Noi forte in constructii: posibila fuziune ARACO-PSC, propusa de antreprenori clujeni |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 10 Apr 2023 11:39 |
Filiala Transilvania a Asociatiei Romane a Antreprenorilor in Constructii (ARACO) a luat decizia ca, la adunarea generala din luna mai, sa propuna si sa sustina fuziunea ARACO, asociatie infiintat in urma cu 32 de ani, cu Patronatul Societatilor din Constructii (PSC), alaturi de care functioneaza de 17 ani.
"In constructii, ca in orice ramura a economiei, se vorbeste despre calitate, pret, disponibilitate. Acest domeniu economic este, din pacate, unul cu risc investitional mare, o legislatie foarte stricta. Noi, ca firme care lucreaza in aceasta tara, avem probleme mari legate de relatia cu autoritatile statului. (…) Cu siguranta, prin fuziunea acestor organizatii, vom reusi sa echilibram raportul putere - patronat. Sper ca, in viitorii ani, legislatia sa fie mult mai sigura, iar firmele de constructii sa isi scada riscurile pentru investitiile viitoare", a anuntat Ioan Aschilean, presedinte al ACI Cluj si vicepresedinte al ARACO, cu prilejul participarii sale la Construction & Regulation Cluj Summit, eveniment dedicat sectorului de constructii, citat de publicatia locala Transilvania Business.
Summit-ul, organizat de Intelglobalis Consulting, prin platforma X Party & Networking (XPN), la Cluj-Napoca, a vizat mediul de afaceri din industria constructiilor, sectoare auxiliare si institutii de reglementare. La manifestarea ce a avut loc la finalul lunii martie 2023 au participat aproximativ 380 de persoane.
Provocarea anilor urmatori: multi bani si proiecte, putin constructori
"Ne aflam in fata unei mari provocari, dupa pandemie si razboi: avem in anul acesta si cei urmatori, in Cluj, in Romania prea multi bani. Avem insa si o problema, cea a fortei de munca - foarte putini lucratori. Voi, firmele importante de constructii, cele care duceti tara inainte, aveti posibilitatea de a prospera, dar trebuie sa ne pregatim pentru a absorbi acesti bani. Degeaba politicienii din Bruxelles, Bucuresti, Cluj, incearca sa acceada sume din fonduri europene daca nu avem cu ce implementa proiectele, forta de munca, firme care pot, vor si respecta termene. Depinde de noi, iar platforma XPN este deosebit de importanta aici pentru viitorul acestei parti de lume, pentru constructori, administratie, ca sa faca bine ceea ce urmeaza", a declarat Istvan Vakar, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj.
Problematica fortei de munca a fost ridicata, si cu acest prilej, de reprezentantii sectorului de constructii, dar si de autoritati.
"Din postura Serviciului pentru emigrari Cluj, stim foarte bine cat este de problematica forta de munca, in special in constructii. Structura din judetul nostru face eforturi sustinute, constante pentru a raspunde nevoilor angajatorilor. Anul trecut am avut 11.000 de cereri solutionate aici, cu o echipa relativ mica, iar dintre acestea 4.500 au fost pe partea de avize de munca. Majoritatea strainilor care ajung in Romania vin la munca, iar aceste eforturi ale angajatorilor vor fi sustinute si de noi. Sper sa maresc echipa de aici, pentru ca in fiecare moment sa va putem sta la dispozitie in cel mai bun si elegant mod posibil", a precizat Ciprian Tamas, comandantul Politiei pentru Imigrari Cluj.
Noul val de constructori solicita ajutor "veteranilor" din domeniu, pentru unitate si eficienta in sector, iar de la autoritati, un dialog mai deschis.
"Regretul meu cel mai mare ca incepator in constructii - pentru ca inca asa ma consider, facand parte din generatia tanara si foarte tanara de constructori - este ca nu am avut parte de o introducere in lumea constructiilor din Cluj, ci doar tangential, doar cu 2-3 lideri. Astept din partea constructorilor mai experimentati sa intinda o mana catre tineret si sa ne aduca laolalta, sa fim mai uniti. De la autoritati nu asteptam altceva decat un dialog mai deschis", a declarat, la randul sau, Bogdan Irsik, directorul general al companiei de constructii Wincon.
|