Agenda Constructiilor
Miercuri, 03 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - MURES: Extinderea Aeroportului Transilvania, o noua poarta pentru dezvoltare
MURES: Extinderea Aeroportului Transilvania, o noua poarta pentru dezvoltare
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 05 Iun 2024 06:20
Judetul Mures a cunoscut o dezvoltare semnificativa in ultimii ani. S-au realizat investitii importante in modernizarea retelelor de transport, cu accent pe infrastructura de drumuri si Aeroportul Transilvania Targu Mures. De asemenea, s-au reabilitat si modernizat spitale, scoli si alte infrastructuri publice. Judetul Mures a devenit o destinatie turistica populara, datorita frumusetii sale naturale, a patrimoniului cultural bogat si a diversitatii de activitati turistice disponibile. Strategia de dezvoltare pentru perioada 2021-2027 vizeaza realizarea de actiuni care sa transforme Muresul intr-un judet verde, digital si inovativ, un judet cu infrastructura si servicii dezvoltate si dezvoltat economic. Consiliul Judetean (CJ) Mures isi propune sa atraga investitii in sectoarele cu valoare adaugata mare, sa continue investitiile in infrastructura de transport, energie si apa, precum si in infrastructura sociala (educatie, sanatate, cultura). In contextul modernizarii politicii europene in domeniul energiei si al climatului, viziunea judetului Mures se axeaza pe asigurarea necesarului de energie din surse proprii, cu accent pe dezvoltarea durabila bazata pe energiile regenerabile si eficienta.
Interviu cu Péter Ferenc, presedintele Consiliului Judetean Mures.

- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le aveti in dezvoltare, in acest moment, in judet?
- Proiectul de construire a terminalului si a platformei de parcare aeronave cu suprafata de minim 8.300 mp, investitia in achizitionarea sistemului de echipamente de securitate aeroportuara performant si modern, precum si realizarea remizei PSI sunt investitii majore, care vor asigura cadrul necesar pentru cresterea in continuare a traficului aerian pe Aeroportul "Transilvania" Targu Mures. Executia lucrarilor aferente extinderii terminalului si platformei sunt in curs de derulare. 
Dezvoltarea infrastructurii rutiere din judet reprezinta o prioritate pentru autoritatea judeteana, motiv pentru care s-a elaborat proiectul tehnic  pentru modernizarea drumului judetean DJ 153A - 153, traseu Ernei - Eremitu - Sovata, in lungime totala de 45,36 km, pentru a fi depus spre finantare prin Programul Regiunea Centru. Este un drum cu un trafic semnificativ care asigura legatura intre municipiul resedinta de judet Targu Mures si statiunea balneoclimaterica Sovata, leaga localitati intens populate la retele principale de transport rutier (drumuri nationale) intr-o zona cu potential turistic.
PNRR a reprezentat pentru autoritatea judeteana o oportunitate semnificativa de a accesa fonduri substantiale pentru a impulsiona dezvoltarea durabila a zonei. Au fost semnate contracte de finantare in domeniul eficientei energetice, dezvoltarii serviciilor de sanatate, mobilitatii verzi, dotarii scolilor cu echipamente moderne si promovarii si punerii in valoare a potentialului turistic din judet. Astfel, prin intermediul Componentei C5 - Valul renovarii, in cadrul Centrului Scolar de Educatie Incluziva nr. 3 din Reghin, in cladirea administrativa a CJ Mures, respectiv la sediul Muzeului Judetean Mures vor fi puse in aplicare unele masuri de eficienta energetica si promovarea surselor de energie regenerabila pentru a reduce consumul de energie si emisiile de carbon. 
 
 
Prin Componenta 12 - Sanatate, se finanteaza investitii in infrastructura sanitara din judet, prin dotarea ambulatoriului integrat al Spitalului Clinic Judetean Mures, cu referire la doua cabinete de oftalmologie, unul pentru adulti si unul pentru copii, si completarea dotarilor actuale ale celorlalte cabinete din ambulatoriul de specialitate, precum si infiintarea unui cabinet de reumatologie. Se vor efectua investitii pentru reducerea riscului de infectii nosocomiale in cadrul Spitalului Clinic Judetean Mures si dotarea Sectiei Neonatologie a acestui spital. De asemenea, se va imbunatati calitatea serviciilor de sanatate la nivelul comunitatilor vulnerabile din judetul Mures prin cresterea accesului populatiei vulnerabile, inclusiv romii, la servicii de sanatate de tip preventive pentru bolile prioritare pentru sanatatea publica. Se vor investi totodata in activitatile de planing familial in Spitalul Clinic Judetean Mures, inclusiv in infrastructura aferenta. In municipiul Tarnaveni, dezvoltarea infrastructurii unitatii de asistenta medicala Ambulatorie in cadrul Spitalului Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" Tarnaveni se va finanta tot din fonduri PNRR.
Prin Componenta 11 - Turism si cultura, in judetul Mures, pe langa ruta gastronomiei traditionale romanesti si ruta castelelor, se promoveaza si ruta castrelor romane, prin dezvoltarea Parcului Arheologic de la Calugareni, comuna Eremitu. Este o investitie cu impact pentru aceasta zona, unde se va amenaja un centru pentru vizitatori in zona sitului arheologic, compus din mai multe cladiri si se vor moderniza cladirile existente, concomitent cu construirea unor cladiri noi. Suntem parteneri alaturi de judetele Suceava si Bistrita Nasaud, in implementarea unui proiect de amenajare a unui traseul ciclabil in judetul Mures, pe "Via Transilvanica", in lungime de 97 de km, pe teritoriul UAT Sarateni, Sovata, Chiheru de Jos, Eremitu, Ibanesti, Hodac, Gurghiu, Solovastru, Ideciu de Jos si Brancovenesti.
Pentru a creste calitatea invatamantului, se vor dota cu mobilier, materiale didactice si echipamente digitale pentru Centrele scolare pentru educatie incluziva si Centrul judetean de resurse si asistenta educationala (CJRAE) si vor fi achizitionate 26 de microbuze electrice pentru 26 UAT din judetul Mures. 

 
- Va orientati si catre alte surse de finantare pentru dezvoltarea judetului? Care ar fi acestea?
- Ne-am orientat atentia si catre alte surse de finantare, elaborand documentatii tehnice pentru a continua investitiile in infrastructura sanitara. Astfel, doua proiecte au fost pregatite pentru a fi finantate de Compania Nationala de Investitii (CNI) - Programul national de constructii de interes public sau social, subprogramul - Unitati Sanitare. Este vorba despre reabilitarea energetica si lucrari conexe - extindere mansarda existenta la Sectia Pneumologie, respectiv Reparatii capitale si extindere cladire - corp C13, pentru activitati medicale, in incinta Spitalului Clinic Judetean Mures, din Targu Mures, pe strada Gh. Marinescu, nr. 1, 3, 5.
Mentionam ca proiectele mai sus amintite se leaga de sfera de competenta a autoritatii judetene, insa pe teritoriul judetului Mures se finanteaza din PNRR multe alte proiecte, cum ar fi modernizarea infrastructurii Institutului de Urgenta pentru Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures si dotarea cu echipamente si materiale necesare pentru prevenirea, diagnosticul si tratamentul infectiilor asociate asistentei medicale.
Acestea sunt principalele proiecte derulate in prezent, insa pe langa acestea sunt in curs de implementare o serie de alte investitii din bugetul national, local si al UE, conform Programului activitatilor socio-economici, aprobat anual de CJ Mures. 

 
- Care considerati ca sunt proiectele emblematice pentru judetul Mures, care vor avea un impact socio-economic major?
- In contextul rapidelor progrese tehnologice si schimbarilor sociale, conceptul de inovare devine tot mai concentrat pe promovarea dezvoltarii durabile. In acest sens, un Centru de Inovare reprezinta nu doar un centru al creativitatii si cercetarii avansate, ci si un motor vital al transformarii socio-economice. Un astfel de centru poate avea un impact foarte puternic asupra regiunii, avand in vedere multiplele beneficii, si devine un motor al cresterii economice regionale, contribuind la crearea de noi locuri de munca, atrage atentia investitorilor, care devin interesati sa sprijine si sa beneficieze de ideile si tehnologiile emergente. In contextul tranzitiei catre neutralitatea climatica, inovarea in domeniul energiei sustenabile si integrarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor in eforturile de inovare vor fi punctele centrale al activitatilor desfasurate in cadrul centrului. Proiectul este la nivel de realizare a cadrului institutional si pregatire pentru elaborare a studiului de fezabilitate. Valoarea estimativa a acestuia este de 40 de milioane de euro, si vom depune cerere de finantare prin Programul Tranzitie Justa 2021-2027.
Un alt proiect strategic pentru dezvoltarea judetului Mures este realizarea unui terminal intermodal de transport in zona Ungheni, care sa permita conectarea a trei cai de transport: rutier, cale ferata si aeroport. Amplasarea nodului intermodal in proximitatea Aeroportului Transilvania Targu Mures ar creste interesul investitorilor vizavi de potentialul judetului Mures, atat prin facilitarea deplasarilor personale, cat si printr-un transport de marfa mai rapid si mai sigur. Investitia este in faza de studiu de prefezabilitate, valoarea acesteia fiind estimata la 30 de milioane de euro. In acest caz, urmeaza sa identificam, in perioada urmatoare, si sursa de finantare.
De asemenea, este o prioritate pentru autoritatea judeteana realizarea de noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsum pentru entitati publice. O posibila sursa de finantare o reprezinta Programul Tranzitie Justa, Prioritatea 6, apelul care vizeaza sprijinul pentru dezvoltarea de capacitati de mici dimensiuni de productie, transport si stocare de energie RES pentru consum propriu a cladirilor publice in care functioneaza scoli, spitale, servicii sociale. 

 
- Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatii si care sunt factorii care afecteaza demararea/ derularea lucrarilor de constructii?
- Domeniul constructiilor se confrunta cu o serie de provocari care pot impiedica buna desfasurare a proiectelor. Obtinerea avizelor, acordurilor si aprobarilor necesare de la companiile furnizoare de utilitati sau conformarea la reglementarile de mediu stricte poate fi un proces complex, iar aceste demersuri  de autorizare indelungate pot cauza intarzieri in finalizarea documentatiilor tehnico-economice si conduc la intarzieri in initierea proiectelor. Necesitatea relocarii utilitatilor existente, cum ar fi liniile electrice, conductele de gaz si cablurile de telecomunicatii, poate adauga complexitate si costuri proiectelor de constructie.
Perturbarile lantului de aprovizionare cu materiale ca urmare a pandemiei Covid-19 si cresterea costurilor materialelor a avut un impact semnificativ asupra bugetelor proiectelor, punand presiune asupra antreprenorilor si beneficiarilor de proiecte.
O alta problema intalnita este adeseori calitatea slaba a serviciilor de proiectare, care se datoreaza multitudinii de oportunitati de finantare lansate in domeniul de dezvoltare a infrastructurii. Expertii, specialistii sunt solicitati in mai multe proiecte, cu termene apropiate de finalizare, ceea ce pune presiune pe prestator si se reflecta in calitatea documentatiilor prezentate, ori in termene de finalizare nerespectate. De asemenea, se constata o lipsa a unor programe adecvate de formare si educatie pentru lucratorii din constructii, ceea ce poate duce la lacune de competente si poate impiedica adoptarea de noi tehnologii si tehnici.
Introducerea unor principii, cum ar fi DNSH (do no significant harm), necesita abordare adecvata si atentie sporita din partea constructorului, ca activitatile desfasurate sa nu aiba un impact negativ asupra mediului, cum ar fi poluarea aerului, poluarea apei si gestionarea deseurilor. Si nu in ultimul rand, pot aparea probleme financiare. Lipsa de finantare, insolventa contractorilor sau subcontractorilor pot duce la intarzieri in programul proiectului si la riscuri de abandon al proiectului.

- Care sunt cele mai mari proiecte de investitii pe care le-ati finalizat in 2023?
- In anul 2023 am finalizat proiectele de infrastructura rutiera judeteana, reabilitate din fonduri europene, prin Programul Operational Regional (POR), reusind astfel modernizarea unor tronsoane de drum judetean intens circulate, de o importanta deosebita pentru dezvoltarea economica a zonei municipiului Tarnaveni (DJ 142 - DJ151B) si pentru zona Sighisoara (DJ 106, Agnita - Sighisoara). Tot datorita finantarii din POR, am finalizat reabilitarea a doua monumente istorice din municipiul Targu Mures. Ca urmare proiectului de reabilitare, Muzeul de Stiintele Naturii a fost dotat cu mobilier specific pentru expunerea patrimoniului cultural, s-au achizitionat noi exponate si s-a digitizat obiectivul de patrimoniu. Prin reabilitarea exterioara completa a Palatului Culturii, o cladire secesionista construita in perioada 1911-1913 si-a redobandit frumusetea de odinioara, constituind o valoare arhitecturala de nivel european.
 
ABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
rigips
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
CONCEPT STRUCTURE
noark
Arduro
siniat
theda mar
BogArt
concelex
Ubitech
viarom
EDIT-Structural
leviatan
quadratum
CDS
Acvatot 2019
konsent
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
econet
ef-de-n
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander