Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Ianuarie 2021
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - INDUSTRIA constructiilor trebuie sa creeze mai multe oportunitati pentru femei
INDUSTRIA constructiilor trebuie sa creeze mai multe oportunitati pentru femei
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 06 Mar 2020 06:18
Inegalitatea de gen este o problema ce se manifesta de mult timp si pe care o intampina fiecare industrie, iar domeniul constructiilor nu face exceptie. Desi in multe sectoare economice exista un raport relativ echilibrat intre barbati si femei, in ceea ce priveste, cel putin, angajatii din palierul „entry level”, odata cu avansarea in cariera, exista aproape tot mai putine femei in pozitii de top management.
Acestea sunt doar cateva din concluziile unei cercetari realizate de o serie de analisti britanici care citeaza si un raport al directoratului pentru schimbari sociale, unde se arata in detaliu cat de dezechilibrat este raportul dintre angajatii barbati si salariatele femei din Marea Britanie. Bazandu-se pe politicile de CSR ale companiilor si pe rapoartele anuale, studiul a fost in masura sa stabileasca statistici ce denota inegalitatea de gen sau dimpotriva egalitatea de sanse pentru 399 de corporatii. O analiza a datelor arata ca procentul total de femei membre ale consiliului de administratie este de cel mult 22%. Desi inca redusa, aceasta pondere este de fapt mai mare decat in 2013, cand in rapoarte similare oficialii directoratului pentru schimbari sociale au constatat ca doar 13% dintre membrii consiliului de administratie erau femei. Cu toate acestea, 16% din companiile analizate au membri ai consiliului de administratie doar barbati, excluzand femeile in intregime.
In prezent, pe fondul schimbarilor vizibile pe piata muncii – si mai ales in constructii - abordarea inegalitatii de gen si angajarea mai multor femei la diverse locuri de munca ar putea fi cheia succesului afacerilor unei companii, dupa cum subliniaza analistii britanici.
Inegalitatea de gen in constructii
La fel ca tehnologia, stiinta si alte industrii STEM, industria constructiilor este inca dominata de barbati, inegalitatea de gen fiind foarte pronuntata. In 2007, in Marea Britanie, 12,1% dintre lucratorii in constructii erau reprezentati de angajatele de sex feminin, in timp ce rapoartele din 2016 aratau ca ponderea a crescut nesatisfacator, pana la 12,8%.
De fapt, un studiu mai recent, realizat in 2018 de agentia de consultanta Wise, a constatat ca numarul de angajate de sex feminin din constructii a fost de numai 11% din total, ceea ce inseamna ca industria a consemnat chiar un regres in acest sens. Chiar si in 2019, furnizorul de servicii de instruire a personalului, 3B Training, a subliniat ca numarul femeilor care au urmat cursuri de pregatire in ramura de constructii este de-a dreptul insignifiant in comparatie cu cel al barbatilor. Din aproape 10.000 de persoane care au urmat cursurile de pregatire pana in prezent, doar 15% dintre acestea au fost femei.
Daca se analizeaza, insa, mai atent cauzele dezechilibrului de gen in constructii, o problema comuna pare sa fie aceea ca angajatelor de sex feminin nu li se ofera oportunitati similare cu ale colegilor lor de sex masculin. Agentia Randstad a intervievat 1.200 de persoane care au suferit discriminare de gen in industria constructiilor, dintre care 60% erau femei. Dintre acestea, trei sferturi au precizat ca nu sunt promovate in diverse functii din cauza sexului, nu din cauza lipsei de abilitati. De asemenea, 8 femei din 10 s-au simtit excluse de la diverse evenimente sociale si de la conversatiile colegilor lor. Acest sentiment risca sa creeze o imagine nedorita, a excluderii femeilor, in intreaga industrie. Insa, pe fondul numarului relativ redus de femei care lucreaza in constructii, in general, nu este surprinzator sa se constate ca, la nivel executiv, femeile sunt slab reprezentate. Aproape jumatate din lucratorii din constructii care au raspuns chetionarului Randstad au spus ca nu au lucrat niciodata cu o femeie manager. Totusi, asta nu inseamna ca industria nu accepta lideri de sex feminin. De fapt, in studiul Randstad s-a constatat ca 93% dintre lucratorii in constructii au considerat ca o femeie manager ar avea acelasi impact pozitiv ca un manager de sex masculin sau ar putea sa imbunatateasca diverse aspecte ce tin de natura afacerilor in constructii. Potrivit datelor publice, toate cele 169 de companii din FTSE 350, care au cel putin o femeie in cadrul consiliului de administratie, au inregistrat un profit mai mare in raport cu capitalul companniei decat firmele administrate exclusiv de barbati. Pentru a descarca studiul Randstad, click aici!
 
ABONARE (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
elmas_1octALLPLANAUTODESKCOVID-19VideoConfAC-iul
ROCKWOOL 196
A aparut editia
NOIEMBRIE/DECEMBRIE 2020!
 
 

Autentificare

 
COVID-19
PIATA de CONSTRUCTII: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
PIATA de TAMPLARIE: Analiza 2019-2020 & Perspective 2021-2025
GHID de INSTALARE
romania fara hospice
hidroplasto
strabag nivel 1
ssab ag antrepriza generala
CELCO 2020
ERBASU CONSTRUCT
rigips
hilti
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
C4E FORUM
ef-de-n
econet
AICPS_30
AHK 2018
ROGBC 2016
Piata de Constructii 2014

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigere