FPSC: Schimarile climatice au impus modificari in planificarea activitatii pe santiere |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 02 Sep 2024 13:52 |
Canicula prelungita din ultimii ani din Romania a afectat major sectorul constructiilor si a schimbat din temelii modul de lucru al constructorilor. Pana acum, structurile de rezistenta ale marilor proiecte de infrastructura se faceau vara pentru a profita de vremea buna, iar iarna lucratorii se retrageau la interior pentru a lucra la instalatii si finisaje. Acum, situatia s-a schimbat la 180 de grade: muncitorii lucreaza vara la interior pentru ca este prea cald si fac structurile de rezistenta toamna si iarna, pentru ca iernile blande permit munca afara, a declarat, intr-un interviu pentru Economedia, Adriana Iftime, director general al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC).
"In urma cu peste 40-50 de ani, constructia de locuinte in Romania era politica de stat. Se construiau peste 100.000 de locuinte pe an, iar finantarea era exclusiv de la stat. La momentul acela anotimpurile isi respectau locul in timpul anului si iernile erau friguroase. Asta permitea constructorilor sa-si faca planuri mult mai riguroase. Vara construiau structurile de rezistenta, iar toamna si iarna se retrageau la interior pentru a lucra la instalatii si finisaje. Apoi, se finisau fatadele si se receptionau blocurile. Acum nu se mai pot respecta acele reguli. Cladirile sunt mult mai diversificate, beneficiarii sunt diferiti si doresc autenticitate, iar vremea nu mai asigura predictibilitate. Acum lucram vara la interior pentru ca este prea cald si facem structurile de rezistenta toamna si iarna pentru ca vremea ne permite sa lucram afara", a declarat Adriana Iftime.
Ea a mai vorbit despre evolutia sectorului de constructii in prima jumatate a anului 2024, despre cresterea costurilor din domeniu si despre rezilienta sectorului. Pentru a citi interviul integral, click aici.
|