Reglementarile UE pentru clima vor schimba modul in care se construieste in Romania |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 27 Mar 2024 17:19 |
In contextul in care 74% din populatia Uniunii Europene locuieste in orase si suburbii, iar estimarile arata ca, pana in 2050, 68% din populatia lumii va trai in mediul urban, se pune intrebarea cum va arata viitorul in dezvoltarea imobiliara. Aceasta, cu atat mai mult avand in vedere ca, potrivit datelor publicate la nivelul UE, 36% din emisiile de gaze cu efect de sera si 40% din energia consumata se datoreaza cladirilor.
Modul in care se construieste in mediul urban din Romania este sau va fi influentat de un numar considerabil de reglementari adoptate sau anuntate la nivelul UE in scopul combaterii schimbarilor climatice, cu efecte semnificative asupra calitatii vietii locuitorilor oraselor din tara noastra. Despre distanta ce ramane de parcurs de la cum arata orasele astazi in Romania la orasul viitorului, precum si rolul sectorului imobiliar in acest sens, s-a vorbit la un eveniment organizat recent de echipa de real estate a firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii SCA.
In cadrul acestuia, au fost invitati ca lectori reprezentanti ai unor dezvoltatori imobiliari internationali si locali – Viorel Lacatus (country manager, Atenor Romania), Stefan Tudos (vicepresedinte, Genesis Property), Marius Persenea (chief operating officer, Iulius) si Robert Ionita (general counsel, NEPI Rockcastle). Ei au discutat, alaturi de avocatii Schoenherr Sebastian Gutiu (managing partner), Madalina Mitan (partner), Claudiu Stan (managing attorney at law) si Liviu Flusca (managing attorney at law), despre tendintele actuale in dezvoltarea imobiliara in mediul urban, in lumina modificarilor legislative anuntate la nivel european si national in acest domeniu, precum si despre pasii de parcurs pentru ca orasele din Romania sa poata atinge obiectivele stabilite la nivelul UE.
Printre temele abordate s-au numarat obligatiile legale privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, cresterea eficientei energetice, inclusiv introducerea obiectivului UE ca, pana in anul 2030, toate cladirile nou-construite sa genereze zero emisii carbon (iar pana in 2050 intregul stoc de cladiri sa atinga acest nivel), proiecte imobiliare care folosesc energie regenerabila, proiecte de regenerare urbana, spatii verzi, mobilitate urbana, precum si modul in care cerintele de raportare ESG vor influenta deciziile de dezvoltare, operare, inchiriere sau achizitie de spatii imobiliare.
"Dezvoltarea imobiliara durabila nu e doar o tendinta, este o realitate curenta. In timp, este de anticipat ca cerintele ESG vor avea un impact tot mai mare asupra deciziilor de inchiriere si achizitie de active imobiliare. Vedem, deja, o tendinta in randul unor chiriasi de a acorda atentie crescanda contractelor de inchiriere care vizeaza spatii de birouri sustenabile (green leases). Foarte probabil, pe masura ce ne apropiem de 2030, aceasta schimbare de perspectiva se va manifesta si in randul cumparatorilor, pe fondul obligatiilor lor de raportare in planul ESG si al aplicarii noilor standarde (spre exemplu, net zero buildings). Astfel, se contureaza o schimbare semnificativa in modul in care sunt evaluate si gestionate aspectele de durabilitate in domeniul imobiliar, reflectand tendinta globala catre o dezvoltare mai responsabila si ecologica.‟ – a declarat la eveniment Viorel Lacatus, country manager, Atenor Romania.
"La Genesis Property, ESG reprezinta o prioritate strategica. Ne concentram eforturile pentru a asigura sustenabilitatea parcurilor noastre de business si a minimiza impactul asupra mediului. Observam o crestere a interesului chiriasilor pentru sustenabilitate si eficienta energetica, precum si o atentie sporita acordata bunastarii angajatilor. In acest context, am investit resurse majore in proiectul Yunity Park, creand spatii verzi si zone de relaxare pentru angajati. Iar aceasta schimbare de paradigma vine cu oportunitati atat pentru noi ca dezvoltatori imobiliari, cat si pentru chiriasii nostri.‟ – a declarat la eveniment Stefan Tudos, vicepresedinte, Genesis Property.
"Un subiect de mare interes este acela al obligatiilor privind dotarea cladirilor cu statii de incarcare pentru masinile electrice. Conform reglementarilor in vigoare in Romania, din 2025 va fi obligatoriu ca 10% din locurile de parcare aferente cladirilor sa fie dotate cu statii de incarcare. La nivel european, este prevazuta si o capacitate minima a acestor statii, astfel ca se incearca in prezent o personalizare dupa tipul de spatiu – aceasta pentru ca, spre exemplu, atunci cand merge la un centru comercial, ar putea fi mai relevant pentru client sa isi poata incarca masina folosind o statie de incarcare rapida, decat sa aiba acces la statii care ii permit incarcarea in mai multe ore decat petrece la cumparaturi, caz in care capacitatea statiilor e mai importanta decat numarul lor. La nivel local, in prezent, legislatia romaneasca inca nu prevede ce capacitate ar trebui sa aiba aceste statii, ceea ce deschide o discutie interesanta, cu diferente intre proprietatile turistice, centrele comerciale si cladirile de birouri.‟ – a declarat la eveniment Robert Ionita, general counsel, Nepi Rockcastle.
"Investim deja de aproape un deceniu si jumatate in proiecte mixte ale caror nuclee sunt reprezentate de spatiile verzi, inca de cand conceptul de sustenabilitate incepea sa apara timid in constiinta publica si in media. In mod interesant, la inceput, a fost dificil sa ii convingem pe anumiti parteneri financiari sa investeasca in aceste spatii verzi extinse. Ne bucuram ca preocuparea pentru sustenabilitate devine norma. Cu siguranta, anumite proprietati vor ajunge sa fie imposibil de tranzactionat in lipsa unui profil de sustenabilitate adecvat. In acest context, fiecare cladire va trebui sa fie insotita de o strategie de dezvoltare sustenabila, cu investitii consistente pentru a se alinia exigentelor pietei. Apreciez faptul ca acum avem oportunitatea sa facem schimbari pozitive in domeniul imobiliar si sa contribuim la crearea unui viitor mai sustenabil pentru toti.‟ – a declarat la eveniment Marius Persenea, COO, Iulius.
"La nivelul UE, ultimii ani au adus un volum fara precedent de prevederi legislative, intrate in vigoare sau aflate in stadiu de proiect, care schimba modul in care vor fi construite cladirile in viitor. Aceste modificari au un impact considerabil asupra activitatii dezvoltatorilor imobiliari si vor influenta, fara indoiala, deciziile viitoare de investitie in acest domeniu. In acest context, nevoia de adaptare a legislatiei nationale, dialogul intre partile implicate si luarea in considerare a interesului locuitorilor oraselor de astazi sunt esentiale. Acest eveniment a fost organizat tocmai din dorinta noastra de a contribui in acest sens.‟ – a declarat, in legatura cu tema evenimentului, Sebastian Gutiu, managing partner Schoenherr.
"Tendintele globale care definesc modul in care va arata orasul viitorului vin cu o serie de provocari, dar si cu multe oportunitati. Exista diferente intre legislatia europeana si cea nationala si este clar ca avem de lucru atat pe plan legislativ, cat si administrativ, pentru ca depasirea provocarilor si imbratisarea oportunitatilor respective sa devina realitate, in Romania. Dar nu pornim de la zero, exista deja o baza de prevederi legislative si, cu siguranta, exista vointa alinierii acestora cu cadrul de reglementare al UE. Si, mai important, in plan social si in randul mediului de afaceri exista o tendinta efectiva spre dezvoltarea sustenabila.‟ – a declarat Madalina Mitan, partner Schoenherr.
"Avem, deja, un set de legi care cuprind prevederi pentru implementarea conceptului de oras inteligent, cum ar fi legea mobilitatii urbane si legea privind performanta energetica a cladirilor. La randul sau, proiectul de Cod al urbanismului se concentreaza pe regenerarea urbana intr-o mai mare masura fata de legislatia actuala. Astfel, viitorul pare sa sune promitator si, cu un cadru legal care sprijina dezvoltarea imobiliara durabila, putem sa ne asteptam la progrese semnificative in arii precum mobilitatea urbana, eficienta energetica si regenerarea urbana. Este important sa continuam sa promovam, dezvoltam si implementam aceste politici si legi.‟ – a declarat Claudiu Stan, managing attorney at law Schoenherr.
"In concluzie, pentru ca orasul viitorului sa existe, este esential sa fie continuate masurile care sa asigure reducerea emisiilor la nivelul cladirilor noi (si, pana in 2050, a stocului existent), cresterea eficientei energetice, eforturile de regenerare urbana, crearea de spatii verzi, imbunatatirea mobilitatii urbane si reducerea impactului transporturilor asupra mediului. Si, cu o populatie urbana in crestere, este evident ca in centrul tuturor eforturilor ce tin de dezvoltarea imobiliara sustenabila in mediul urban trebuie sa se afle locuitorii oraselor si comunitatile.‟ – a declarat Liviu Flusca, managing attorney at law Schoenherr.
|