Agenda Constructiilor
Marti, 11 Februarie 2025
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SBR: Siguranta, adanc inradacinata in practicile si cultura organizationala
SBR: Siguranta, adanc inradacinata in practicile si cultura organizationala
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Ovidiu Stefanescu 11 Feb 2025 06:25
Specialistul SBR Soletanche Bachy Fundatii - subsidiara a Soletanche Freyssinet - deruleaza in Romania operatiuni specifice incluzand activitati geotehnice, fundatii speciale, lucrari subterane, de imbunatatire a solului etc. La nivel de grup, cei peste 10.000 de angajati realizeaza mai mult de 4.000 de proiecte anual, folosindu-se de o serie de tehnologii patentate si exploatand o experienta tehnica de peste un secol, care si-a spus cuvantul inclusiv pe piata din Romania. Metodele inovatoare si sustenabile promovate de SBR au consolidat prestigiul companiei si au asigurat prezenta sa la unele dintre cele mai complexe proiecte derulare la nivel national. In continuare, Lórand Sata, directorul general al SBR Soletanche Bachy Fundatii, ofera detalii interesante legate de proiectele curente si dezvaluie in premiera intentiile companiei de a lansa inovatii in perioada urmatoare pe piata din Romania, ce vor asigura alinierea la cele mai inalte exigente curente in ceea ce priveste reducerea amprentei de carbon.

- Cum a evoluat activitatea de constructii in 2024 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in 2025 si in perspectiva?
- Anul 2024 a adus multe investitii, mai ales in domeniul public: de la lucrari de infrastructura rutiera, maritima sau feroviara (iau in calcul aici inclusiv extinderea metroului bucurestean), pana la obiective importante precum spitale, stadioane si parcari subterane, precum si proiecte din sfera educatiei, cum ar fi institutii importante de invatamant sau hub-uri de cercetare. De asemenea, anul trecut am vazut un interes crescut pentru segmentele logistic si de retail. Ne asteptam ca acest trend sa se mentina si in 2025, insa dezvoltarea acestor proiecte va depinde de directia si mesajele scenei politice locale, care este momentan destul de volatila.

- Ce asteptari aveti de la anul 2025, avand in vedere noul context fiscal si economic?
- Facilitatile fiscale acordate in sectorul constructiilor (dar si in IT si agricultura) au fost gandite ca parte a unei strategii pe termen lung de 10 ani. Totusi, recent, am observat unele ajustari si renuntare la beneficii care vor pune companiile din sectorul nostru in dificultate. Sectorul constructiilor a contribuit major la PIB-ul tarii si consider ca eliminarea acestor facilitati va duce atat la cresterea preturilor, cat si la scaderea volumului de activitate, ceea ce va provoca un declin in sectorul constructiilor publice si private. Afacerile din domeniu, inclusiv cea pe care o deruleaza compania noastra, beneficiaza de un model legislativ si fiscal mai previzibil, avand in vedere ca proiectele se desfasoara, de obicei, pe o perioada lunga de timp si implica mai multi actori. Prin urmare, toate partile implicate vor trebui sa se adapteze, ceea ce va fi dificil, dar nu imposibil. Intr-o nota mai optimista, Romania ramane in continuare o piata cu un potential de investitii foarte bun. Pe de o parte, proiectele publice sunt in continuare semnificative, iar pe de alta parte, observam oportunitati si in categoria proiectelor industriale, pe care ne vom concentra in continuare in anul urmator.

- Ce provocari intampinati in desfasurarea activitatii, la nivelul companiei SBR?
- Domeniul nostru continua sa abordeze cu precautie metodele moderne de lucru. In anumite tipuri de proiecte publice, solutiile traditionale si conservatoare sunt adesea preferate, desi experienta arata ca acestea nu sunt neaparat mai eficiente sau mai sigure ca abordarile inovatoare. Pentru noi, la SBR, aceasta reprezinta o provocare atunci cand incercam sa propunem solutii tehnice alternative, care ar putea aduce cu adevarat valoare si beneficii semnificative. O alta provocare pe care o intampinam este asigurarea faptului ca siguranta ramane o prioritate. La Soletanche Bachy, siguranta este adanc inradacinata in practicile si cultura noastra organizationala, insa alinierea acestui standard la realitatile pietei locale poate fi dificila. Recunoastem ca in Romania cultura sigurantei se poate imbunatati, iar noi contribuim la acest proces. Prin initiative precum instruirea practica a viitorilor profesionisti si parteneriatele cu institutiile academice locale, speram sa avem un rol in cresterea standardelor de siguranta.

 
- Ce evolutie a avut cifra de afaceri a companiei in 2024 si ce estimari aveti pentru 2025?
- Desi anul 2024 a fost, pentru noi, usor sub nivelul anului 2023 din punct de vedere al rezultatelor financiare, pentru 2025 ne asteptam la o crestere si la rezultate din ce in ce mai bune, inclusiv din punct de vedere al profitabilitatii.
Anul 2024 ne-a adus cateva proiecte importante, la care lucram in continuare in aceasta perioada. Este vorba despre doua spitale publice, unul in Transilvania si unul in Dobrogea, precum si de continuarea lucrarilor la metroul din Bucuresti. In plus, suntem implicati si in cateva proiecte private rezidentiale si industriale. Referitor la portofoliul total al investitiilor realizate in proiectele in care am fost implicati in cei peste 30 de ani de activitate in Romania, este vorba despre o valoare de aproximativ 220 de milioane de euro.

- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- La nivel de grup, avem o preocupare constanta pentru inovatie si investitii in acest sens, iesind pe piata cu solutii patentate, pe care le utilizam inclusiv in proiectele din Romania. De exemplu, una dintre acestea este tehnologia Screwsol®, proprie SBR, care diminueaza amprenta de carbon cu aproximativ 30% comparativ cu tehnologia traditionala, reducand atat consumul de beton, cat si cantitatea de pamant evacuata din teren. Tehnologiile de malaxare in adancime (malaxarea in situ a pamantului) vizeaza inglobarea de materiale in teren pentru a-i da caracteristici superioare de rezistenta si etanseitate. Prin reducerea volumului materialelor inglobate si, implicit, reducerea necesarului logistic si al transporturilor aferente - aceste "structuri" nou create devin mult mai sustenabile decat alte solutii mai clasice. In acest an vom lansa doua noi tehnologii si solutii si vom comunica mai multe despre ele in curand. Altfel, ne mentinem constant planul de investitii. De asemenea, sume importante sunt directionate catre cercetare si inovatie, ceea ce include si o componenta importanta de digitalizare.

- Ce proiecte aveti in plan in directia digitalizarii/ automatizarii activitatii, mai exact?
- La finalul fiecarui an tragem linie si ne uitam la ce putem imbunatati in activitatea noastra, inclusiv la cum putem integra digitalizarea si automatizarea intr-o maniera eficienta si productiva pentru echipa. 
In 2024 ne-am orientat atentia catre simplificarea proceselor de ofertare si de raportare, pentru a veni in sprijinul clientilor nostri, indiferent de dimensiunea proiectelor. De altfel, aceste directii ne-au ajutat si in ceea ce priveste controlul costurilor in cazul proiectelor mai restranse - pentru noi conteaza sa intram in parteneriate sanatoase, in care putem cu adevarat sa avem un control al solutiei oferite inca din faza de design & build, pentru a lucra in sprijinul clientilor. De asemenea, multa tehnologie si digitalizare sunt implicate inclusiv in sesiunile de training de dinainte de a intra pe santiere (care se intampla folosindu-ne de virtual reality - VR si AR - augmented reality) si in toata activitatea de proiectare din lucrarile noastre.
 
TotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
EDIT-Structural
Acvatot 2019
rigips
leviatan
SSAB
VEGO
Ubitech
GEWISS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
strabag nivel 1
SIGM
BogArt
MCA
AED
konsent
Eco Garden Construct
noark
DRS
MAKITA
CDS
EURO BUILD
theda mar
concelex
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<