Agenda Constructiilor
Duminica, 22 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - iO Partners: Piata spatiilor industriale incetineste, dupa 2 ani cu tranzactii record
iO Partners: Piata spatiilor industriale incetineste, dupa 2 ani cu tranzactii record
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 03 Iun 2024 11:51
Piata imobiliara industriala din Europa Centrala si de Est (CEE) a inregistrat o incetinire in acest trimestru dupa o perioada sustinuta de crestere, marcand o revenire la normalitate dupa activitatea record din 2021 si 2022. In intreaga regiune, ratele de neocupare a spatiilor industriale si de logistica sunt in crestere, iar cererea totala pentru spatii este in scadere. Trendul este vizibil si in Romania, unde cererea pentru spatii industriale a scazut cu 30% fata de trimestrul anterior si cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Acest lucru este determinat in mare masura de incetinirea cresterii in domeniul comertului electronic, deoarece pietele din regiune inregistreaza o rezerva consistenta de contracte de inchiriere pentru productie, in special in Ungaria, Cehia si Serbia. In general, constructia de hale noi a cunoscut o noua incetinire in acest trimestru, iar chiriile au crescut usor de la an la an in intreaga regiune. 
In ciuda acestei reduceri de viteza, regiunea CEE este o destinatie din ce in ce mai atractiva pentru investitiile industriale si logistice, inregistrand cel mai mare volum de spatii industriale pe cap de locuitor, o infrastructura care se imbunatateste rapid si companii de productie care cauta angajati calificati si in numar mare.
“Scaderea din piata este un recul asteptat de la maxime istorice, pe fondul unui numar limitat de tranzactii mari cauzat de scaderea volumelor din retail-ul traditional si online determinata de inflatie, dar si de faptul ca multi retaileri mari au dezvoltat in ultimii 5 ani centre logistice cu capacitate suficienta. De asemenea, pe fondul chiriilor semnificativ mai mari si a costurilor ridicate de dezvoltare, observam in anumite cazuri atat o intarziere din partea clientilor, care trebuie sa isi reajusteze bugetele pentru chirie, cat si o oferta mult limitata,  din cauza costurilor mari de constructie si finantare. In perioada urmatoare, ne asteptam la mai multe renegocieri si procese de optimizare a activitatilor logistice decat in mod normal”, a declarat Viorel Opait, Regional Development Director in cadrul iO Partners.

Romania: scadere cu 30% a cererii de pe piata si livrari mai putine
In Romania, cererea pentru spatii industriale in primul trimestru al anului 2024 a fost mai lenta decat anul trecut. Cererea a ajuns la aproximativ 192.400 mp in T1 2024, cu 30% mai putin fata de trimestrul anterior si cu 22% mai putin decat in T1 2023. Aceasta tendinta descendenta urmeaza dupa doi ani record, cand cererea a crescut la peste 1 milion de mp.
De asemenea, livrarile de spatii industriale s-au redus la inceputul anului. In Romania au fost finalizati in total 69.400 mp in T1 2024, cu 57% mai putin decat in trimestrul anterior si cu 69% mai putin decat in T1 2023.
Desi aproximativ 700.000 mp sunt in pregatire pentru 2024, livrarile efective ar putea fi considerabil mai mici, deoarece cererea incetineste, iar asigurarea de preinchirieri devine mai dificila. In timp ce nivelul chiriei pe spatiile industriale a fost stabil in T1 2024, exista in continuare presiuni pentru cresterea chiriilor, deoarece costurile de constructie sunt ridicate. Asa cum era de asteptat, rata de neocupare a crescut usor la nivel national in T1 2024, de la 4,3% in trimestrul precedent, la 4,4%, pe masura ce cererea a incetinit. 

Tendinte similare in alte tari din CEE, unde cerea a scazut si cu 50%
In primul trimestru al anului, Ungaria a demonstrat o cerere robusta, in ciuda unei scaderi de 15% a cererii totale in regiunea extinsa Budapesta. Aici, cererea neta a fost de 78.280 mp, reprezentand 86% din tranzactii. Stocul industrial modern din aceasta zona a crescut cu 8,7%, ajungand la 3.522.160 mp, iar 63% din noile spatii in constructie au fost preinchiriate.
In Cehia, volumul de spatii nou finalizate in Q1 2024 s-a ridicat la 148.100 mp, ceea ce reprezinta doar jumatate din volumului din trimestrul anterior. Companiile din industria prelucratoare au fost responsabile pentru 50% din noile tranzactii, contribuind la un stoc industrial total de aproape 11,9 milioane mp. Desi rata de neocupare a crescut usor, la 2%, chiriile prime au ramas stabile la 7,50 euro/mp/luna.
Slovacia a adaugat 132.000 mp de spatii noi, desi activitatea de inchiriere a scazut cu 40%, iar rata de neocupare a crescut la 2,35%. Chiriile prime in Bratislava au urcat la 7,35 euro/mp/luna.
Piata din Serbia continua sa se dezvolte rapid, cu 844.000 mp disponibili in parcurile industriale. CTP si VGP domina piata, avand o cota combinata de 67%. Pozitia strategica a Serbiei in Europa de Sud-Est o face atractiva pentru companiile asiatice de productie, consolidandu-si rolul de punte intre Europa de Est si Vest.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
SIGM
Arduro
BogArt
konsent
MAKITA
Acvatot 2019
CDS
concelex
DRS
AED
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
EURO BUILD
leviatan
SSAB
VEGO
noark
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
ELECTROGRUP
GEWISS
rigips

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<