STRABAG: Evolutie foarte buna in infrastructura de transport din Romania, in 2024 |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 30 Aug 2024 13:45 |
Grupul Strabag a raportat un volum al productiei de constructii de 8,33 miliarde euro in primele 6 luni ale acestui an, in crestere cu 1% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului 2023. Evolutii foarte bune s-au inregistrat in Germania, in Polonia, dar si pe piata infrastructurii de transporturi din Romania, potrivit raportului semestrial al companiei. Productia a scazut substantial in Austria, pe fondul declinului brusc al pietei de constructii rezidentiale. Totodata, in urma contractarii cu succes a mai multor proiecte de anvergura, care sunt in curs de realizate in asociere cu alte companii, veniturile Strabag au scazut cu 3% in raport cu productia. Aceasta evolutie se reflecta si in raportul venituri-productie, care s-a redus de la 93% la 90% de la an la an, se mai precizeaza in raportul Strabag.
La finalul lunii iunie 2024, portofoliul de contracte al grupului a depasit, in premiera, valoarea de 25 miliarde euro, ajungand la aproape 25,2 miliarde euro, in crestere cu 4% fata de nivelul inregistrat in iunie 2023. Comparativ cu nivelul de la finalul anului 2023, valoarea portofoliului a crescut cu 7%, reflectand un nivel ridicat de contractare in primele 6 luni ale acestui an. Cele mai mari contracte au fost adjudecate in Germania, Polonia si Slovacia. In contrast, valoarea portofoliului s-a redus pe piata constructiilor de cladiri din Austria, in contextul declinului pietei rezidentiale, dar si in Ungaria si Marea Britanie, ca rezultat al finalizarii graduale a marilor proiecte derulate in tarile respective.
"In conformitate cu Strategia 2030, am achizitionat mai multe proiecte noi legate de tranzitia energetica si reutilizarea adaptiva a cladirilor existente. Acestea includ lucrarile de inginerie civila pentru proiectul european de infrastructura energetica SuedOstLink si renovarea birourilor principale si regionale ale organizatiei de asigurari de pensii din Viena. In plus, ni s-au atribuit contracte pentru proiecte majore de infrastructura in Germania si Canada, precum si in tarile Europei Centrale si de Est", a declarat Klemens Haselsteiner, CEO al Strabag SE.
In ceea ce priveste performanta financiara a grupului, in primul semestru indicatorul de profitabilitate bruta (EBITDA) a crescut cu 2%, la 358,87 milioane de euro, in timp ce EBIT a scazut usor, de la 87,35 milioane de euro in primul semestru din 2023, la 81,92 milioane de euro in perioada ianuarie - iunie 2024.
Pentru 2024, managementul Strabag mizeaza pe un volum total al productiei de 19,4 miliarde euro, pe baza situatiei actuale a portofoliului de contracte. Marja EBIT este asteptata sa depaseasca 4%, in timp ce investitiile nete sunt prevazute sa atinga pragul maxim de 750 de milioane de euro.
In Romania, grupul Strabag a raportat, in 2023, un volum al productiei de 519 milioane de euro (+65%) si, la finalul anului trecut, avea un portofoliu de contracte cu o valoare cumulata de aproape 500 de milioane de euro, si 1.942 de angajati. Printre proiectele majore la care participa compania se afla extinderea si modernizarea bazei militare "Mihail Kogalniceanu" din Constanta, modernizarea DN 73 (Campulung Muscel - Fundata), constructia unui hub academic pentru Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, a podului hobanat peste raul Somes din Satu Mare, extinderea aeroportului din Targu Mures etc.
|