Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - STRABAG: Tendinta ascendenta din constructii se va mentine pe termen scurt si mediu
STRABAG: Tendinta ascendenta din constructii se va mentine pe termen scurt si mediu
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 11 Iun 2024 06:25
Piata constructiilor din Romania a mentinut un trend de crestere pe tot parcursul anului 2023, fiind incurajata semnificativ de proiectele finantate prin initiative precum Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) si Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), alaturi de alte programe similare. Potrivit prognozelor, acest avans se va mentine in perioada urmatoare, spune Ingrid Baltaretu, Marketing Officer in cadrul Strabag Romania. In acest context, compania de constructii a inregistrat o crestere record, de 65%, a volumului de productie din tara noastra, de la 315,46 milioane de euro in 2022 la 519,26 milioane de euro in 2023. Aceasta crestere este rezultatul extinderii portofoliului de proiecte si al angajamentului echipei de a livra servicii de inalta calitate pe intreg teritoriul Romaniei. Totodata, Strabag si-a extins forta de munca la finalul anului anterior, cu o crestere notabila de 10% a numarului de angajati, de la 1.768 la 1.942 de persoane. 
Ingrid Baltaretu ofera, in continuare, detalii despre activitatea Strabag Romania in 2023 si planurile si obiectivele companiei pe termen scurt si mediu, la nivel national.
 
- Care sunt principalele proiecte de cladiri publice la care lucrati in aceasta perioada?
- In Romania, Strabag are in executie mai multe proiecte importante de lucrari civile. Printre acestea se afla modernizarea Aeroportului Transilvania din Targu Mures, proiect ce va fi finalizat in acest an. De asemenea, grupul construieste un hub academic pentru Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" din Timisoara, o premiera in spatiul constructiilor ce deservesc mediul educational romanesc. 
In cursul anului trecut, compania a demarat, in total, 141 de proiecte noi de diverse dimensiuni si cu diferite termene de livrare. Este vorba atat despre proiecte de infrastructura - precum cai rutiere sau ferate, cat si despre spatii comerciale moderne sau statii de tratare a apelor. 
Continuam sa vedem o cerere robusta pentru serviciile noastre de constructii. Strabag va livra in continuare proiecte semnificative cu eficienta si viteza.
 
- Cum ati caracteriza, pe scurt, piata constructiilor de cladiri publice din Romania?
- Si in cazul constructiilor de cladiri publice accentul cade pe sustenabilitate si inovatie. Sectorul constructiilor are responsabilitatea de a contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si la minimizarea impactului asupra mediului. Un exemplu in acest sens este proiectul de proiectare si executie a terminalului T4 al Aeroportului International Iasi, care a inclus si constructia unui parc fotovoltaic. Aeroportul Iasi a devenit astfel primul aeroport cu parc fotovoltaic din Romania. Proiectul reprezinta un moment de referinta in ceea ce priveste utilizarea energiei verzi in infrastructura din Romania.
Extinderea marilor orase ale Romaniei catre periferii vine la pachet cu multe provocari, printre care si asigurarea de apa potabila si canalizare. Este si cazul orasului Bacau, unde vechea statie de la Barati era depasita de cerere. Strabag a construit o statie de tratare la Gheraiesti, folosind o tehnologie unica in Romania de reducere a concentratiei de mangan.
In ultimii ani, Strabag a transformat semnificativ orizontul Bucurestiului cu proiecte remarcabile precum Ana Tower, Promenada Mall sau, in continuare cea mai inalta cladire din Bucuresti - Sky Tower. Este important de mentionat ca Strabag a contribuit semnificativ si la realizarea proiectului european ELI pentru centre de cercetare in domeniul fizicii nucleare de la Magurele. Celelalte centre - ELI-Beamlines si ELI-ALPS au fost construite la Praga (Cehia) si Szeged (Ungaria).
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in sectorul de constructii?
- In Romania, provocarile principale in sectorul constructiilor tin de mediul legislativ si de deficitul de forta de munca, in special cea calificata. De la aderarea Romaniei la UE, integrarea pe piata unica europeana a necesitat modificari legislative substantiale - alinierea la legislatia europeana, in special in domeniul mediului, precum si actualizarea reglementarilor si standardelor tehnice la normele europene. Numarul ridicat si complexitatea reglementarilor tehnice nationale din Romania in domeniul constructiilor, cu aproximativ 500 de reglementari specifice, face din revizuirea, armonizarea si corelarea acestora o sarcina considerabila, care necesita un volum mare de munca si expertiza in constructii.
In plus, noile standarde europene pentru produse si testare aduc schimbari semnificative pentru producatori, laboratoare si utilizatori. Schimbarea cerintelor privind produsele - cum ar fi diversificarea in functie de tipul de aplicatie, clasificarea in categorii sau familii cu caracteristici specifice si, uneori, caracterizari prea generale sau lipsa criteriilor de performanta - alaturi de modificarea metodelor de testare necesita adesea achizitionarea de noi echipamente de testare si o perioada de tranzitie pentru adaptarea la aceste metode. 
In plus, companiile de constructii trebuie sa tina cont tot mai mult cont de respectarea principiilor ESG. Aceasta include eforturile de a reduce emisiile de CO2, de a gestiona eficient deseurile si de a pune accentul pe sustenabilitate. O mai buna utilizare a materialelor provenite de la constructiile demolate (cum ar fi betonul, mixturile frezate etc.) si un cadru legislativ mai permisiv ar permite eliminarea responsabila a materialelor considerate in prezent deseuri si reincorporarea acestora in produse noi. Normele actuale nu permit o utilizare generoasa a acestor materiale, spre deosebire de tarile din Europa de Vest. In plus, cerinta de certificare a acestor materiale, ca si in cazul materialelor originale, reprezinta un bariera semnificativa in calea reutilizarii acestora. 
 
- Ce investitii si obiective aveti planificate pentru dezvoltarea activitatii, in perioada urmatoare?
- Planurile noastre de dezvoltare pe plan local sunt aliniate cu obiectivele economice si de infrastructura pe termen lung ale Romaniei. Totodata, la nivel de grup, Strabag si-a asumat angajamentul de a atinge neutralitatea in ceea ce priveste emisiile de dioxid de carbon pana in 2040. 
Viitoarele noastre proiecte de investitii imbina expertiza pentru care Strabag este recunoscuta cu practici inovatoare. Aceste proiecte includ o extindere strategica in domeniul energiei regenerabile, subliniind misiunea noastra catre un viitor mai verde si mai sustenabil. 
Ne concentram, de asemenea, pe digitalizare si automatizare, practici care ne permit eficienta si precizie superioare, eliminand posibilele intarzieri si discrepantele potentiale intre datele de proiect si executia efectiva pe santier. Totodata, contribuie la optimizarea utilizarii materialelor, reducand risipa si costurile.
 
hiltiRAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
BogArt
EURO BUILD
concelex
rigips
strabag nivel 1
noark
VEGO
GEWISS
MAKITA
DRS
quadratum
ELECTROGRUP
Ubitech
leviatan
theda mar
Arduro
EDIT-Structural
SIGM
AED
CONCEPT STRUCTURE
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
SSAB

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<