PRIME KAPITAL plaseaza avansurile primite de la clienti in conturi fiduciare |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Stelian DINCA 12 Mai 2020 11:50 |
Ca raspuns la incertitudinea creata de pandemia COVID-19, Prime Kapital ia masuri unice pentru eliminarea riscurilor la care sunt expusi clientii cu privire la avansurile platite catre dezvoltator, prin plasarea acestor avansuri in conturi fiduciare tinute separat fata de conturile dezvoltatorului. Cu aceasta initiativa voluntara, fara precedent, Prime Kapital ofera tuturor clientilor sai certitudinea ca sumele platite drept avans la achizitia locuintei dorite sunt pastrate in siguranta.
„Stim ca in aceasta perioada atat cumparatorii cat si dezvoltatorii se afla intr-o situatie iesita din comun. Cumparatorii isi amintesc probabil criza financiara din 2008 si pierderile suferite la vremea respectiva de multi dintre cei care contractasera achizitia unei locuinte si care nu au putut sa isi recupereze depozitele avansate dezvoltatorilor, care ulterior au intrat in faliment fara sa livreze casele sau apartamentele promise. Clientii nostri sunt deja avantajati de politica avansurilor minime pe care le solicitam. Pentru multi dintre ei aceste fonduri reprezinta economiile de o viata iar dezvoltatorii ar trebui sa faca mai mult pentru a ii proteja. Prime Kapital este o companie finantata din surse proprii si, din acest motiv, nu are nevoie sa foloseasca sumele platite in avans de clienti pentru a-si dezvolta proiectele . Avansurile clientilor reprezinta o forma de angajament din partea celor care isi doresc o locuinta si nu o sursa de finantare gratuita pentru dezvoltator. In acest context, pandemia COVID-19 evidentiaza ceea ce consideram a fi o nevoie clara, exacerbata de consecintele economice negative actuale, de separare a procesului vanzarii locuintelor de riscurile inerente dezvoltarii proiectelor rezidentiale. Prime Kapital raspunde acestei nevoi imediate prin implementarea conturilor fiduciare care sunt separate de conturile prin care isi desfasoara activitatile curente. In acest fel ne consolidam pozitia de lider de piata care construieste comunitati durabile si de calitate in baza unei viziuni pe termen lung. Dispunem de o baza robusta de fonduri proprii, fapt care ne permite sa realizam proiectele planificate fara a depinde de finantari atrase de la clientii nostri” , spune Maggie Kitshoff, Residential & Office Managing Director Prime Kapital.
Toate depozitele existente si viitoare ale clientilor Prime Kapital, platite ca avans pentru achizitionarea unei locuinte, vor fi plasate in conturi fiduciare. Aceasta inseamna ca dezvoltatorul nu are acces la depozitele clientilor pana cand locuinta nu este finalizata si livrata clientului. Astfel este eliminat riscul de pierdere a avansului platit in cazul in care dezvoltatorul nu isi va tine promisiunea de a livra locuinta contractata, avansul urmand a fi returnat in mod automat catre client din contul fiduciar in cazul in care locuinta nu va fi livrata in termenul promis. Conturile fiduciare vor fi deschise la banci de renume si gestionate separat, cu supraveghere independenta.
„Suntem receptivi la cerintele clientilor si cautam in mod constant modalitati de imbunatatire a ofertei noastre, cu un accent pe calitate si inovatie. Unii dezvoltatori pot sustine ca un antecontract standard de vanzare-cumparare ofera deja protectie pentru avansurile platite de clienti. Experienta noastra arata ca, la o privire mai atenta, cumparatorii depind in realitate de sanatatea financiara a dezvoltatorilor si, in plus, contractele au clauze scrise ”cu litere mici” care leaga recuperarea avansului de mai multe conditii, aflate in afara controlului acestora. Spre deosebire de situatia descrisa ce reprezinta tratamentul standard la care sunt supusi cumparatorii astazi in piata rezidentiala, Contul Fiduciar al Prime Kapital a fost dezvoltat special pentru a oferi protectie clientilor, in mod deschis si transparent, printr-o separare completa a avansului platit de riscul ca dezvoltatorul sa nu livreze locuinta dorita. Exista o serie de riscuri asociate platii avansului, iar cumparatorii trebuie sa cunoasca acest lucru. Stim, de exemplu, despre o practica obisnuita in randul anumitor dezvoltatori de a oferi reduceri agresive de preturi in schimbul platii unor avansuri mari, in efortul de a-si asigura accesul la banii clientilor, ca parte a finantarii proiectelor dezvoltate de ei. Aceasta inseamna ca riscul dezvoltarii proiectului este suportat de clienti, iar dezvoltatorul nu are nimic de pierdut daca lucrurile merg prost si proiectul esueaza. In opinia noastra, cumparatorii cunosc rareori situatia financiara complexa a unui dezvoltator si ar trebui sa insiste asupra unor garantii corespunzatoare in schimbul platilor in avans", mai spune Maggie Kitshoff.
Avalon Estate, aflat in zona de nord a Bucurestiului ofera un stil de viata aparte in cadrul unui ansamblu rezidential cu densitate redusa bazat pe conceptul ”gated community”. Proiectul ofera, pe langa vilele cu design deosebit, townhouse-uri si apartamente diverse, un parc central cu spatii verzi generoase, un club privat cu piscina, un restaurant si multiple servicii aditionale. Avand un total de 746 locuinte, Avalon Estate s-a bucurat de un interes crescut din partea publicului iar un nou stoc de unitati urmeaza sa fie oferit spre vanzare in curand. Autorizatia de construire pentru intregul proiect a fost emisa iar inceperea lucrarilor va fi anuntata in perioada urmatoare.
Marmura Residence, situat langa statia de metrou Jiului din Bucurestii Noi, aproape de noile poluri de birouri din zona de nord a capitalei, ofera 465 studiouri, apartamente 2, 3 si 4 camere, duplexuri si 509 de locuri de parcare subterane. Dezvoltat pe baza conceptului de comunitate integrata, Marmura Residence acopera o suprafata de 1,5 hectare si cuprinde 5.000 de metri patrati de spatii verzi si terase generoase, 1.700 de metri patrati de spatii comerciale, servicii si o zona de recreere exclusiva pentru rezidenti. Lucrarile de constructie la subsoluri sunt in curs de desfasurare si vor ajunge la parter in luna iulie a anului curent.
|