Agenda Constructiilor
Marti, 27 Februarie 2024
Frontale
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MASTERBUILD: Obiectiv de crestere cu 25% a cifrei de afaceri din acest an
MASTERBUILD: Obiectiv de crestere cu 25% a cifrei de afaceri din acest an
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 11 Oct 2023 06:25
In ultimii 5 ani, businessul MASTERBUILD - General Contractor & Developer a evoluat semnificativ, de la o cifra de afaceri de 25 milioane de lei in 2018 la peste 73 milioane de lei in 2022. Totodata, dintr-un jucator specializat pe segmentul shell & core, antreprenorul este, astazi, una dintre primele 50 de companii de antrepriza generala la nivel national, cu activitati extinse atat la nivel national, cat si pe pietele internationale. La nivelul anului 2023, obiectivul companiei este mentinerea ponderii proiectelor de retail, productie, logistica si proiecte de infrastructura militara sau guvernamentala in totalul volumului de business si atingerea targetului de crestere cu 25% pana la finalul anului. Pentru viitor, conducerea MASTERBUILD si-a propus noi investitii in tehnologie si echipamente, dezvoltarea echipei, precum si protejarea mediului inconjurator prin utilizarea de materiale eco-friendly, pentru a construi cat mai responsabil. In fiecare an, compania investeste aproximativ 5% din cifra de afaceri pentru a testa si folosi noi tehnologii si echipamente sau pentru dezvoltarea echipei. 
Interviu cu Stefan Ferdinand Vayna, CEO al MASTERBUILD - General Contractor & Developer, manager cu o experienta profestionala de 17 ani pe piata de constructii.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in continuare?
- Desi anul 2023 este marcat de incertitudine si provocari majore, precum inflatia si modificarile constante din punct de vedere legislativ, piata de constructii este stabila, desi vorbim despre o perioada post-pandemica si inca in plin conflict la granitele Romaniei. MASTERBUILD are contractate, in acest moment, proiecte de constructii de mari dimensiuni ce totalizeaza aproape 30.000 mp, atat in Bucuresti, cat si in diferite alte zone din tara. Aproximativ 15% din totalul proiectelor provin din segmentul facilitatilor industriale si de productie, 15% sunt proiecte publice si majoritatea, 70%, provin din zona de retail.
Anul acesta inregistram un volum semnificativ al cererii pentru noi constructii in special in segmentul de productie (fabrici noi, extinderi de fabrici si facilitati de productie ale operatorilor internationali si locali), in timp ce retailul se mentine, in continuare, pe un trend ascendent, in special marii operatori continuand strategia de expansiune agresiva in Romania. De asemenea, sunt incepute si anuntate diverse proiecte pe segmentul institutional, avand in vedere si noile finantari publice puse la dispozitie, dar si logisticul este foarte activ, atat in ceea ce-i priveste pe dezvoltatorii pan-europeni, cat si pe cei locali.
 
 
Pe masura ce vom vedea noi dezvoltari pe segmentul de infrastructura publica vom absorbi, de asemenea, si noi constructii, caci tara, in ansamblu, este intr-o perioada de dezvoltare. Romania continua sa atraga investitori importanti, cu 3-4% mai mult in comparatie cu anii precedenti, iar acest lucru va creste in mod semnificativ volumul de constructii. 
 
- Cum ati caracteriza, pe scurt, piata proiectelor din domeniul industrial-logistic?
- Piata proiectelor de constructii din domeniul industrial-logistic si comercial, pe care activam noi, este una foarte dinamica, cu un potential de crestere important pentru antreprenori si constructori. Potrivit unei analize publice studiate recent, anul 2022 a reprezentat o perioada de lansare si revenire a proiectelor din acest segment, avand in vedere ca in Romania s-au inregistrat 6.000 de proiecte pe aceste segmente, in crestere cu 11% fata de anul 2021. Marii retaileri se afla in plina expansiune, motiv pentru care se indreapta catre consolidarea si lansarea unor noi spatii logistice, pentru a gestiona fluxul ridicat al centrelor comerciale si supermarketurilor. Mai mult decat atat, Romania inregistreaza o expansiune a comertului online, datorata perioadei post-pandemice, si o noua nevoie a investitorilor de a suplimenta spatiile de depozitare. Conform datelor publice, la finalul anului 2022 se inregistrau, in total, peste 2.500 de spatii de depozitare si peste 1.500 de productie, la nivel national. 
Pe de alta parte, din punct de vedere al avizelor, Romania se confrunta cu schimbari importante din punct de vedere legislativ, iar acest lucru creeaza un anumit nivel de nesiguranta pe piata de constructii. Spatiile industriale - si nu numai - sunt supuse unor reglementari stricte, care asigura siguranta si alinierea cu standardele de calitate, standarde pe care le impunem, la randul nostru, prin toate proiectele pe care le realizam.
 
 
Pentru a construi si a opera un spatiu industrial in mod legal, este necesara obtinerea unor autorizatii si avize de la autoritatile competente, cum ar fi aprobari de PUZ-uri, avize si autorizatii de construire. Acestea necesita un timp de 1-2 ani pentru PUZ-uri si de cel putin 4 luni pentru avize si AC.
Suntem de parere ca, pentru a accelera nivelul de investitii din tara si pentru a crea un spatiu sigur de constructie, trebuie sa existe un cadru legislativ bine intocmit, care sa le ofere investitorilor incredere si predictibilitate, iar autoritatile ar trebui sa actioneze in aceasta directie pentru a contribui la o mai buna functionare a pietei si la impulsionarea economiei si antreprenoriatului local. 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in executia proiectelor?
- Provocari exista in executia oricarui proiect, mai ales pentru ca fiecare lucrare vine cu specificatii proprii si cerinte diferite din partea clientului. Cu toate acestea, suntem de parere ca tocmai aceste provocari reprezinta un bun prilej de invatare si dezvoltare, pentru ca ne determina sa gasim noi solutii si abordari. Criza materialelor de constructii a incetinit - si chiar sistat - un numar ridicat de proiecte, motiv pentru care am incercat sa consolidam si mai mult relatia client-constructor, pentru a gasi cele mai bune solutii in raport cu viziunea acestuia si a duce la bun sfarsit lucrarile, cu pierderi minime.
Mai mult decat atat, cum spuneam si mai devreme, pe langa instabilitatea economica, piata se confrunta si cu o perioada de schimbari legislative si impredictibilitate fiscala, care ingreuneaza deciziile de investitii. Este un context in care orice tip de business plan pe termen lung nu mai sta in picioare, iar cuvintele-cheie sunt agilitatea si abilitatea de a naviga intre toate aceste elemente de incertitudine.
 
 
Atragem, insa, atentia ca tot ceea ce reprezinta modificare fiscala sau legislativa "peste noapte" in industria constructiilor - un segment inca imatur in Romania - va impinge piata sa se autogestioneze, pentru ca diferitii contractori si furnizori vor cauta modalitati de a supravietui, atunci cand statul demonstreaza o lipsa de intelegere a realitatilor din teren. Astfel, credem ca, daca vor disparea si ultimele forme de sprijin pentru sectorul constructiilor, vom asista din nou la un val de trecere a veniturilor fiscale in economia subterana (munca la negru) sau nereguli constructive majore. 
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Printre cele mai semnificative proiecte incheiate in ultimii ani sau in curs de derulare se numara noile facilitati de productie din proximitatea Bucurestiului pentru Grupul Policolor-Orgachim - una dintre cele mai mari companii care activeaza in domeniul productiei si comercializarii lacurilor si vopselelor, rasinilor si produselor chimice de specialitate, sau Zentiva - mare producator international de medicamente, Centrul de Cercetare in Tehnologii Verzi Aerospatiale (TGA) de la Craiova - principalul centru de cercetare in domeniul stiintelor aerospatiale din Romania sau numeroase proiecte pentru operatori logistici sau de retail internationali precum VGP, Hornbach, Auchan, Lidl sau Kaufland.
MASTERBUILD semneaza, pana in prezent, peste un milion de metri patrati construiti. Printre cele mai recente proiecte contractate se numara 45.000 mp de centre comerciale si magazine de retail, 12.000 mp de cladiri logistice si industriale sau lucrari institutionale construite de-a lungul activitatii, care se ridica la o valoare totala a investitiilor de aproximativ 37 milioane de euro.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE/FEBRUARIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 180 (Ianuarie-Februarie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
theda mar
concelex
top 500
CONCEPT STRUCTURE
Ubitech
FRONTALE
viarom
top 500
noark
rigips
quadratum
MAKITA
Acvatot 2019
strabag nivel 1
leviatan
top 500
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
ROGBC 2016
ef-de-n
econet

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu