RPC: Investitii publice si private de 9 miliarde de euro in Constanta |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 25 Iun 2024 11:29 |
Investitii publice si private de peste 9 miliarde de euro transforma Constanta intr-un pol de dezvoltare regionala pe termen mediu si lung, cu multiple oportunitati pentru domeniul imobiliar, arata o analiza a Romania Property Club, pe baza concluziilor din cadrul Constanta Real Estate Roundtable organizat vineri, 21 iunie.
Energia, agricultura, transportul maritim, securitatea si turismul sunt principalele puncte forte ale Constantei. Portul Constanta are in derulare investitii de 1 miliard de euro: lucrari de infrastructura, cai de acces si utilitati, in vederea dezvoltarii de terminale specializate in portul Constanta Sud – Molurile IIIS (45 ha platforma de operare, 11 ha zona logistica, 7 dane) si IVS (110 ha platforma operare, 25 ha zona logistica, 10 dane).
CNAIR a lansat licitatie pentru proiectare si executie Alternativa Techirghiol - 30,59 km, autostrada care va conecta Constanta de Olimp. Noua autostrada va incepe de la Nodul Cumpana (A2 - A4), va continua cu un nou pod peste Canalul Dunare - Marea Neagra (zona Agigea), va avea alte 3 noduri (Agigea - Eforie Nord, Techirghiol & 23 August) si va ajunge in apropierea sensului giratoriu existent Olimp. Durata contractului include 12 luni perioada de proiectare si 36 de luni perioada de executie, cu data estimata de start in 2025. Proiectul de infrastructura aduce noi oportunitati pentru sectorul hotelier si rezidential in zona de sud a litoralului romanesc.
Peste 1.000 de camere de hotel afiliate international sunt in dezvoltare, cu date de deschidere intre 2024 si 2028, conform companiei de consultanta in turism Est Hospitality. Intrarea unor branduri precum Crowne Plaza sau Radisson BLU pe piata locala din Constanta reprezinta un vot de incredere acordat litoralului romanesc.
Sursa: Est Hospitality pentru RPC Dupa Iasi, Timisoara si Cluj-Napoca, investitorul Iulius lucreaza la o dezvoltare complexa in Constanta. Proiectul se bazeaza pe un parteneriat intre investitor si Oil Terminal pe un teren de 38 de hectare situat central, aproape de port si gara. Demersul de investitie incepe prin ecologizarea zonei; terenul a gazduit in trecut spatii de depozitare a produselor petroliere si a ramas neutilizat in ultimii 10 ani.Proiectul va integragradini urbane, birouri, zona de shopping si divertisment, facilitati educationale si culturale, dar si o infrastructura integrata pentru sustinerea mobilitatii si conectivitatii. Interesele economice si de aparare ale Europei sunt interconectate. Intarirea Constantei ca furnizor de securitate pentru intreaga regiune a Marii Negre continua prin noi investitii remarcabile intr-un mini-oras din apropierea bazei militare Mihail Kogalniceanu. Odata complet operational, noul proiect va putea gazdui pana la 10.000 de soldati, plus membrii familiei acestora, aproximativ 5.000 pana la 7.000 de persoane.
Joint-venture-ul de 4 miliarde de euro dintre Romgaz si OMV care va transforma Romania in cel mai mare producator de gaze din Europa a primit recent avizul de mediu din partea Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta. OMV Petrom se asteapta sa inceapa forajul in 2025 iar estimarea pentru primele livrari de gaze este pentru 2027. Cantitatea care se estimeaza ca va fi extrasa se ridica la 100 de miliarde de metri cubi de gaze (consumul Romaniei pe circa noua ani). |