5. Directii de investii pe urmatorii trei ani. Promovarea unei strategii de investitii a Romaniei pe cel putin 3-4 ani.
6. Mentinerea si chiar extinderea programului “Prima casa”si pentru partamente/ credite mai mari.
7. Modificarea HG 264/2003 referitor la modul de acordare/ restituire a avansurilor acordate firmelor de constructii.
8. Posibilitatea ca cei care au facut schimbari in revisal retroactiv mai mult decit o zi sa nu fie amendati.
9. Celeritatea platilor de catre autoritati/ beneficiari pentru lucrarile executate, facturile aflate spre decontare.
10. Urgentarea normelor metodologice pentru OUG 29, norme de creditare simplificate catre banci pentru a se putea accesa credite usor, de catre cat mai multe firme care au nevoie de capital de lucru sau investitii, fara multa birocratie (bancile cer pentru reesalonare sau imprumuturi aceleasi documente si folosesc aceleasi tipuri de formulare ca si cand dau credite in conditii normale, ignorand OUG 29).
11. Lipsa dirigintelui de santier, proiectant, beneficiar fara de care nu se pot continua lucrarile. Propuneri - convocare prin ISC cu masuri clare de rezolvare. In acest sens ISC-urile din tara sa fie abilitate sa aplice sanctiuni sau dupa caz sa accepte inlocuirea celor care nu pot participa la controlul lucrarilor. In ultima instanta, sa se aprobe si confirmarea de la domiciliu pe baza de fotografii relevante si analize de laborator.
12. Sa se emita clarificari in ceea ce priveste controlul acordarii ajutorului de somaj. PROPUNERE: Nu se acorda ajutor de somaj firmelor de constructii care lucreaza in aer liber care au contracte in derulare, iar pentru firmele care nu pot lucra datorita lipsei de materiale de la furnizori sa se faca dovada cu acte ca nu pot asigura materialele necesare. (Avem subcontractori, firme mici cu care avem incheiate contracte si care datorita acestei facilitati acordate de guvern prefera sa trimita lucratorii in somaj tehnic pe motiv ca acestia solicita acest lucru. La solicitarea salariatilor nu ar trebui acordat ajutor de somaj) De aceea guvernul ar trebui de pe acum sa emita o procedura de control a declaratiei pe proprie raspundere date de administratorul firmei.
13. Sa fie grabite procedurile de plata pentru lucrarile executate
14. Sa fie acceptate facturi de avans, urmand sa se regularizeze pe parcursul derularii contractelor.
15. Sa putem gira contractele catre institutiile bancare pentru lucrarile viitoare care sunt contractate, pentru capital de lucru, iar creditele sa fie acordate in regim de urgenta.
16. O parte din fondurile alocate pentru lucrari de drumuri in anul 2020 de catre Consiliile judeteene au fost relocate pentru lupta anti-covid. In acest sens, sunt in procedura de licitatie o serie de lucrari la care, din informatiile primite, fondurile alocate sau injumatatit. De asemenea, dorim garantii ca fondurile din PNDL, CNI si alte programe nu vor fi relocate.
17. Furnizorii de produse de cariera si balastiera pentru lucrarile de drumuri nu pot asigura necesarul de materii prime (balast, sorturi) datorita ingreunarii emiterii de catre autoritatile abilitate a autorizatiilor si permiselor de exploatare in perimetrele raurilor.
18. Proiectantii in general si arhitectii in special sunt pregatiti sa faca pasul spre digitalizarea totala a serviciilor lor si isi arata disponibilitatea de a sprijini administratia publica pentru a face acest pas.
19. Desi apreciem imbunatatirea prin OUG 32 si alte mijloace a masurilor de sprijin economic si social stabilite de Guvern prin OUG 29 si OUG 30, asteptam completarea acestei sustineri, intrucat proiectantii sunt esentiali pentru a genera front de lucru pe santiere. Si intr-o forma profund digitalizata, se poate face asta acum, pregatind relansarea economica post-stare de urgenta.
20. Invatamintele trase din istoria recenta, mai exact criza din 2009, sunt valoroase si nu trebuie uitate: "Proiectantii au fost primii loviti de criza economica, la o contractie a pietei de constructii de 10%, arhitectii suportand o contractie a pietei de arhitectura de 30%, revenirea pietei de proiectare nefiind niciodata completa si, oricum, mult mai lenta decat a sectorului din care face parte - dupa cum arata studiul sectorial al Architects' Council of Europe. (https://www.ace-cae.eu/activities/publications/sector-study-2018/). Pentru investitii in sectorul constructiilor, care sa relanseze economia, dar si pentru cheltuirea justa a banului public este nevoie de proiectanti capabili si competenti, carora trebuie sa le dam de lucru, cu atat mai mult in timpul starii de urgenta", a spus Alexandru Gavozdea, presedintele OAR.
21. Cu toate ca apreciem acoperirea sociala promisa de Guvern, este extrem de important sa primim sprijin pentru pastrarea activitatii economice in functiune, astfel semnatura electronica calificata specifica, este o prioritate absoluta. La fel, accesul la lichiditati (sprijin pentru credite de lucru, linii de credit sau similar - emiterea normelor de aplicare este esentiala).
22. Pastrarea facilitatilor fiscale izvorate din OUG 114 (eliminarea acestora acum ar fi catastrofala pentru angajatori, dar si pentru angajati). Reprezentantii statului si-au aratat disponibilitatea de a gasi solutii la problemele ridicate.
 
"Domnul prim-ministru Ludovic Orban a asigurat participantii (n.r. la videoconferinta) ca se fac eforturi pentru asigurarea finantarii investitiilor si continuarea contractelor, a apreciat propunerea de a se lansa o strategie de investitii pe urmatorii 4 ani, ca sunt asigurate fondurile europene pe POIM si POR, ca trebuiesc gandite instrumente de sustinere pentru a se evita incidente de intarzieri de plati, se vor gandi proceduri pentru cresterea plafonului de creditare/ tragere pentru autoritatile locale. A recomandat, de asemenea, ca fiecare minister sa aiba dialoguri deschise, clare, transparente, continue cu mediul de afaceri pentru a gasi solutii practice, rapide la fiecare problema. In legatura cu aplicarea OUG 114/2018, domnul prim-ministru a asigurat participantii ca isi mentine valabilitatea, urmand ca intr-un termen de cativa ani sa gandim o uniformizare a modului in care sunt tratate veniturile salariale pentru toate sectoarele economice. S-au intors din strainatate circa 250.000 de romani, nu se cunoaste inca un profil clar al meseriilor lor dar trebuie sa investim in calificare/ recalificare", a declarat Adriana Iftime, directorul general al FPSC.
 
Lista participantilor la videoconferinta
Ludivic Orban - Prim-ministrul Romaniei
Cosmin Marinescu - consilier prezidential
Valentin Petrescu - presedinte FPSC
Cristian Romeo Erbasu - vicepresedinte FPSC
Adriana Iftime - director general FPSC
Liviu Iulian Simion - presedintele PSC
Liviu Tomulesei - vicepresedintele Patronatul Drumarilor din Romania (PDR)
Lucian Melinceanu - presedintele Asociatiei Inginerilor Proiectanti de Structuri (AICPS)
Alexandru Gavozdea - presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR)
Lucian Bode - Ministrul Transporturilor
Corina Costea - reprezentant MLPDA
Mariana Cotoi - secretar de stat MLPDA
Ionel Danca - Seful Cancelariei Primului Ministru (moderator). 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
concelex
EDIT-Structural
viarom
CDS
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
Ubitech
theda mar
Acvatot 2019
rigips
CONCEPT STRUCTURE
siniat
ness project
noark
leviatan
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
ROGBC 2016
AICPS_30
ef-de-n
top 500
econet
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander