STRABAG se mentine liderul pietei romanesti a constructiilor |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 29 Iun 2016 13:45 |
Compania de constructii Strabag Romania, subsidiara grupului austriac cu acelasi nume, a primit Trofeul EURO-Constructii la categoria "Dezvoltare si Afaceri", premiul fiindu-i decernat Roxanei Cristea, Acquisitions & Business Development Responsible in cadrul firmei. Cu afaceri de peste 200 milioane de euro si un portofoliu de contracte ce depaseste 300 de milioane de euro in Romania, compania este unul dintre cei mai importanti antreprenori de constructii din lume si lider al pietei locale de profil. Strabag este implicata in executia unor proiecte de anvergura din tara noastra, precum cladirea ce adaposteste cel mai mare echipament LASER din lume, Catedrala Mantuirii Neamului, centrul comercial ParkLake Plaza, Autostrada Transilvania (Lot 2 Ungheni-Ogra), modernizarea Aeroportului Baia Mare sau a tronsonului de cale ferata Vintu de Jos-Simeria. Compania a incheiat anul 2015 cu afaceri totale de 241 milioane de euro, in urma unei cresteri de 33,14% fata de nivelul din 2014.
In primul trimestru al acestui an, Strabag Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 38,36 milioane de euro, in scadere cu 6% fata de nivelul de circa 40 milioane de euro raportat in aceeasi perioada din 2014. Totodata, valoarea totala a portofoliului de contracte si comenzi detinut de societate la finele lunii martie 2016 cumula 392,14 milioane de euro, aflandu-se cu 23% sub nivelul consemnat in martie 2015 si la aproape acelasi nivel din decembrie 2015. In ceea ce priveste numarul de angajati, Strabag Romania lucreaza cu 1.258 de salariati (+2%). "Nu se intrevad proiecte publice sau private in viitorul apropiat in Romania si Bulgaria, dar situatia nu este favorabila constructiilor in intreaga regiune din sud-estul Europei. Totusi, am reusit sa contractam cateva proiecte de mediu, care ne-au asigurat un nivel optim de activitate in regiune", se arata in raportul trimestrial al grupului austriac Strabag, din care face parte subsidiara Strabag Romania.
Printre proiecte publice importante la care participa Strabag, se afla contractele incheiate de catre firmele din cadrul concernului, respectiv Drumco SA Timisoara, ARL Cluj, filialele Strabag din Jilava, Buzau si Ramnicu Valcea, cu autoritatile locale si institutiile DRDP din toata tara. Un exemplu in acest sens este reprezentat de reabilitarea DN18, contract in valoare de 176 milioane de lei executat de ARL Cluj. Alte lucrari din aceasta categorie vizeaza executia de lucrari la Soseaua Rocada din municipiul Calarasi, pe tronsonul DN 21 - str. Bucuresti (modernizarea Variantei Nord a sectorului respectiv). Valoarea investitiei este de 5,67 milioane de lei (fara TVA), proiectul fiind adjudecat la jumatatea lunii mai 2016. Tot in acest an, Strabag Romania a contractat lucrarile de intretinere periodica a drumurilor publice (realizarea de asfalturi bituminoase) din judetul Prahova. Contractul, in valoare de 9,78 milioane de lei (fara TVA), a fost impartit in patru loturi, din care doua au fost adjudecate de Strabag Romania si celelalte doua de firmele Strabenbau Logistic si Integral Beton Prest, ambele avand sediul in judetul Prahova.
Alte lucrari contractate de Strabag Romania in al doilea trimestru din 2016 vizeaza asfaltarea DJ 101B intre localitatile Lipia si Nuci (4,3 km), proiect in valoare de 1,71 milioane de lei, alimentarea cu apa a locuintelor din comuna Fardea (judetul Timis), lucrari de 10,85 milioane de lei, modernizarea drumurilor de interes local din comuna Puiesti, judetul Buzau (1,07 milioane de lei). In ceea ce priveste proiectele private, Strabag Romania lucreaza la suprastructura Catedralei Mantuirii Neamului si la executia complexului de birouri Oregon Park. In 2015, afacerile Strabag Romania au cumulat 241 milioane de euro, in crestere cu 33% fata de nivelul din 2014. La nivel de grup, cifra de afaceri raportata in intervalul ianuarie - martie 2016 a ajuns la 2,3 miliarde euro, fiind mai redusa cu 9% in raport cu nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, in contextul in care valoarea totala a portofoliului de comenzi se plasa, la finele lunii martie a.c., la aproape 14 miliarde euro (-8%).
Lider al unei piete pe care o estimeaza la 15 miliarde euro
Conducerea Strabag estimeaza ca piata locala a constructiilor s-a situat la 14,9 miliarde euro in 2015 (nivel valoric superior celui de circa 10 miliarde euro raportat de statisticile oficiale interne), in crestere cu 9,5% comparativ cu anul anterior. Conform acestor date, cota de piata a Strabag in Romania a fost calculata la 1,3% din intregul sector al constructiilor, respectiv la 1,1% pe segmentul de infrastructura. "Piata rezidentiala, ce detine o cota de 35% din volumul total al constructiilor din Romania, a crescut cu 8,5% in 2015. Veniturile mai mari ale populatiei, relaxarea creditarii si subventiile acordate de stat prin programul Prima Casa au contribuit la relansarea acestui sector. Totusi, segmentul de project management s-a mentinut ezitant, insa volumul lucrarilor la cladirile rezidentiale a crescut, la fel ca dimensiunile medii ale locuintelor noi", se arata in raportul anual al grupului Strabag.
Grupul Strabag este prezent pe piata romaneasca inca din 1991, stabilindu-si sediul in Bucuresti, in anul 1992. In cei 25 de ani de activitate, concernul si-a infiintat mai multe sucursale, in aproape toate regiunile din Romania. Compania activeaza in toate sectoarele pietei de constructii, indeosebi in infrastructura de drumuri si in constructiile civile, dar si in segmentul lucrarilor speciale.
|