Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ING: Perspectivele UE in domeniul constructiilor, semne de redresare din anul 2025
ING: Perspectivele UE in domeniul constructiilor, semne de redresare din anul 2025
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 10 Sep 2024 06:00
Anul 2024 a fost dezamagitor pentru domeniul european al constructiilor, arata o analiza recenta a ING, care subliniaza insa ca exista semnale clare ce indica faptul ca relansarea va incepe in 2025. Principalele elemente pe care se bazeaza aceasta supozitie sunt constituite de faptul ca emiterea de autorizatii de constructie este din nou in crestere, iar la inceputul lantului valoric volumele sunt deja in scadere. Pentru 2024 insa aceiasi experti prognozeaza o scadere a volumelor de constructii in UE, in cuantum de 1,5%. Aceasta este o inrautatire fata de previziunile anterioare (-0,5%), in principal din cauza datelor Eurostat revizuite. Biroul european de date a actualizat recent cifra privind constructiile din UE pentru 2023 de la 0,1% la 1,4%. Prin urmare, cresterea a durat mai mult decat se astepta si, prin urmare, declinul a inceput mai tarziu, ducand la o contractie mai mare decat cea preconizata.
Cu toate acestea, semnele optimiste observate in prognozele anterioare devin mai vizibile. Preturile locuintelor continua sa creasca in multe tari, iar emiterea de autorizatii de constructie se afla pe un trend ascendent. In plus, producatorii de materiale de constructii (de exemplu, beton, ciment si caramizi) au trecut de punctul de minim al volumelor de productie.
Din cauza termenelor lungi de executie, volumul constructiilor rezidentiale si nerezidentiale noi va continua sa sufere contractii in 2024, cumparatorii de locuinte si companiile continuand sa evite investitiile in spatii noi. Pentru subsectorul renovarii (inclusiv lucrarile de sustenabilitate) este de asteptat o crestere structurala a cererii. De asemenea, investitiile in infrastructura vor continua sa creasca. Principalele motoare ale acestei cresteri vor proveni din fondurile UE de redresare, investitiile in infrastructura digitala, retelele de apa, extinderea retelei electrice si tranzitia energetica.
Pentru 2025, tendintele mentionate anterior pentru sectorul renovarii si infrastructurii se vor manifesta cu pregnanta. De asemenea, activitatea din sectorul constructiilor noi se va imbunatati lent, datorita redresarii pietei imobiliare si a numarului tot mai mare de autorizatii de constructie pentru locuinte noi. 
 
Preturile locuintelor, marcate in continuare de o mare volatilitate
In multe tari din UE, mai arata documentul ING, preturile locuintelor au inceput sa creasca, dupa o perioada de declin. Lipsa structurala de locuinte, in special in orase, sprijina cererea. Majorarea salariilor si ratele dobanzilor ipotecare in scadere permit cumparatorilor de locuinte sa se imprumute mai mult, stimuland astfel cresterea preturilor locuintelor. De exemplu, in Polonia, preturile locuintelor existente au crescut cu mai mult de 4% in primul trimestru al anului. In aceeasi perioada, preturile locuintelor din Spania si Olanda au crescut cu 2%. Cu toate acestea, in Germania, unde situatia economica este mai precara, preturile au scazut cu 1,1%.
Cotatiile mai ridicate ale locuintelor existente sunt benefice pentru volumele de constructii rezidentiale noi, desi acest efect va dura un timp pana cand se va materializa. Preturile de vanzare ale unitatilor noi sunt strans legate de cele ale celor existente, deoarece acestea sunt adesea substitute pentru consumatorii care se afla pe piata unei locuinte noi. Prin urmare, evolutia preturilor celor doua categorii nu poate si nu va diferi prea mult pe termen mediu si lung. Atunci cand preturile locuintelor existente sporesc, acest lucru ofera posibilitatea dezvoltatorilor de proiecte sa creasca pretul de vanzare al locuintelor nou construite. In plus, costurile materialelor de constructie s-au stabilizat in ultimul an, ceea ce face ca proiectele imobiliare sa redevina profitabile. 
Polonia si Spania au inregistrat cele mai mari cresteri ale preturilor locuintelor nou construite in ultimele trimestre. In Franta si Germania, nivelurile sunt inca in scadere. In Olanda s-a inregistrat, de asemenea, o scadere modesta a preturilor locuintelor nou construite in primul trimestru.
 
Numarul autorizatiilor de construire se redreseaza treptat
In conditiile in care dinamica cererii este din nou pozitiva, oferta va deveni principalul factor limitativ in multe tari, din cauza lipsei de terenuri, a problemelor financiare, a complexitatii a proiectelor sau a intarzierilor juridice. Cu toate acestea, dupa doi ani de declin, emiterea de autorizatii de constructie in UE a crescut incepand cu al treilea trimestru al anului 2023, cu 6,6% in ultimul trimestru al anului trecut si cu 1,5% in primele trei luni din 2024. Ratele ridicate de recuperare a autorizatiilor de construire eliberate se inregistreaza in special in Spania, Polonia si Olanda, insa nicio imbunatatire reala nu este consemnata in Franta si Germania. Dezvoltatorii si companiile de constructii din aceste din urma state sunt inca reticenti in a se angaja in noi proiecte, deoarece piata imobiliara este inca lenta in comparatie cu cea din alte tari ale UE. Insa si in cazurile respective, deficitul de locuinte va asigura si o cerere suficienta in sectorul rezidential pe termen lung.
Emiterea de autorizatii pentru cladiri nerezidentiale a inregistrat doar o scadere marginala in ultimii doi ani. Cu toate acestea, incetinirea cresterii economice, cresterea ratelor dobanzilor si incertitudinea geopolitica si economica au determinat companiile sa ezite sa investeasca in spatii noi.
In plus, in timpul crizei pandemice, a existat o crestere enorma a comertului electronic, care a sporit cererea de noi centre logistice. Acum, odata cu atenuarea efectului respectiv, cererea de noi spatii de depozitare  se re repozitioneaza la niveluri mai scazute,
Cu toate acestea, alte subsectoare din sectorul nerezidential au contrabalansat partial declinul. Cheltuielile publice pentru cladiri destinate educatiei si sanatatii au stabilizat cererea agregata. Avand in vedere ca economia europeana se redreseaza incet, iar ratele dobanzilor s-au diminuat, perspectivele pentru sectorul nerezidential au sanse mari de  imbunatatire moderata. Cu toate acestea, intotdeauna este nevoie de timp pana cand aceste rate de crestere devin vizibile in volumele de constructii. Prin urmare, ca sectorul nerezidential sa inceapa sa creasca in 2025, dupa o oarecare scadere in acest an.
Polonia a adaugat cel mai mare procent de noi resedinte la stocul sau de locuinte in perioada 2021-23. Stocul polonez de locuinte a crescut cu aproape 1,5% anual. Irlanda si Austria au inregistrat, de asemenea, rate anuale ridicate de crestere in perioada mentionata, ceea de faciliteaza o mai buna gestionare a penuriei de locuinte. La polul opus se afla Italia si Spania, unde rata de crestere a numarului de locuinte noi este scazuta (aproximativ 0,3% anual). Acest lucru s-ar putea datora multor probleme, cum ar fi procedurile lungi de autorizare sau deficientele financiare. Cu toate acestea, pietele locale de locuinte din Spania si Italia raman in tensiune.
 
Operatiunile de reabilitare au perspective realiste de crestere
Din perspectiva istorica, cererea de renovare si intretinere a fost volatila in ultima perioada. In timpul primelor restrictii pandemice, lucrul de acasa era privit ca perturbator pentru activitatile casnice. Acest lucru s-a schimbat treptat si cererea de renovare si reconfigurare a spatiilor a crescut rapid in 2021, deoarece multi oameni au avut brusc nevoie de un „birou acasa”, odata ce munca la distanta a devenit norma. In plus, consumatorii aveau bani de rezerva pentru a investi in locuintele lor, deoarece nu isi puteau cheltui economiile pe vacante.
In 2022, cresterea vertiginoasa a preturilor la energie a diminuat puterea de cumparare a consumatorilor. Acest lucru a dus la o scadere a numarului de persoane care doreau sa isi renoveze locuintele. In schimb, cererea de investitii eficiente din punct de vedere energetic (de exemplu, panouri solare, izolatie si pompe de caldura) a crescut temporar, deoarece perioada de amortizare a acestor renovari s-a diminuat considerabil.
In ansamblu, in pofida circumstantelor temporare cauzate de pandemie si de criza energetica, traiectoria in ceea ce priveste eficienta energetica rezidentiala si modernizarile durabile ramane promitatoare. In perspectiva, este previzibila o crestere treptata a pietei renovarilor, datorita reglementarilor guvernamentale sustinute si a impactului structural al preturilor mai mari la energie. Este probabil ca cererea de imbunatatiri ale eficientei energetice in sectorul rezidential sa revina la tendinta sa ascendenta. Consumatorii indica, de asemenea, in sondaje ca se asteapta sa-si imbunatateasca locuinta in lunile urmatoare.
 
Insolventele si falimentele au fost facilitate pe anumite piete
Un alt capitol al analizei se refera la numarul insolventelor in randul antreprenorilor din UE, care a crescut constant si a atins nivelurile prepandemice. Acest indicator a fost surprinzator de scazut in perioada crizei sanitare datorita interventiei masive a guvernelor pentru a compensa efectele reducerii activitatii. In plus, sectorul constructiilor a fost afectat doar marginal de pandemie in comparatie cu alte sectoare, cum ar fi industria hoteliera sau cea de transport aerian. Din acest punct de vedere, in Polonia, nivelul falimentelor ramane scazut datorita conditiilor de piata relativ favorabile. In Spania insa insolventele companiilor de constructii au crescut in timpul crizei si tendinta s-a mentinut, deoarece contractia volumelor de constructii a fost relativ ridicata in timpul pandemiei, iar masurile fiscale din statul iberic au fost limitate. In plus, in septembrie 2022, a fost adoptata o noua lege privind insolventa, care a oferit avantaje creditorilor. Prin urmare, procesele de restructurare care anterior se blocasera in instanta pot fi in continuare gestionate mai rapid, ceea ce duce in mod automat la mai multe falimente.
Incepand cu al treilea trimestru al anului 2023, nivelul restructurarilor in sectorul constructiilor din UE a ramas stabil. Analistii ING estimeaza ca numarul de intreprinderi de constructii din UE care trebuie sa isi inchida portile sa se stabilizeze va ramane constant in 2024 si 2025. Cresterea preturilor la materialele de constructii s-a oprit in cea mai mare parte si, dupa cum se mentiona anterior, cererea va creste lent in trimestrele urmatoare.
 
Situatia curenta si perspectivele catorva dintre pietele europene
In Germania, in al doilea trimestru din 2024, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,6%. Desi in primul trimestru s-a inregistrat o oarecare crestere, aceasta vine dupa trei ani consecutivi de diminuare intre 2021 si 2023. Pentru 2024, se anticipeaza o noua contractie a celei mai mari piete a constructiilor din UE. In luna august a.c., antreprenorii germani au fost cei mai pesimisti. Scaderea continua a autorizatiilor de constructie pentru proiecte rezidentiale noi in primul trimestru al anului 2024 evidentiaza dificultatile actuale. Cu toate acestea, sectorul ingineriei civile ofera o oarecare compensatie. Infrastructura tarii este intr-o stare precara, iar investitiile in drumuri si in infrastructura digitala determina o anumita crestere in acest subsector.
Pentru Franta, este foarte probabil ca productia de constructii din Franta sa scada cu 1% in 2024. Sentimentul antreprenorilor francezi a fost pesimist in 2023 si nu si-a revenit. In luna august, indicele de incredere in sectorul constructiilor din Franta (sondajul CE) era inca negativ. In plus, 24% dintre antreprenorii francezi sunt in general nemultumiti de portofoliul propriu de comenzi. Emiterea de autorizatii de constructie pentru case noi este, de asemenea, in scadere. Preturile locuintelor sunt in continuare in scadere, ceea ce ingreuneaza dezvoltarea de noi proiecte. Lipsa fortei de munca nu mai este o problema atat de acuta si totusi 30% dintre constructorii francezi se plang de acest aspect.
In ceea ce priveste Olanda, productia va scadea cu aproximativ 3% in 2024, in principal din cauza unei diminuari puternice in primul trimestru din anul in curs. Activitatea va fi in continuare afectata de scaderea anterioara a autorizatiilor si de declinul vanzarilor de locuinte noi din 2023. In 2025, industria olandeza a constructiilor va inregistra o redresare, in principal datorita cresterii productiei de locuinte nou construite. Cifra de afaceri a dezvoltatorilor de proiecte este in crestere, iar numarul de autorizatii de constructie eliberate a crescut in primele luni ale lui 2024. In plus, vanzarile de locuinte nou construite sunt in crestere, datorita imbunatatirii pietei imobiliare.
Sectorul spaniol al constructiilor a inregistrat o crestere foarte puternica de 4,5% in 2023, iar in prima jumatate a anului 2024 s-a stabilizat mai mult sau mai putin. Cu toate acestea, firmele locale de constructii au avut o perioada dificila. Nivelul productiei a scazut cu aproape 25% intre 2019 si 2022. Evolutia autorizatiilor rezidentiale si nerezidentiale a continuat sa se imbunatateasca insa in primul trimestru al anului, dupa o crestere puternica in 2023. Investitiile fondului de redresare al UE in sectorul constructiilor din Spania sunt, de asemenea, substantiale. Prin urmare, cel mai probabil va urma o continuare a cresterii in sectorul constructiilor din Spania in 2024 si 2025, dar intr-un ritm mai lent comparativ cu 2023.
Sectorul polonez al constructiilor a crescut cu 5,3% anul trecut. Majorarea volumelor a fost determinata in principal de sectorul infrastructurii (+12,4%). Cu toate acestea, primul semestru al anului 2024 a fost mai putin promitator, productia poloneza de constructii a scazut cu 9,8 % in primul trimestru si cu 0,9 % in al doilea trimestru. Multe proiecte de infrastructura, iar demararea noilor proiecte finantate de UE va necesita timp. Autorizatiile de constructie pentru cladiri rezidentiale sunt din nou in crestere. Preturile locuintelor sunt si ele pe un trend ascendent, ceea ce face ca noile proiecte sa fie mai accesibile pentru dezvoltatori. O revenire importanta a sectorului constructiilor din Polonia in ansamblu nu este probabil sa aiba loc pana in 2025. In ceea ce priveste constructiile rezidentiale, redresarea ar putea avea loc inca din a doua jumatate a anului 2024.
In Turcia, sectorul analizat a crescut in 2023 pentru prima data in ultimii cinci ani. Volumele de productie au crescut cu 7,8%, iar in primul trimestru din 2024 majorarea a fost de 3,7%. Cu toate acestea, in august, indicatorul de incredere in sectorul constructiilor din Turcia era inca negativ, iar constructorii se declarau nemultumiti de portofoliul de comenzi. In plus, multi antreprenori turci se plang de cererea scazuta, iar emiterea de autorizatii de constructie desi a crescut usor, urmeaza un parcurs anevoios. S-ar putea ca datele privind autorizatiile sa fie subevaluate, intrucat majoritatea autorizatiilor sunt emise de municipalitati. De asemenea, din cauza circumstantelor speciale de dupa cutremurul care a avut loc anul trecut, alte institutii acorda acum permise care nu sunt inca incluse in statistici. In concluzie, sectorul constructiilor din Turcia sa continue sa creasca in acest an si anul viitor, dar mai putin accelerat fata de 2023. Pentru informatii suplimentare, click aici
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIMSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
AED
concelex
CDS
theda mar
SSAB
leviatan
VEGO
SIGM
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
noark
strabag nivel 1
MAKITA
EDIT-Structural
BogArt
konsent
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
ness project
viarom
DRS
Ubitech
rigips
Acvatot 2019

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<