Agenda Constructiilor
Duminica, 23 Iunie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SVN: Credite ipotecare noi de 1,1 miliarde euro, acordate in primul trimestru
SVN: Credite ipotecare noi de 1,1 miliarde euro, acordate in primul trimestru
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de AG&F 09 Mai 2024 14:43
In primele trei luni ale acestui an au fost acordate credite ipotecare noi in valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro la nivel national, in crestere cu circa 29% fata de nivelul inregistrat in primele trei luni din 2023, arata un raport realizat de catre compania de consultanta financiara SVN Romania | Credit & Financial Solutions, din acest volum fiind excluse refinantarile, conversiile, transferurile si restructurarile.
In total, raportarile realizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR) indica un volum de credite ipotecare acordate in Romania in trimestrul intai din acest an de 2,15 miliarde de euro, in crestere cu peste 95% fata de volumul de 1,1 miliarde de euro raportat pentru trimestrul I din 2023, acestea incluzand insa si refinantarile, conversiile, transferurile si restructurarile.
"Piata ipotecara din Romania este intr-o revenire puternica de mai multe luni, coroborata si cu cresterea numarului de locuinte vandute, care a fost de aproape 19% in primele trei luni din acest an fata de perioada similara din 2023. Avand in vedere rezultatele din primul trimestru din acest an, 2024 va fi un an cu un reviriment puternic, pregatindu-se astfel terenul pentru un 2025 care ar putea aduce un nou record de credite ipotecare acordate, in functie si de dimensiunea stocului de locuinte aflate la vanzare si de evolutia macroeconomica locala. Increderea consumatorilor a revenit insa la un nivel bun iar dobanzile urmeaza o tendinta de scadere continua”, a comentat Alexandru Radulescu, managing partner SVN Romania | Credit & Financial Solutions.
Cresterea pietei de creditare ipotecara din primele luni ale acestui an s-a inregistrat intr-un context in care dobanzile fixe, majoritare in ceea ce priveste tipul de credite ipotecare contractate in 2024, au inregistrat noi scaderi, fiind ‚doborat’ si pragul de 5% pe an, cea mai buna oferta ipotecara cu dobanda fixa existenta in acest moment pe piata fiind cu o dobanda de 4,9% pe an.
Consultantii SVN Credit Romania estimeaza ca si dobanzile variabile vor inregistra reduceri, cel mai probabil in ultimul trimestru din acest an, fara a se inregistra insa un nivel semnificativ de scadere, dobanzile fixe urmand sa ramana si in urmatoarele 12 luni cele mai avantajoase. 
 
 
”Pentru cei care au un credit ipotecar cu dobanda variabila si nu au refinantat pana in prezent, in aceasta perioada ar fi un posibil ultim tren sa faca acest pas. IRCC va scadea, insa nu va fi nivelul asteptat, cel putin nu initial, astfel incat dobanzile fixe vor continua sa fie mai atractive, debitorii putand sa revina la dobanzi variabile in viitor, printr-o refinantare, in momentul in care acestea vor redeveni avantajoase”, a adaugat Alexandru Radulescu.
In ceea ce priveste rezultatele inregistrate in 2023, datele BNR arata ca anul anterior au fost acordate in total in Romania credite ipotecare in valoare de 6,4 miliarde de euro, estimarile SVN Credit Romania indicand un volum de credite ipotecare noi acordate de aproximativ trei miliarde de euro, sau 46% din totalul inregistrat.
Valoarea medie a unui credit ipotecar acordat la nivel national in 2023 a fost de circa 62.000 de euro, in timp ce pretul mediu la nivel national al unui imobil tranzactionat prin credit ipotecar in 2023 a fost de 85.000 de euro, in crestere de la 82.000 de euro in 2022, potrivit calculelor companiei. In total, anul trecut au fost acordate aproximativ 48.000 de credite ipotecare noi, comparativ cu un nivel de aproximativ 55.000 de credite ipotecare noi acordate in 2022.
SVN Romania | Credit & Financial Solutions este unul dintre cei mai importanti brokeri de credite ipotecare din Romania, cu un volum de credite ipotecare intermediate in 2023 in valoare de 91 de milioane de euro. Compania are patru birouri in Bucuresti si alte 10 la nivel national, in Arad, Bacau, Brasov, Cluj – Napoca, Constanta, Oradea, Ploiesti, Sibiu, Timisoara si Targoviste. SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara active in Romania si compania cu cea mai extinsa activitate pe segmentul rezidential. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
MAI 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 182 (Mai 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
BogArt
viarom
strabag nivel 1
MAKITA
ness project
leviatan
noark
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
konsent
rigips
siniat
quadratum
theda mar
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
CDS

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander