Romania ramane hub logistic in regiunea ECE, in pofida cresterii preturilor chiriilor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 09 Iul 2025 10:47 |
![]() Potrivit raportului Waypoint Global Industrial Dynamics Report, realizat de compania de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield care analizeaza conditiile de pe piata industriala la nivel global, motoarele cererii si evolutia costurilor pe acest segment imobiliar, peste 60% dintre pietele din EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) anticipeaza o crestere a nivelurilor de chirie in sectorul logistic si industrial in urmatorii trei ani.
In CEE, aceasta tendinta este alimentata de cererea robusta din partea retailerilor, a furnizorilor de servicii logistice si a companiilor din industria prelucratoare, dar si de interesul crescut pentru solutii de tip nearshoring – readucerea productiei mai aproape de pietele de consum.
In acest context, Romania se remarca printr-un nivel al chiriilor sub media globala (4,7 euro/mp/luna), ceea ce o face atractiva pentru companiile care cauta eficienta operationala.
Costurile reduse cu forta de munca si energia, alaturi de proximitatea fata de pietele de consum din Europa Centrala si de Est, pozitioneaza Romania ca un hub logistic si industrial in expansiune.
Mai mult decat atat, in regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa), chiriile industriale au crescut in medie cu 38% fata de 2019, cu varfuri notabile in piete precum Regatul Unit, Cehia, Olanda si Norvegia.
Romania se aliniaza tendintei de crestere, insa cu o rata de doar 15%, fiind una dintre pietele emergente cu potential ridicat, in special datorita costurilor competitive cu forta de munca si pozitionarii strategice in lanturile de aprovizionare europene.
In ceea ce priveste motoarele cererii de spatii industriale, autorii studiului mentioneaza comertul electronic, distributia de bunuri de consum, productia auto si din domeniul high-tech.
Activitatile de productie raman un fundament esential pentru pietele industriale, datorita gamei largi de activitati pe care acestea le sustin. De la bunuri de larg consum la echipamente industriale, acest sector continua sa genereze cerere constanta pentru spatii de productie si depozitare.
Productia auto este identificata ca un motor semnificativ al cererii, cerere care nu se limiteaza doar la fabricarea si distributia vehiculelor, ci include si lanturile de aprovizionare pentru componente, precum si logistica post-vanzare. Aceasta complexitate genereaza nevoi diverse de spatii industriale, de la hale de asamblare la centre de distributie si service.
In paralel, productia high-tech – in special in domenii precum semiconductoarele – este asteptata sa impulsioneze cererea in urmatorii trei ani. Acest trend reflecta cresterea cererii globale pentru produse tehnologice avansate, sustinuta de ecosisteme de expertiza, forta de munca specializata si programe de stimulare a investitiilor.
Un alt segment in ascensiune este depozitarea frigorifica, evidentiata ca un contributor important la cerere. Totusi, oferta limitata de astfel de facilitati poate reprezenta o provocare pentru ocupanti, intrucat competitia pentru activele existente este in crestere.
Stefan Surcel, Head of Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox: ”Aceste tendinte globale au un impact direct asupra pietei imobiliare industriale, determinand dezvoltatori, investitori si ocupanti sa-si regandeasca strategiile. Cererea crescuta pentru spatii moderne, adaptate nevoilor specifice ale fiecarui sector, duce la o presiune asupra stocului disponibil si la o crestere a chiriilor. In acest context, regiunile care pot oferi infrastructura de calitate, forta de munca calificata si proximitate fata de pietele de consum – cum este cazul Europei Centrale si de Est – sunt bine pozitionate pentru a atrage investitii si a deveni noduri logistice regionale”.
|